Merkez Bankası'nın seçim hamlesi başımızı çok ağrıtacak

Merkez Bankası'nın seçim hamlesi başımızı çok ağrıtacak

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, ekonomi ile ilgili çok çarpıcı bir bilgiyi köşesine taşıdı. Muratoğlu, son 27 Merkez Bankası’nın 24 milyar lira yeni para bastığını ileri sürdü...

Merkez Bankası'nın seçim hamlesi başımızı çok ağrıtacak
16px
24px
23.06.2018 09:29
ABONE OLgoogle

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, ekonomi ile ilgili çok çarpıcı bir bilgiyi köşesine taşıdı. Muratoğlu, son 27 Merkez Bankası’nın 24 milyar lira yeni para bastığını ileri sürdü.

“Son günlerde hiç bankamatiklerden para çektiniz mi?” diye yazan Muratoğlu, “Haliyle gıcır gıcır paralar dikkatinizi cezbetti… İnsan harcamaya kıyamıyor. Göz attıysanız serileri bile birbirini tutuyor. Sıcak sıcak, fırından yeni çıkmış! Size bir tüyo vereyim. Paralar ne kadar yeniyse, ekonomi gidiyordur kötüye…” ifadelerini kullandı. Merkez Bankası eski Başkanı Yılmaz: IMF'nin kapısına dayandık, acil köklü reform gerekli

İşte özetle Muratoğlu’nun o yazısı:

Giriyorsunuz Merkez Bankası'nın internet sayfasına, 136 milyar liralık banknotdolaşımdaymış 18 Mayıs'ta… Ya bir ay sonra, 15 Haziran'da? Dolaşımdaki para 160 milyar liraya fırlamış bir anda…
Yaklaşık 24 milyar lira artmış dolaşımdaki para! Yüzde 17'lik artışa denk geliyor. Bu arada toplam para arzı da 59 milyar lira artmış, nakit artışın yanı sıra… Bu bilgi de meraklısına!

* * *

Bakın; 2017 başında 1.566 lira olan kişi başına düşen basılı para miktarı 18 ay sonra 2 bin 8 lira oldu. Bu da yüzde 28 artışa denk. Bas bas paraları, sür piyasaya bir daha mı geleceğiz dünyaya?
Merkez Bankası'na gidip sorsan; “Bağımsızım” diyecek. Lakin bu kadar yüksek oranda parasal genişleme kararını kendileri mi aldı yoksa siyasi mi?

* * *

Peki, bu ne demek? Cayır cayır karşılıksız para basıyorlar, seçim öncesi piyasayı paraya boğuyorlar. Tabii tatlı tatlı yemenin acı acı deneyimi olacak. Bu acı enflasyon artışı olarak hepimizden çıkacak.
Amerika, Avrupa para basıyor, biz basınca neden sorun oluyor? Güzel kardeşim adamlar olmayan enflasyonlarını artırmaya çalışıyor. Senin enflasyonun zaten uçuyor. Kanamalı hastaya kan sulandırıcı vermek gibi seninkisi…

* * *

Para basınca enflasyon ne olacak? Yaz boyunca topuklayacak! Cebindeki paranı alıp uçuracak.  O gelen aflar, fazladan verilen maaşlar fitil fitil burnumuzdan çıkacak.
Enflasyon nasıl düşer? Öncelikle bütçenin fazla vermesi lazım… Bütçenin yakın gelecekte fazla vereceği falan yok. Dolayısıyla düşmeyecek! Enflasyonu seriye bağladık. Daha da tırmanacak.  Bu yıl, 2019, 2020, 2021 her geçen yıl üstüne koyacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde