Merkez Bankası'ndan yeni hamle.. İhracatçıya kuru sabitledi

Merkez Bankası'ndan yeni hamle.. İhracatçıya kuru sabitledi

Dolardaki yüksek dalgalanmaya karşı her gün Merkez Bankası’ndan yeni adım geliyor.

Merkez Bankası'ndan yeni hamle.. İhracatçıya kuru sabitledi
16px
24px
25.05.2018 10:55
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası, döviz kurundaki yükselişi önlemek için reeskont kredisi ödemelerinde kuru sabitledi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) önceki akşam geç likidite penceresini yüzde 13,5'ten yüzde 16,5'e çıkardı. 300 baz puanlık politika faizi artışı, dolar/TL'nin ilk anda 4,57'ye kadar düşmesine yol açtıysa da dün gün içinde dolar/TL yine 4,75 seviyesine kadar çıktı. Bu sabah açıklanan yeni bir kararla, reeskont kredisi geri ödemelerinde kur sabitlenerek döviz kurunun yükselişinin durdurulmasına yönelik yeni bir adım atıldı. Kararın ardından 4,70'e inen dolar/TL, yeniden 4,75'e doğru çıktı.

Merkez Bankası açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"25 Mayıs 2018 tarihinden önce kullanılan ve 31 Temmuz 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve Döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 4,2000, Euro için 4,9000, İngiliz Sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi geri ödemesinde kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verilmiştir."

Reeskont kredileri uygun faizle Merkez Bankası kaynaklarından Eximbank tarafından ihracatçılara kullandırılan krediler. Eximbank'ın toplam 17 milyar dolarlık limiti bulunuyor. Bu kredilerin geri ödemelerinde dolar/TL 4,2'ye sabitlendi. Merkez Bankası daha önceki kur yükselişlerinde de bu mekanizmayı kullanmıştı. Bu düzenlemeyle kredi geri ödemeleri için döviz talebinin düşmesi, hatta ihracatçıların ödemeler için tuttukları dövizi bozdurma eğilimine girmeleri bekleniyor. Düzenleme elinde dövizi bulunanlar için ayrıca ek kazanç da sağlıyor. Bugünden örnek vermek gerekirse, ihracat ödemesi almış bir firma, 4,70-4,75 seviyesinden bozdurduğu dolar karşılığı TL ile bankaya 4,20'den ödeme yaparak 50-55 kuruş kazanç elde edecek.

Açıklamada 31 Temmuz 2018'e kadar olan ödemeler için vurgusu bulunsa da söz konusu uygulamanın açık limiti olan firmalar için, Eximbank'ın açacağı yeni kredilerde de geçerli olabileceği ileri sürülüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde