Merkez Bankası'ndan 4.ncü hamle: Örtülü faiz artışı

Merkez Bankası'ndan 4.ncü hamle: Örtülü faiz artışı

Merkez Bankası, bankalara yönelik günlük fonlamanın "tamamını" artık geç likidite penceresinden yapacak. Söz konusu yeni adımla, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 25 baz puan artarak, yüzde 12.25'e çıkacak.

Merkez Bankası'ndan 4.ncü hamle: Örtülü faiz artışı
16px
24px
21.11.2017 09:55
ABONE OLgoogle

TL'de artan kayıplar devam ederken, Merkez Bankası'ndan bu ay içerisinde 'dördüncü' hamle geldi. 

Merkez Bankası, yarından itibaren, bankalara yönelik günlük fonlamanın tamamını geç likidite penceresinden (GLP) sağlayacak. Merkez Bankası bankalara günlük yaklaşık 120 milyar TL fonlama yapıyor. Daha önce bunun 10 milyarlık kısmını sabah Interbank'tan sağlayan TCMB, yeni adımla bu oranı sıfırlayarak, tüm fonlamayı GLP'ye kaydırdı. GLP'den fonlama saat 16:00-17:00 arası yapılıyor. 

Bu adımla ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 25 baz puan artacak ve mevcutta yüzde 11,99 olan AOFM yüzde 12,25'e çıkmış olacak.

Bu sabah 3.9781 ile tarihi zirvesini yenileyen dolar/TL, Merkez Bankası'nın bu hamlesinden sonra 3.95 seviyelerine doğru çekildi. Kur, saat 12:38 itibariyle 3.9544 seviyesinde yer aldı. 

TCMB'den yazılı açıklama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL) 22 Kasım 2017 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için (O/N) sıfıra düşürüldü.

Banka'dan yapılan açıklamaya göre, aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitler 21 Kasım 2017 tarihinde geçerli olan BAL limitlerinin iki katı olarak belirlendi.

KASIM AYINDA 4. HAMLE

Merkez Bankası, kurlardaki artan volatilite karşısında bu ay bugünkü adımı dışında 3 hamle yaptı. 

TCMB, 6 Kasım'da TL likiditesinde sıkılaştırıcı 2 adımı peş peşe attı. Reeskont kredi ödemelerinde sabit kura geçilirken,  yine aynı tarihte, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırı yüzde 60’tan yüzde 55’e düşürdü, tüm dilim aralıkları da 5’er puan aşağı çekildi. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 5,3 milyar Türk lirası likiditesi piyasadan çekildi ve yaklaşık 1,4 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçti.

18 Kasım'da Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlanmasına karar verildi. İlk ihale 20 Kasım'da gerçekleştirildi. Takvime göre, 2017 yıl sonuna kadar vadeli döviz satım pozisyon tutarının en fazla 3 milyar dolar olması planlanıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde