Merkez Bankası nasıl rekor kâr etti?

Merkez Bankası nasıl rekor kâr etti?

Merkez Bankası’nın 2011 yılında 8.5 milyar TL kâr ettiği açıklandı. Merkez Bankası nasıl kâr etti?

Merkez Bankası nasıl rekor kâr etti?
16px
24px
18.04.2012 14:47
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası’nın 2011 yılında 8.5 milyar TL kâr ettiği açıklandı. Merkez Bankası nasıl kâr etti?

* Merkez Bankası dolar ucuzken, (örneğin 1.50 TL iken) daha fazla ucuzlamasın diyerek piyasadan yaklaşık 26 milyar dolar topladı. Daha sonra dolar pahalılanırken, daha fazla pahalılanmasın diyerek 1.75-1.80 TL’den yaklaşık 16 milyar dolar satış yaptı. Bu yoldan (ucuz aldığını pahalı satarak) vergi öncesi 6 milyar TL para kazandı.

* Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranları ile düzenlemeler yaparak bankalardan uzun dönemde yaklaşık 40 milyar TL para çekti. Bu parayı faizsiz olarak kasasına koydu. Buna karşılık bankalara kendi belirlediği faiz ile 38 milyar TL borç verdi. Bu işlemden de vergi öncesi 4 milyar TL para kazandı. Böylece vergi sonrası 8.5 milyar TL kâr ederek Merkez “Rekor kırdı. Şampiyon” oldu.

Steve Hanke isminde Amerikalı bir profesör vardır. Bizde “şom ağızlı” olduğu için pek sevilmez. Daha önce dolar 2.0 TL olacak demişti. Geçen nisan ayında Forum İstanbul toplantısındaki konuşmasında Merkez Bankası’nın döviz tanzim satışı ve faizsiz karşılık toplayarak, piyasaya faizli para akıtmasını eleştirmişti. Steve Hanke geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Kültür Üniversitesi’nde konuştu. “Üzgünüm... Ama Merkez Bankanız başarılı olamadı. Cari açık milli gelirin yüzde 10’unu, enflasyon yüzde 10’u aştı...” dedi.

Bu yabancılar bizi anlamıyor... Tamam cari açık da enflasyon da yüzde 10’un üzerinde ama... Merkez Bankası rekor kâr rakamı elde etti... Yetmez mi?
Güngör Uras/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde