Merkez Bankası koridoru daralttı

Merkez Bankası koridoru daralttı

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz koridorunun üst bandını 100 baz puan daralttı.

Merkez Bankası koridoru daralttı
16px
24px
26.03.2013 14:12
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını daralttı26 Mart 2013e-postaTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz koridorunun üst bandını 100 baz puan daralttı.

Banka, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 4,50 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 8,50'den yüzde 7,50'ye indirdi. Banka, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,5 düzeyinde sabit tuttu.

Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 4,50 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 8,50’den yüzde 7,50’ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 8’den yüzde 7’ye indirdi.

Bununla birlikte geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı da yüzde 0 düzeyinde sabit tutuldu, borç verme faiz oranı yüzde 11,50’den yüzde 10,50’ye indirildi.

CARİ AÇIKTAKİ ARTIŞ EĞİLİMİ SINIRLANACAK

PPK açıklamasında son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdiği belirtilerek,şunlar kaydedildi:

“Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel büyümeye rağmen nispeten güçlü seyretmektedir. İç talepteki canlanmaya bağlı olarak cari işlemler açığında bir miktar yükseliş gözlenmektedir. Bununla birlikte, mevcut politika çerçevesi cari işlemler açığındaki artış eğilimini sınırlayacaktır.”

SERMAYE GİRİŞLERİ YAVAŞLADI

Yılın ilk aylarında sermaye akımlarındaki güçlü seyrin etkisiyle kredilerdeki artışın öngörülen seviyelerin üzerinde seyrettiği kaydedilen duyuruda, “Ancak, son dönemde küresel belirsizliklerin artması sonucu sermaye girişlerinde tekrar bir yavaşlama olduğu dikkat çekmektedir” ifade edildi.

FAİZ KORİDORU SİMETRİK OLDU

Sermaye akımlarında artan oynaklığa karşı Kurul'un, Rezerv Opsiyonu Mekanizmasının etkinliğini kademeli olarak artırmaya karar verdiği belirtilen duyuruda, “Otomatik dengeleyici özelliği sayesinde bu mekanizma geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacı büyük ölçüde azaltmaktadır. Bu nedenle gecelik borç verme faizlerinde 100 baz puanlık indirime gidilerek faiz koridoru daha simetrik bir hale getirilmiştir” denildi.

Duyuruda, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilerek, “Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır” denildi.

Kurul, küresel talepteki yavaşlama ve emtia fiyatlarının görünümünün enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri azalttığını belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde