Merkez Bankası frenleyemiyor, hedef tutmayacak!

Merkez Bankası frenleyemiyor, hedef tutmayacak!

Eylül ayında enflasyon yüzde 7.95’e çıkarak beklentilerin çok üzerinde geldi. Uzmanlara göre Merkez’in enflasyon hedeflemesi açısından riskler devam ediyor

Merkez Bankası frenleyemiyor, hedef tutmayacak!
16px
24px
06.10.2015 04:24
ABONE OLgoogle
Tüketici fiyat endeksi (TÜ- FE) eylülde ulaştırma ve gıda kalemleri öncülüğünde yüzde 0.89 ile yüzde 0.8 olan beklentinin üzerinde bir artış gösterirken yıllık bazda ise enflasyon yüzde 7.14’ten yüzde 7.95’e yükseldi.

Çekirdek verilerdeki sert yükselişlere dikkat çeken analistler, TL’deki değer kaybının ve gıda fiyatlarının enflasyonu baskılamayı sürdürdüğünü belirtirken verilerin Merkez Bankası (TCMB) üzerindeki baskıyı artırabileceğini detayların ay sonunda açıklanacak enflasyon raporu ile birlikte şekilleneceğini söylediler.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilere göre yuriçi üretici fiyatları eylülde yüzde 1.53 artarken yıllık artış yüzde 6.92 oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2015 Eylül ayında aylık en yüksek artış yüzde 1.93 ile ulaştırma ve çeşitli mal ve hizmetlerde oldu. Bununla birlikte, endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.24, ev eşyası yüzde 1.16 ve eğlence ve kültür yüzde 1.16 artış gösterdi.

Bozulma sürecek

Verilere göre özel kapsamlı TÜ- FE göstergelerinden ‘H’ ağustostaki yıllık yüzde 7.83’ten eylüldeyüzde 8.26’ya ‘I’ endeksi ise yüzde 7.66’dan yüzde 8.23’e yükseldi. 

Goldman Sachs, yüzde 5 olan hedefin 2 katına, yüzde 10.5 seviyesine yükselen çekirdek enflasyonun TCMB’nin ısrarla sürdürdüğü genişlemeci politika duruşunun doğrudan sonucu olduğunu bildirdi.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Eylül enflasyonu sonrasında enflasyon beklentilerinde bozulmanın devam edeceği kanısındayız. Dolayısıyla her ne kadar sıradaki faiz adımı Fed’e endekslense de TCMB üzerinde baskının artacağını düşünüyoruz” dedi. 

Bankacılar TCMB’nin ekim ayı sonunda enflasyon raporunda tahminlerini yeniden yukarı yönlü güncelleyeceğini ancak enflasyon hedeflemesi açısından da risklerin devam ettiğine dikkat çekiyorlar. 

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, memur maaşlarının yüzde 7.95 olarak açıklanan yıllık enflasyona yenik düştüğünü söyledi.

Merkez’in hedefi tutmayacak

Analistler, baz etkisinin azalması ve kur geçişkenliğinin sürmesi nedeniyle yıllık enflasyondaki yükselişin sürmesini ve Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi ve beklentisinin üzerinde kalmasını bekliyor.

Yılsonu enflasyon hedefi yüzde 5 olan TCMB, yılın üçüncü enflasyon raporunda döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimlerindeki iyileştirmeyi geciktirmesi nedeniyle yıl sonu enflasyon beklentisini 0.1 puan artışla yüzde 6.9’a revize etti. Ancak ekonomistler enflasyonun TCMB’nin son enflasyon raporunda güncellediği tahminlerin üzerinde oluşacağını öngörüyorlar. Bu sonuçla TCMB yüzde 5 olan enflasyon hedefini bu yıl da tutturamayacak.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde