Merkez Bankası faizi rekor oranda arttırdı!

Merkez Bankası faizi rekor oranda arttırdı!

Kurdaki artışa sadece döviz satarak yani bir anlamda tek kolla dövüşerek müdahale eden ancak bunda başarılı olamayan Merkez, sert faiz artışı yaptı

Merkez Bankası faizi rekor oranda arttırdı!
16px
24px
29.01.2014 05:31
ABONE OLgoogle

Kurdaki artışa sadece döviz satarak yani bir anlamda tek kolla dövüşerek müdahale eden ancak bunda başarılı olamayan Merkez Bankası, sert faiz artışı yaptı. Marjinal fonlamayı 4.25 puan artırıp yüzde 12’ye çıkaran Merkez, haftalık repo faizini de yüzde 4.5’ten yüzde 10’a yükseltti.

 Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı nihayet faiz silahını da devreye soktu. Önceki gün PPK’nın ara toplantı yapacağını duyurarak faiz artışının ilk sinyalini gönderen ve doların da 2.40’tan 2.30’a inmesini sağlayan Merkez Bankası beklenen kararı gece yarısı açıkladı.

Merkez Bankası, gecelik faiz oranlarını (marjinal fonlama) yüzde 7.75’ten yüzde 12’ye, 1 haftalık repo faiz oranlarını da yüzde 4.5’ten yüzde 10’a çıkardı. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6.75’ten yüzde 11.5’e, Merkez Bankası borçlanma faizi de yüzde 3.5’ten yüzde 8’e yükseltildi.

Faiz kararı sonrası Dolar ve Euro çakıldı!

Son dönemlerde piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmelerin olduğuna dikkat çeken Merkez Bankası, “Bu süreçte Türk lirasında belirgin değer kaybı ve risk priminde artış gözlenmiştir. Merkez Bankası bu gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlanması için üzerine düşeni yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Dolar 2.17 TL’ye indi

Açıklamada, önümüzdeki dönemde Merkez Bankası fonlamasının, marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacağı ifade edildi.

Kararın ardından dolar uluslararası piyasalarda TL karşısında hızla geriledi. Günü 2.2630 TL’den kapatan dolar faiz artışı sonrasında 2.17 TL’ye indi.

Erdem Başçı dövizin ateşini düşürmek için faize başvuracaklarının sinyalini enflasyon raporunu açıklamak için düzenlediği basın toplantısında verdi.

Faizlerin Merkez Bankası’nın en temel ve vazgeçilmez politika aracı olduğunu belirten Başçı, bundan sonra iki araçla, yani hem döviz satarak hem de TL faizi yükselterek kurdaki oynaklıkla mücadele edeceklerini söyledi.

Merkez Bankası, hükümetin faiz konusundaki tutumu yüzünden son olağan PPK toplantısında faizi sabit tutmuş, ardından kurda oynaklık artınca 4 milyar dolara yakın rezerv satarak artışın önüne geçmek istemişti. Ancak bu satışa rağmen kurda gevşeme yaşanmadığı gibi yükseliş de devam etmişti. Doların kritik seviye 2.40’a yaklaşması üzerine de Merkez Bankası’ndan ara bir PPK toplantısı düzenleneceği duyurusu yapılmıştı.

Zor dönemden geçiyoruz

Para politikasında kalıcı bir sıkılaştırma gerekiyorsa bunu yapmaktan kaçınmayacaklarını ifade eden Başçı, “Bir belirsizlik ortamı olduğu için piyasa en kötüyü fiyatlıyor. Biz Merkez Bankası olarak kendimizden eminiz” dedi. Başçı zor bir dönemden geçildiğini ancak MB’nin daha önce olduğu gibi gereken her tedbiri alacağını kaydetti.

 ABD’den kurul üyesi ‘Yavaş’ geldi, toplantı geceyarısına sarktı

Erdem Başçı, Para Politikası Kurulu’nun neden akşam saatlerinde yapılacağına ve kararın da gece yarısı açıklanacağına dair şu ilginç ayrıntıyı paylaştı: “Para Politikası Kurulu üyemiz Prof. Dr. Abdullah Yavaş, Amerika’dan bugün (salı) akşam saatlerinde Ankara’ya gelecek. O yüzden sizlerle birlikte olamadı. Para Politikası Kurulu toplantısını akşam saatlerinde yapmamızın tek sebebi bir Kurul üyemizin eksik olmasıdır. Onun katılımını bekliyoruz.” Başçı, telekonferans yöntemini tercih etmediklerini, kurul üyesinin gelmesini beklediklerini vurguladı.

Enflasyonda risk var, % 5’i 2015 ortasında görürüz

Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporunu yayımlayarak, enflasyon tahminini yükseltti. MB Başkanı Erdem Başçı, raporun tanıtımına ilişkin dün yaptığı toplantıda, “Enflasyonun 2014 sonunda, orta noktası yüzde 6,6 olmak üzere yüzde 5,2 ile 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. Başçı, orta vadeli tahminleri oluştururken para politikasının daha da sıkılaştırıldığını ve alınan makro ihtiyati tedbirlerin de katkısıyla yıllık kredi büyüme oranının yılın ikinci yarısından itibaren yüzde 15 referans değerine yakınsadığını varsaydıklarını söyledi. Bu çerçevede, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2014 yıl sonunda orta noktası yüzde 6.6 olmak üzere yüzde 5.2 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirten Başçı, “2015 yıl sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.1 ile yüzde 6.9 aralığında yer alıyor” dedi. Başçı yüzde 5 hedefine 2015’in ortalarından önce ulaşmanın mümkün olamayacağını da sözlerine ekledi.

Bizimki Türk kültürüne uygun bir bağımsızlık

ERDEM Başçı, MB bağımsızlığıyla ilgili endişelerin dile getirilmesi üzerine de ilginç bir değerlendirme yaptı. Batılı ülkelerde siyasetçilerin Merkez Bankası kararları hakkında değerlendirme yapmadığını söyleyen Başçı, Türkiye’de durumun farklı olduğunu söyledi. Başçı, “Siyasetçiler Merkez Bankası’nın kararlarını övebiliyor ya da eleştirebiliyor kamuoyu önünde. Bunun Merkez Bankası’nın bağımsızlığına engel teşkil etmediğini buradakiler biliyor. Türk kültürü içinde bunun bir sorun olmadığını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Başçı, “Yurtdışında Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ile ilgili bir risk algısı oluştu. Şunu söyleyebilirim ki, Merkez Bankası geçmişte olduğu gibi bağımsız şekilde kararlarını almaya devam ediyor” dedi. Son dönemde MB bağımsızlığının geciken kararlar gerekçesiyle sıkça tartışımlmaya başlandığına dönük soru üzerine Erdem Başçı şunları söyledi:

“ MB Bağımsızlığında çok güzel bir model var. Bir kuruma yetki veriyorsanız, sorumluluk da vermelisiniz. Bağımsız kurumlar olarak kamuoyunun sürekli göz önündeyiz. Eleştiriler doğaldır. Enflasyon hedeften saparsa kanun maddesi var hükümete kamuoyuna açık mektubu yazıyoruz. Bu öğlen saat 2’de bu mektubu kamuoyuna paylaşacağız. Yeni Zelanda’da iki yıl arka arkaya hedef tutmazsa hükümet görevden alabilir maddesi var. Ben eski başkana sordum hiç 2 kez tutturamadığınız oldu mu diye, o da ‘evet oldu’ dedi. Sizi görevden aldılar mı dedim, ‘hayır’ dedi.”

17 Aralık olmasa dolar 1.92’ye gidiyordu

2013 sonu 1.92’lik kur tahmini ile ilgili konuşan Başçı, Temmuz’da bu tahmini yaptığını hatırlattı ve “Aslında gelişmeler de o yönde gidiyordu ta ki 17 Aralık belirsizliği gelene kadar. Bununla ilgili bu kadar söyleyeyim” dedi. Doları kimlerin aldığıyla ilgili bir soruya da Başçı, “Döviz kurlarıyla ilgili zaman zaman resim değişebiliyor. Yurtdışı yerleşiklerden de zaman zaman alım geldiği olabiliyor, zaman zaman satış da gelebiliyor. Yabancı yatırımcılardan da dönem dönem girişler ve çıkışlar olabiliyor. Şu anda çok detaylı bir bilgi vermeyelim” ifadelerini kullandı.

Faizdeki artış kalıcı mı geçici mi?

Sorulara karşılık Erdem Başçı, “Bugünle ilgili ne yapacağımıza dair çok fazla ipucu vermeyeyim” diyerek, “Elimizdeki araçların ince ayarları var. Soru şu: Kalıcı faiz artırımı mı yapıyorsunuz yoksa geçici faiz artırımı yapma yeteneği mi kazanıyorsunuz?“ diye ekledi. Başçı, “Para politikasında kalıcı sıkılaştırma gerekirse bunu yapmaktan kaçınmayız” şeklinde konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde