Merkez Bankası faize dokunmadı, dolar 5.96'yı gördü

Merkez Bankası faize dokunmadı, dolar 5.96'yı gördü

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 24'te sabit tuttu.

Merkez Bankası faize dokunmadı, dolar 5.96'yı gördü
16px
24px
25.04.2019 11:03
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 24'te sabit tuttu. Piyasanın Merkez Bankası kararına tepkisi ise sert oldu. Dolar 5.96'yı gördü.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası beklentilere paralel faizlerde değişikliğe gitmedi. Politika faizi olan haftalık repo faizi yüzde 24 seviyesinde korundu.

MB mart ayı PPK metninde yer alan “İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” söylemine ise nisan ayı metninde yer vermedi.

Dolar/TL MB’nin PPK açıklamasının ardından 5.89’lu seviyelerden 5.96’ya kadar yükseldi.

Merkez Bankası bir önceki metinde yer alan “Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir” söylemini korurken ileriye dönük söylemler de güncellendi.

MB PPK metninde “Parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir” görüşüne yer verildi.

Merkez Bankası'nın karar metninde şu ifadeler yer aldı:

MB’nin 25 Nisan tarihli Para Politikası Kurulu Kararı tam metni şöyle:

“Murat Çetinkaya (Başkan), Ömer Duman, Uğur Namık Küçük, Emrah Şener, Murat Uysal, Abdullah Yavaş.

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.

İç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini göstermektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.”

DOLAR/TL 5.96'YA TIRMANDI

Merkez Bankası açıklaması sonrası TL'de değer kaybı hızlandı.

Karardan önce 5.89 seviyesinde olan dolar/TL 5.9643'e kadar tırmandı. Euro/TL'de de 6.6485 seviyesi görüldü.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde