Merkez Bankası: Riskler sürüyor

Merkez Bankası: Riskler sürüyor

TCMB, yüksek enflasyon ve dış ticarette risklere işaret etti. Fed’in faiz artışları konusunda beklendiği kadar ılımlı mesaj vermemesi piyasalardaki gerilimi artırdı.

Merkez Bankası: Riskler sürüyor
16px
24px
21.12.2018 04:34
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası (TCMB), Türkiye ekonomisinde yüksek enflasyon ve küresel ekonomideki yavaşlamadan kaynaklı risklerin sürdüğüne işaret etti.

13 Aralık’taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayımlayan banka, “İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir” dedi. Banka ayrıca, devam eden asgari ücret görüşmelerine de gönderme yaparak

“Yönetilen/yönlendirilen fiyat, vergi ve ücret ayarlamalarının geçmiş enflasyona endeksleme davranışının azaltılmasına yardımcı olacak şekilde belirleneceği varsayılmıştır” ifadelerini kullandı ve enflasyonun altında zam beklentisini tekrarladı.

Küresel ekonomideki yavaşlama ve dış ticarette artan korumacılık eğilimlerinin neden olduğu belirsizliğe dikkat çeken TCMB, “Küresel ekonomi politikalarına ilişkin belirsizliklerin artmış olması risk iştahını olumsuz etkileyerek portföy akımları üzerinde aşağı yönlü risk oluşturabilecektir” ifadelerini kullandı.

Fed doları artırdı

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) 2018’in son toplantısında faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 2.25 - 2.50 aralığına yükseltirken, toplantıdan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin beklediği 2019’da faiz artışlarına son verileceği mesajı çıkmadı. Fed yetkilileri gelecek sene için faiz artışı tahminlerini beklendiği gibi 3’ten 2’ye indirdi ancak bildiride kademeli artışların uygun olacağı söylemini yineledi. Öte yandan, faiz artışları dışında Fed bilançosunda 2019’da aylık 50, yıllık toplam 600 milyar dolarlık küçülme planında da değişikliğe gidilmedi. ABD’nin Suriye’den çekilme kararıyla önceki akşam 5.21 seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL kuru, Fed kararı sonrası 5.30 seviyelerine kadar çıktı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde