Merkez Bankası 8 ay sonra faiz artırdı, dolar çıktı

Merkez Bankası 8 ay sonra faiz artırdı, dolar çıktı

Merkez Bankası’nın kritik faiz kararı öncesi 3.8284 seviyesinde hareket eden dolar fiyatları, beklentiler dahilinde gelen karar sonrası 3.87 seviyesinin üzerini gördü.

Merkez Bankası 8 ay sonra faiz artırdı, dolar çıktı
16px
24px
14.12.2017 14:02
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın son toplantısında politika faizini yüzde 8 ile sabit tuttu. Piyasayı fonladığı Geç Likidite Penceresi faizini ise yüzde 12.75'e çıkardı.

Merkez Bankası’nın kritik faiz kararı öncesi 3.8284 seviyesinde hareket eden dolar fiyatları, beklentiler dahilinde gelen karar sonrası 3.87 seviyesinin üzerini gördü.

Para Politikası Kurulu'ndan geç likidite penceresinde 50 baz puanlık artış kararı geldi. 

8 AY SONRA İLK FAİZ ARTIŞI

Böylelikle Nisan 2017 tarihinden bu yana ilk kez faiz artışı yaşandı. Nisan'da PPK geç likidite penceresini 50 baz puan yükseltmişti. 

Banka diğer faiz oranlarını sabit bıraktı. Piyasanın ilk tepkisi faiz artışının beklentileri karşılamadığı yönünde oldu. Dolar/TL kuru çok hızlı bir artışla 3,88 seviyesine kadar yükseldi. 

Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 seviyesinde sabit tutuldu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde bırakıldı. 

Faiz oranıyla ilgili yapılan duyuruda şu ifadeler kullanıldı: 

2017 yılı genelinde toplam talep güçlü bir seyir izlerken kredilerde hızlı bir artış gözlenmiştir. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.

Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

TL'DE REKOR GERİLEME VE ENFLASYONDAKİ BOZULMA ARTIŞ BEKLENTİSİ YARATMIŞTI

Son dönemde Türk Lirası'ndaki gerileme ve enflasyonda görülen bozulma faiz artışı beklentilerini desteklemişti. 

Bir önceki PPK toplantısından sonra dolar/TL kurunda 3,9826 ile rekor seviye kaydedilmişti. 

Yıllık tüketici fiyatları enflasyonu ise (TÜFE) Kasım'da yüzde 12.98'e yükselerek 2003'te açıklanan yeni serinin tarihi zirvesine gelirken, bu yükseliş TCMB'nin 14 Aralık'taki PPK toplantısında geç likidite faizinde artış yapması yönünde beklentileri de artırmıştı.

TCMB enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 9.8 seviyesinde olacağını öngörüyor ancak piyasada yılsonuna ilişkin tek haneli beklenti bulunmuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Merkez Bankası'nın da yakından izlediği özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "B" Ekim'de yıllık olarak yüzde 11.79'dan yüzde 12.17'ye, "C" ise yüzde 11.82'den yüzde 12.08'e yükseldi.

Böylece Ekim'de kayıtların tutulmaya başlandığı Ocak 2004'ten beri en yüksek seviyeye gelen B endeksi tarihi zirvesini daha da yukarı taşırken, C endeksi ise Ocak 2004'ten beri en yüksek seviyeye ulaştı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde