Merkel'in açıklaması piyasaları sarstı

Merkel'in açıklaması piyasaları sarstı

Önce Yunanistan ardından İtalya'dan gelen haberler riskli varlıkları aşağı çekiyor. Almanya Başbakan'ı Merkel'in ülkelerin gönüllü olarak Euro'dan çıkabilmesi için çalışma yapıldığı haberleri piyasalarda güveni iyice sarsarken risk algısı iyice bozuldu

Merkel'in açıklaması piyasaları sarstı
16px
24px
10.11.2011 20:09
ABONE OLgoogle

Yunanistan'da yeni hükümet ve senaryolar değerlendirilirken Papandreou'dan resmi bir istifa gelmiş değil. Avrupalı liderler muhalefet liderinden yazılı bir sözleşme talep ediyorlar, Samaras iktidara gelene kadar kurtarma paketine evet diyeceğini ancak hükümetin başına geçince reddedeceğini açıklamıştı. Diğer ve daha önemli sorun kaynağı ise İtalya olarak öne çıkıyor. İkincil piyasada işlem gören 7-10 yıl arasındaki bonoları taşımak için gereken teminat yaklaşık % 80 artırılınca bonolardaki satışlar hızlandı ve 10 yıllık İtalyan tahvil faizi % 7.48'e çıktı ve günü % 7.25'ten tamamladı. Avrupa'nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi % 1.73 geriledi.

Euro / Dolar 1.3540 ile son bir ayın en düşük seviyelerinde gezerken Türkiye'nin de içinde bulunduğu Gelişen Avrupa kurları güne karışık başladılar. Kurların özellikle dün sert geri çekildikleri görüldü. İç piyasa tatilken Güney Afrika'nın kredi görünümü Moody's tarafından negatife çekildi ve Polonya Merkez Bankası faizi % 4.5'te sabit bıraktı. Dolar / TL'de güne 1.80'den başladı. Euro / TL 2.4370 ve Sepet Kur 2.1184'te. Kur cephesinde ikinci tur parasal genişlemeyi seçen İngiltere Merkez Bankası kararı izlenecek. Tahvil alım programını 275 milyar Sterlin'e çıkaran bankanın %0.5 düzeyindeki faizi de sabit bırakması bekleniyor. Pound / Dolar 1.5918'den ve yatay şekilde güne başlıyor.

EURO'DAN ÇIKIŞ İŞARETİ ABD'Yİ DE SARSTI

Almanya Şansölyesi Merkel'in partisi CDU'da ülkelerin gönüllü olarak Euro'dan çıkabilmesi için çalışma yapıldığı haberleri güveni sarsarken risk algısı iyice bozuldu. S&P 500 Endeksi günü %3.67 düşüşle 1.229 puandan tamamladı, banka hisseleri ise % 5.47 geriledi. Dolar Endeksi 77.9'da güne yatay başlarken ABD 10 yıllık tahvil faizi % 1.9844'te. Almanya 10 yıllıkları 1.721'de ve ABD ile beraber güvenli liman olma özelliğini sürdürüyor. İçeride ise gösterge tahvilin bileşik faizi güne % 9.96'dan başlayacak. S&P 500 Endeksi vadeli işlemlerde % 0.1 aşağıda.

EMTİA SATICILI, ALTIN DA DAYANAMIYOR

24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi dün % 1.25 gerilerken bugüne de kırmızıda başladı. ABD'de stoklarda düşüş yaşanan petrolde gerileme sınırlı kalırken Brent tipi petrol varil başına 112.30 Dolar'da, WTI ise 95.74 seviyesinde. Güvenli liman olma özelliği sergileyen altında % 0.56 gerileme görülüyor. Diğer değerli metallerde de geri çekilmeler not ediliyor. 1.760 seviyesine inen spot altında Dolar'ın güçlenmesi ve klasik olarak karlı ya da sigorta pozisyonlarının çözülmesi gerilemeye sebep olarak görülüyor. Diğer yandan geçen haftayı 1.754 Dolar'dan kapatan metalin haftalık bazda yükseldiği görülüyor. ABD Tarım Bakanlığı raporlarından pek destek bulamayan tarım emtiası da karışık şekilde güne başladı. Diğer yandan artan finansal belirsizliklerin de pozisyon alma iştahını pek desteklemediği biliniyor. Bakırda %2.47'lik gerileme yaşanırken yıl başından bu yana gerileme % 23.3 düzeyinde.

ASYA MODAYA UYDU, İMKB BEKLENİYOR

Avrupa kaynaklı sorunların yanına bölgeden gelen ekonomik veriler de işlenince borsalar düşüyor. MSCI Asya Endeksi % 3 geriledi. Artan riskten kaçış iştahı ile kuvvetlenen Yen, Dolar karşısında 77.71 seviyesinde. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY endeksi % 0.01'lik düşüş sergiliyor. Kore Wonu, Malezya Ringgiti, Endonezya ve Hint Rupileri ise % 1'den fazla düşüyorlar. Çin'de beklentilerin hayli altında kalan dış ticaret verisi sonrasında Yuan'ın değerlenme süreci sekteye uğrarken hafta başında açıklanan %5.5'lik TÜFE'nin parasal genişlemeye izin vereceği beklentisi ile Şanghay Bileşik Endeksi % 1.55 gerileyerek bölge endekslerinden hafifçe ayrışıyor. HSBC açıkladığı karının ardından % 8.1 düşüyor ve Goldman Sachs tarafından 1.1 milyarlık hissesi satılan ICBC Bank da banka hisselerini aşağı çekiyor. Banka hisselerini takip eden bir diğer endeks olan İMKB 100 Cuma günü 56.180 puandan kapandı ve açıklanan karlara ve global risk iştahına bakmaya devam ediyor. Diğer odak noktası ise faiz ve bu cephedeki oynaklık olmaya devam ediyor. Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :

- Almanya'da Ekim ayı TÜFE (final) açıklanacak 09:00 Önceki: %0.1

- Uluslararası Enerji Ajansı aylık raporu açıklanacak 11:00

- BDDK, Türkiye'de Eylül ayı bankacılık sektörüne ilişkin verileri açıklayacak 12:30

- İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak 14:00 Beklenti: %0.50, Önceki: %0.50

- ABD'de haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak 15:30

- ABD'de Eylül ayı dış ticaret dengesi açıklanacak 15:30 Önceki: -45.6 milyar dolar

- ABD'de Ekim ayı ithalat-ihracat fiyatları açıklanacak 15:30 Önceki: İhracat %0.4, ithalat %0.3

- ABD'de Ekim ayı Hazine bütçe dengesi açıklanacak 21:00 Önceki: -64.6 milyar dolar (Bloomberg ht/Gokhan_Sen)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde