Merkel’e Ankara yolları

Merkel’e Ankara yolları

Almanya lideri pazar günü Erdoğan ve Davutoğlu ile görüşecek

Merkel’e Ankara yolları
16px
24px
13.10.2015 05:21
ABONE OLgoogle
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in pazar günü Türkiye’yi ziyaret edip Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşeceği açıklandı.

Ankara katliamı sonrası gelen ziyaretle ilgili hükümet sözcüsü Steffen Seibert “Suriye, terörle ortak mücadele, sığınmacı krizine odaklanılacağı” bilgisini verdi. Seibert, “İstikrarlı bir Türkiye, Almanya ve Avrupa’nın çıkarına” diyerek ekledi: “AB Türkiye’yi sığınmacı krizinde daha sıkı işbirliğine teşvik etmek istiyor.” Dışişleri sözcüsü Martin Schaefer de göçün frenlenmesinde Türkiye’nin kilit ülke olduğunu belirtip “Türkiye IŞİD ve Ortadoğu’daki tüm krizlere sınırdaş bir NATO ülkesi. Siyasi istikrarı ve anayasal düzeni, tüm bölge açısından çok önemli bir istikrar çapası” dedi.

Merkel’in Ankara ziyareti öncesi AB’nin 15-16 Aralık’ta sığınmacı zirvesi var. AB’nin Erdoğan’a 5 Ekim’deki Brüksel ziyaretinde sunduğu plan Türkiye’nin 2.5 milyon sığınmacıyı kamplarda tutup iade edilenleri kabulü karşılığı yılda 1 milyar Avro yardım almasını öngörüyor.

Evimi açamam

Suriyeliler için açık kapı politikası ilan ettiğinden beri halk desteği yüzde 38’le son iki yılın en alt düzeyine inen Merkel, dün “Sığınmacılara dostluk eli uzatmak ülkemizin insani temelinin parçasıdır” dedi. “Evinizi sığınmacılara açar mıydınız” sorusuna “Açanlara büyük saygım var, ama şimdilik kendimi bunu yaparken hayal edemiyorum” karşılığını verdi.

Seyahat uyarısı

Alman Dışişleri’nin sayfasında Türkiye’ye seyahat uyarısı güncellendi. Alman vatandaşları Ankara’nın merkezinden, Türkiye genelinde başta büyük kentler olmak üzere miting, gösteri, kalabalıktan, İstanbul’da toplu taşıma araçlarından uzak durmaya çağrıldı. Güneydoğuya gideceklerin resmi makamlara kayıt yaptırması istendi.

Halkını öldüren lideri muhatap almayın

Almanya’daki Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanı Cem Özdemir, Passauer Neuen Presse’ye demecinde, Erdoğan’a sert eleştiriler yöneltti. AB’den Erdoğan’la yaptığı ortaklık görüşmelerini askıya almasını isteyen Özdemir, Türkiye ile sığınmacı anlaşmasına varma konusunda yapılan müzakerelere işaret ederek “Yapılan her anlaşma, Erdoğan’ın normal bir muhatap olduğu mesajı verir. Ancak vatandaşının, polisinin ve askerlerinin ölümünü kabul eden bir Cumhurbaşkanı muhatap olamaz” dedi.

“1 Kasım seçimine dek Erdoğan’ın gücü olarak algılanabilecek hiçbir girişimde bulunulmaması gerektiğini” belirten Yeşiller lideri, seçimden istediği çoğunluğu elde etmeyeceğini bilen ve PKK’nin çatışmasızlık açıklamasını çıkarına görmeyen Erdoğan’ı yasal ve adil bir seçimin yapılmasını engellemekle suçladı. “İnsanları otoriter bir güç altına almayı istiyor” dedi.
Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde