Merkel: Bilim ne kadar özgürse, bilimde elde edilen sonuçlar da o kadar zengindir

Merkel: Bilim ne kadar özgürse, bilimde elde edilen sonuçlar da o kadar zengindir

Almanya Başbakanı Merkel, "Türk-Alman Üniversitesi iki ülke arasındaki iş birliğinin olağanüstü bir örneğidir, Türk-Alman ortaklığını simgelemektedir" dedi.

Merkel: Bilim ne kadar özgürse, bilimde elde edilen sonuçlar da o kadar zengindir
16px
24px
24.01.2020 09:53
ABONE OLgoogle

Çalışma ziyareti kapsamında İstanbul'da bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen "Türk-Alman Üniversitesi Yeni Binalarının Açılış Töreni"nde konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu üniversitenin Türkiye'nin önemli teşvikleriyle hayata geçtiğini belirterek "Alman bilim adamları nasyonel sosyalizm döneminde Türkiye’ye sığındılar. Bunlar arasında mimarlar, belediye başkanları var. Türkiye bugün de milyonlarca Suriyeli mülteciye sığınma imkanı sağlıyor ve bu çabalar bizim teşekkürümüzü ve takdirimizi alıyor" dedi.

"Mülteciler ülkelerine döndüklerine ülkelerinin yeniden inşasına katkıda bulunabilirler. Türkiye bu konuda Almanya’nın desteğiyle önemli çabalar sarf ediyor" ifadesini kullanan Merkel, şunları kaydetti:

"Bilim ve eğitim insanların yaratıcılığı ve özgürlüğünü geliştirir. Albert Einstein’ın dediği gibi ‘Merak çok kırılgan bir bitkidir, özellikle de özgürlüğe ihtiyacı vardır’. Bilim ne kadar özgürse, bilimde elde edilen sonuçlar da o kadar zengindir. Bilimin eleştirel söyleme ihtiyacı vardır. Bilimsel çalışmanın kısıtlı özgürlüklerde ne kadar zor olduğunu ben bizzat fizik profesörü olarak Doğu Almanya’da yaşadım.

"Gelecekte 5 bin öğrencinin eğitim görmesi planlanıyor"

Daha önceden sadece hayalimizde görebildiğimiz sonuçlara ulaştık özgürlüğe kavuştuktan sonra. Başlangıçta burada da hayal gibi görülen gelişmeler vardı. Ben bile zaman zaman başarılı olamayacağını düşünmüştüm.

Bugün çok etkileyici bir kampüsün açılışını gerçekleştirdik. Burada gelecekte 5 bin öğrencinin eğitim görmesi planlanıyor. Bu kampüs Türkiye ve Almanya arasındaki işbirliğinin olağanüstü bir simgesi. Üniversite de Türk ve Alman eğitim sistemlerinin güçlü yönlerini katıyor.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde