Mercedes rüşvet cezası aldı, bizde ne olacak?

Mercedes rüşvet cezası aldı, bizde ne olacak?

Mercedes, ABD’de 185 milyon dolar ceza aldı. Gözler Türkiye’nin de olduğu rüşveti alan ülkelerde

Mercedes rüşvet cezası aldı, bizde ne olacak?
16px
24px
03.04.2010 12:03
ABONE OLgoogle

Mercedes 22 ülkede rüşvet verdiği gerekçesiyle ABD’de 185 milyon dolar ceza aldı. Gözler Türkiye’nin de olduğu rüşveti alan ülkelerde Mercedes’in üreticisi Alman Daimler, ABD’de hakkında açılan rüşvet davasında bu ülkenin rüşvetle mücadele yasalarını ihlal ettiği suçlamalarıyla ilgili olarak anlaşma yoluna gitti.

Daimler, ABD Adalet Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu (SEC) tarafından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 22 ülkede 56 milyon dolar rüşvet dağıtmakla suçlanmıştı. Suçlama karşısında anlaşmaya giden Daimler, Adalet Bakanlığı’na 93.6 milyon dolar ve SEC’e 91.4 milyon dolar olmak üzere toplam 185 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Davada Almanya’daki ‘Daimler Export and Trade Finance GmbH’ ile Rusya’daki ‘DaimlerChrysler Automotive Russia SAO’ şirketleri, ABD’deki rüşvetle mücadele yasasının iki maddesini ihlal ettiklerini kabul ettiler.  Eski FBI Başkanı Louis Freeh, Daimler’in rüşvetle mücadele yasalarına  uyup uymadığını denetlemek  için bağımsız gözlemci olarak görev yapacak.

22 ÜLKEDE DAĞITTI

Savcı John Darden Daimler’in ‘mükemmel işbirliği gösterdiğini’ ifade etti. SEC, Daimler’i, 22 ülkede 56 milyon dolar rüşvet vererek 1.9 milyar dolar gelir elde etmekle ve en az 91.4 milyon dolar yasadışı kâr elde etmekle suçluyor. Daimler’in 1998-2008 yıllarıda rüşvet dağıttığı ülkeler arasında Çin, Mısır, Yunanistan, Hırvatistan, Macaristan, Endonezya, Irak, Fildişi Sahili, Letonya, Nijerya, Rusya, Sırbistan, Karadağ, Tayland, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam’ın bulunduğu belirtiliyor. 

En pahalı doğum günü hediyesi Türkmenler’e

Dava dosyasına göre Daimler, 2000 yılında bir Türkmen yetkiliye doğum gününde 300 bin Euro’yu aşan zırhlı Mercedes hediye etti. Aynı dönemde şirket Türkmen hükümetiyle alım görüşmeleri yapıyordu.

Türkiye’de iki adrese rüşvet

Mahkemeye sunulan dava dosyasına göre Mercedes’le ilgili Türkiye’de de iki ayrı rüşvet adresi bulunuyor. İddiaya göre İzmir Belediyesi ile Emniyet’e otobüs alım ihalelerinde rüşvet verildi. Dosyaya göre İzmir Belediyesi’nin 1997 Eylül’ünde yaptığı 130 otobüs alımı ihalesinde 10 bin mark ve 1998 Temmuz’unda Emniyet’e alınan 14 otobüs için 2 bin 840 mark rüşvet verildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde