Mercedes-Benz, Türkiye'den tedirgin

Mercedes-Benz, Türkiye'den tedirgin

Türk Lirası’nın değer kaybettiğini belirten Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes, “Kurdaki dalgalanma endişe kaynağı. Bu kadar dalgalı olması hem bizi hem de müşterileri endişelendiriyor.” dedi.

Mercedes-Benz, Türkiye'den tedirgin
16px
24px
13.05.2015 07:54
ABONE OLgoogle

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes, büyüme yüzde 4’ün altında kalırsa Türkiye’deki kamyon satışlarının düşeceğini söyledi. Türk Lirası’nın değer kaybettiğini belirten Genes, “Kurdaki dalgalanma endişe kaynağı. Bu kadar dalgalı olması hem bizi hem de müşterileri endişelendiriyor.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne göre Euro-dolar paritesindeki değer kaybı en fazla otomotiv ihracatçılarını etkiledi. Ancak sektörün iç piyasa satışları artışını sürdürüyor. Bu konuya değinen Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes, “İlk üç ayda bu kadar satış nasıl oldu biz de şaşırdık. Martta rekor kırıldı.” dedi. Ancak büyümenin yüzde 4’ün altında kalması halinde Türkiye’deki kamyon satışlarının düşeceğine işaret eden Genes, “Türk Lirası değer kaybediyor, bu müşterileri tedirgin etti. Kurdaki dalgalanma endişe kaynağı. Bu kadar dalgalı olması hem bizi hem de müşterileri endişelendiriyor.” açıklamalarında bulundu.

1915 yılında uçak motoru üretimi için kurulan ve ilk otomobili 1919’da üreten Mercedes-Benz Sindelfingen Fabrikası’nın 100. yılı sebebiyle Stuttgart’ta gazetecilerle bir araya geldi. Genes, Türkiye’nin hem üretim hem de satış hacmi olarak Daimler dünyasında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Türkiye’de 48. yaşını kutlayan şirketin, bugüne kadarki yatırım tutarının 885 milyon Euro’ya, cirosunun ise 3 milyara ulaştığını belirten Genes, Türkiye’de 1967’den beri 72 bin otobüs ürettikleri bilgisini verdi. Ülkeyi sadece üretim üssü olarak görmediklerini ve İstanbul’da 140 kişinin çalıştığı bir küresel bilişim merkezi kurduklarını kaydeden üst yönetici, Türkiye’deki en büyük yabancı yatırımcılardan biri olduklarını, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük sanayi vergi mükellefi olduklarını ifade etti. Stuttgart’taki fabrika hakkında da konuşan üst yönetici, Mercedes-Benz Sindelfingen Fabrikası’nda günde 2 bin 250 adet otomobil üretiliyor. Bu yıl 20 milyonuncu aracı banttan indireceklerini kaydeden Genes, “Sindelfingen bizler için sadece büyük bir fabrika değil, Mercedes-Benz otomobillerin hayat bulmasını sağlayan araştırma-geliştirme, tasarım ve satın alma gibi en önemli bölümlerin tamamını bünyesinde bulunduran bir üretim üssüdür.” dedi.

‘YERLİ ARAÇ ÇOK ZOR’

Yerli araç tartışmalarına da değinen Rainer Genes, “Bu sektörde oyuncu olmak için sadece Türkiye’de değil, dünyada da tercih edilmek şart.” uyarısı yaptı. Dünyada ciddi bir rekabet bulunduğunu, buna cevap vermenin de hacimlerle ilgili olduğunu kaydeden Genes, küresel rekabetin hiç kolay olamdığını söyledi. Genes, “Yeni marka oluşturmanın önündeki en büyük engel dünya devleri ile rekabettir. Bu çok büyük bir zorluk. Bunun için çok ciddi yatırıma ihtiyaç var. Bunu yapsanız bile dünyadaki müşteri siz kabul edecek mi? Müşteri Mercedes veya Wolksvagen mi tercih eder yoksa bunu mu alır bunu iyi hesaplamak lazım.” diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde