Merakla beklenen Turquality tebliğinde neler var?

Merakla beklenen Turquality tebliğinde neler var?

Son yıllarda Turquality’nin kapsamı da genişletildi. Tekstil-hazır giyim firmaları için başlatılan Turquality’den zaman içinde gastronomiden otomotive, mücevherden inşaat malzemelerine kadar birçok sektör yararlandı.

Merakla beklenen Turquality tebliğinde neler var?
16px
24px
01.04.2016 14:27
ABONE OLgoogle
Dünyada devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı Turquality’dir. Türk ürünlerinin yurtdışında markalaşması için 23 Kasım 2004 tarihinden yürürlüğe giren Turquality kapsamında iki destek programı uygulanıyor. Biri, ana programla aynı adı taşıyan Turquality Destek Programı; diğeri ise Marka Destek Programı…

Marka Destek Programı, Turquality Destek Programı’na bir hazırlık niteliği taşıyor. Turquality’e başvurup ilk denetimlerde 65-80 arası puan alanlar Marka Destek Programı’na 85’in üzerinde puan alanlar ise Turquality’e kabul ediliyor. Marka Destek Programı’ndan yararlanma süresi dört yıl iken, Turquality Programı’ndan ise firmalar 5+5 olmak üzere maksimum 10 yıl yararlanabiliyor. Halihazırda 70’e yakın firma Marka Destek Programı’ndan, 130 firma da Turquality Destek Programı’ndan yararlanıyor. 

Son yıllarda Turquality’nin kapsamı da genişletildi. Tekstil-hazır giyim firmaları için başlatılan Turquality’den zaman içinde gastronomiden otomotive, mücevherden inşaat malzemelerine kadar birçok sektör yararlandı. Gastronomi hariç genellikle sanayi sektörünü destekleyen Turquality’de geçen yıl haziran ayında devrim niteliğinde bir karar alınıp, ‘döviz kazandırıcı hizmet sektörü’ de destek kapsamına alındı. Yeni düzenlemeyle sağlık turizmi ve eğitim sektörlerinde uluslararası hasta ve öğrenci getirilmesinden film ve bilişim sektörlerinde yapımların yurtdışında satış ve dağıtımına kadar birçok yeni destek getirildi. 

Arkadaşımız Rahime Baş Uçar’ın öğrendiğine göre, eğitim sağlık, bilişim, lojistik, gayrimenkul markalarıyla birlikte danışmanlık firmaları da bu hizmet sektörü desteğinden yararlanmayı bekleniyor. Ancak 11 aydır halen hizmet sektörü ile ilgili uygulama tebliği çıkmadı ve fiilen desteklerden yararlanma başlamadı.

Bu tebliğin çıkmasını dört gözle bekleyenlerden biri de Kemal Yamankaradeniz’in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Destek Group… Marka tescili, patent gibi fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda faaliyet gösteren Destek Patent adlı şirketi bulunan grubun, Destek Global adında Turquality ve finansal danışmanlık alanlarında hizmet veren bir şirketi de bulunuyor.

Hizmet sektöründeki destekler için kendi iç hazırlığını tamamlayan Destek Group, Dubai’de ofis açmak istiyormuş. Bakalım Turquality ne zaman hizmet sektörü desteklerini fiilen uygulamaya koyacak?

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde