Merakla beklenen Halı Fuarı'nı Çağlayan açtı

Merakla beklenen Halı Fuarı'nı Çağlayan açtı

Merakla beklenen “Domotex Middle East İstanbul Fuarı” bugün açıldı

Merakla beklenen Halı Fuarı'nı Çağlayan açtı
16px
24px
08.11.2012 13:25
ABONE OLgoogle

Türkiye ve Ortadoğu bölgesinin halı ve yer döşemeleri alanındaki lider fuarı Domotex Middle East İstanbul Fuarı bugün Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı. 

Türk halı sektörü, Avrupa’da yaşanan krize ve Ortadoğu’da yaşanan karışıklıklara rağmen ihracatını yüksek oranda artırmaya devam ediyor. Devlet politikası haline gelen 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine,  5.5 milyar dolarlık katkı sağlamayı amaçlayan halı sektörü, tasarıma, inovasyona ve fuara büyük önem veriyor. Yurtdışında önemli halı fuarlarına katılarak başarılı çalışmalara imza atan Türk halıcıları, şimdi de dünya halı sektörünü evinde ağırlıyor.

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) tarafından Deutsche Messe organizasyonunda son altı yıldır Dubai’de düzenlenen Domotex Middle East İstanbul Fuarı, bugün Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açılan Fuar 11 Kasım 2012 tarihine kadar sürecek. Açılışa TİM Başkanı Mehmet Büykekşi, İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, Hannover Fairs International / Deutsche Messe AG Başkan Yardımcısı Wolfgang Lenar, İstanbul İç Mimarlar Odası Başkanı Taner Gültekin’in yanısıra ihracatçı birlik başkanları ile yerli ve yabancı sektör temsilcileri katıldılar.

 Hedefe ulaşmak tasarımdan geçiyor

Fuar’ın açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fuar’ın İstanbul’da düzenlenmesi ile ilgili olarak ilginç bir benzetme yaptı. Bakan Çağlayan “Dünyanın ekonomi ve siyasi anlamda önemli zemini olan Türkiye, dünyanın halı ve yer kaplamaları malzemelerine ev sahipliği yapıyor.  Fuarın yapıldığı zemin organizasyona daha da büyük anlamlar yüklüyor” dedi.

“Halı sektörünün ihracatta yükselişe geçmesinin en önemli nedeni tasarıma ve inovasyona verdiği önemle sağlandı. Bütün sektörlerin ihracata ve üretime farklı bir boyut katması gerekiyor. Bugün Almanya, kilogram fiyatı 4 dolardan ihracat yaparken biz kilogramı 1.46 dolardan ihracat yapıyoruz” diye konuşan Bakan Çağlayan, “Biz de üretimde, ihracatta markalaşmaya, tasarıma ve teknolojiye gerekli önemi vermeliyiz” dedi.

Çağlayan, sektörlerin üretiminde ve ihracatında katma değeri sağlayamamaları halinde 2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de ulaşmanın zor olacağını söyledi.

Türkiye’nin ihracatını Çağlayan, “Tahminlerimde genel olarak yanılmıyorum. Kasım ayında 13.2 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

 29 ülkeden 222 yerli ve yabancı firma katılıyor

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Yılmaz da, Ocak-Ekim döneminde genel ihracatın yüzde 12 arttığına işaret ederek, halı sektörünün yüzde 24 oranında artış göstermesinin başarı örneği olduğunu söyledi.

Çin’den Avusturya’ya, Belçika’dan Malezya’ya, İran’dan ABD’ye kadar tüm büyük halı firma ve markalarının Fuar’da ağırlandığını aktaran Yılmaz, “Fuar’a yaklaşık 8 bin metrekare alanda 29 ülkeden 222 yerli ve yabancı firma katılıyor” dedi. Domotex Middle East İstanbul Fuarı ile birlikte Türk halı sektörünün herhangi bir pazara ya da müşteriye ihtiyacı kalmayacağına işaret eden İbrahim Yılmaz sözlerine şöyle devam etti; “Tasarıma ve fuarlara verdiğimiz önemle halının, Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payını yüzde 1.3’e çıkardık. Bu gelişmeler neticesinde 2012 yılını 2 milyar dolar üzerinde kapatacağız.”

Yılmaz, sektörün arkasındaki en önemli güçlerden biri olan İHİB Halı Tasarım Yarışması’nın 6.’sını da Fuar’la eş zamanlı olarak düzenleyeceklerini belirterek, “Tasarımı diğer tüm konulardan bir adım önde tutuyoruz.  8 Kasım gecesi yapacağımız gala gecesi tüm dünyaya Türk halıcılığının yükselişinin arkasındaki gücü de göstermiş olacağız” diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde