Memur telafi zammı istiyor

Memur telafi zammı istiyor

Ocak, şubat, martta ‘müjdelerle’ avutulan, nisandan da umutlu olmayan memur tepkili:

Memur telafi zammı istiyor
16px
24px
24.02.2012 08:47
ABONE OLgoogle

Bakan Şimşek, ocak, şubat, mart aylarına yetişmeyen zamlı maaşların nisana yetişebileceğini belirtirken Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk, memurun 15 Nisan’da da zamlı maaşlarını almasının zora girdiğini, mayısa kalabileceğini söyledi ve telafi zammı istedi.

Yaklaşık 2.5 milyon memur ile 1.8 milyon memur emeklisi zamlı maaş alabilmek için aylardır toplusözleşme yasasının çıkmasını bekliyor. Önce ocak ayına yetişeceği söylenen, olmayınca şubat ve mart denilen ve her defasında kamuoyuna “müjde” olarak yansıtılan zammın nisan ayına yetişmesi de zor gözüküyor. Zamlı maaşı ancak mayıs ayında alabileceğini düşünen memur ise şimdilik “müjdelerle” yetinirken, toplusözleşme masasında önce “telafi zammı” istemeye hazırlanıyor.

Hükümet 12 Eylül 2010’da yapılan referandum öncesinde meydanlarda, memurlara “toplusözleşme hakkı” getirileceğini belirterek destek istedi. Referandumla memurlara “grevsiz” toplusözleşme hakkı getirildi. Ancak aradan geçen 1.5 yıllık sürede değişiklik yasaya yansıtılamadı. Hükümet, toplusözleşme düzenlemesini öngören Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nı ancak ocakta TBMM’ye gönderebildi. Toplusözleşme yasası olmadığı için de memurlar ocak ayından bu yana maaşlarını zamsız alıyor. Maaşlara sadece enflasyon farkı yansıtılıyor. Toplusözleşme, ocak, şubat ve martta da olmadı. Son olarak Bakan Mehmet Şimşek, zamlı maaşın nisana yetişebileceğini söyledi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yasanın geciktiğini, TBMM’de alt komisyonun iki haftayı geçmesine karşın toplanamadığını söyledi. Memurların 15 Nisan’da zamlı maaşlarını almasının zora girdiğini belirten Koncuk, “Bakan’ın ‘nisan’ açıklaması gerçekçi bir açıklama değil. Zamlı maaşlar 15 Mayıs’a sarkacak gibi gözüküyor” dedi.

Koncuk, 5 aylık gecikme nedeniyle de toplusözleşme masasına oturduklarında “telafi zammı” isteyeceklerini ifade ederek “5 ay önce almamız gereken zammı 5 ay sonra alıyoruz. Devlet kendi alacaklarına uyguladığı gecikme zammını kamu çalışanlarına da yansıtmalı. Eğer toplusözleşme masasında ‘telafi zammı’ verilmezse hukuki yolu da deneriz” diye konuştu.
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde