Mektuplar etkili oldu, kira beyanı 26 Milyarı aştı

Mektuplar etkili oldu, kira beyanı 26 Milyarı aştı

Bakan Şimşek, beyan edilen kira gelirinin Mart 2013 tarihinde, sistemden önceki yıla oranla yüzde 65 artarak 26 milyar TL'yi aştığını söyledi.

Mektuplar etkili oldu, kira beyanı 26 Milyarı aştı
16px
24px
30.04.2013 15:24
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile son iki yılda mükellef sayısının ikiye katlandığını ifade ederek, beyan edilen kira gelirinin de Mart 2013 tarihinde, sistemden önceki yıla oranla yüzde 65 artarak 26 milyar TL'yi aştığını söyledi.

Şimşek, "Dolayısıyla bir yandan 766 bin yeni mükellef kazandık, bir yandan da beyan edilen kira geliri yüzde 65 artarak 26 milyar TL'yi aştı. Sonuç itibariyle 2013 Mart ayında beyan edilen kira gelirleri için hesaplanan vergi tutarı 3.6 milyar TL'ye ulaşmış, bu rakam sistemden bir önceki yıla göre 1.2 milyar TL'lik ilave bir vergi artışı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla kayıt dışı ile mücadele son hız devam ediyor" dedi.

 Bakan Şimşek, Bakanlıkta "Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi sonuçları ve sahteciliğe karşı teminat uygulaması" konulu basın toplantısı düzenledi. Şimşek, geçen yıl kira geliri elde eden ve beyanname vermesi gereken vatandaşların bu yükümlülüklerini kolayca yerine getirmeyi sağlayacak bir sistemi 2012 yılı Mart ayında hayata geçirdiklerini ifade ederek, bu yıl da sitemin başarılı şekilde uygulandığını ifade etti.

 Maliye Bakanlığı'nın teknolojiye büyük önem verdiğini ve teknoloji altyapısına ilişkin yatırımlarını sürdürdüğünü söyleyen Şimşek, kira beyanname sisteminin elektronik ortama taşınmasının hizmetin kalitesini artırdığı gibi Maliye Bakanlığı'nın da etkinliğini artırdığını belirtti.

 Kira beyannamelerinin artık elektronik ortamda toplandığını söyleyen Şimşek, beyannamelerde eksik olması halinde ise bunu düzeltmek için vatandaşa imkan tanıdıklarını ifade etti. Şimşek, "Sistemin önemli özelliklerinden bir tanesi ilk defa beyanname verecek olan mükelleflerimizin gidip ayrıca mükellefiyet kaydını tesis etmeleri gerekmiyor Vergi Dairesi'ndenBu bizim önceden hazırladığımız beyannameyi onaylayarak, bir anlamda otomatik olarak mükellefiyeti de tesis edilmiş oluyor. Dolayısıyla Maliye Bakanlığı burada bir taşla iki kuş vuruyor. Nasıl, vatandaşın kolay şekilde beyanname vermesinin altyapısı hazırlamış oluyor, ikinci olarak da bunu ilk defa yapanların mükellefiyetini tesis etmiş oluyor" dedi.

 Bakan Şimşek, sistemin tanıtılması için gazetelere ilk defa tam sayfa ilan verdiklerini ifade ederek, bu sistem ile kira geliri toplanmasının sadece işin ilk adımı olduğunu belirtti. Hedeflerinin zaman içerisinde elektronik fatura, elektronik defter gibi uygulamalarla birlikte bütün gelir unsurlarını bu şekilde bir sisteme tabi tutmak olduğunu söyledi. Şimşek, son 8 yıl içerisinde Türkiye'de ortalama bir mükellefin uyum için harcadığı saat sayısının 31 saat düştüğünü ifade ederek, bu rakamlar itibariyle Türkiye'nin AB ve dünya ortalamasının altına indiğini dile getirdi.

"766 BİN YENİ MÜKELLEF KAZANDIK"

Şimşek, önceden hazırlanmış kira beyanname sistemini uygulamaya geçirdikleri Mart 2012 tarihinden bugüne kadar ilk defa beyanname veren mükellef sayısının 766 bin kişi olduğunu, 2013 Mart ayında ise toplam 1 milyon 511 bin kişinin kira geliri için beyanname verdiğini belirtti. Son iki yılda mükellef sayısının ikiye katlandığını ifade eden Şimşek, beyan edilen kira gelirinin de Mart 2013 tarihinde, sistemden önceki yıla oranla yüzde 65 artarak 26 milyar TL'yi aştığını söyledi. Şimşek, "Dolayısıyla bir yandan 766 bin yeni mükellef kazandık, bir yandan da beyan edilen kira geliri yüzde 65 artarak 26 milyar TL'yi aştı. Sonuç itibariyle 2013 Mart ayında beyan edilen kira gelirleri için hesaplanan vergi tutarı 3.6 milyar TL'ye ulaşmış, bu rakam sistemden bir önceki yıla göre 1.2 milyar TL'lik ilave bir vergi artışı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla kayıt dışı ile mücadele son hız devam ediyor" dedi.

"MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER HAKKINDA 3 YIL MESLEKTEN ALI KOYMA CEZASI GETİRDİK"

Sahte fatura ile mücadelenin Türkiye'nin en önemli sorunlarından bir tanesi olduğunu söyleyen Şimşek, kayıt dışı ile mücadelede bilgi teknolojilerini yoğun şekilde kullandıklarını ifade etti.
 Bu çerçevede 2010 yılında KDV İadesi Risk Analiz Modelini uygulamaya koyduklarını söyleyen Şimşek, bu modelle sahte fatura ile KDV iadesi almaya çalışan çok sayıda firmayı tespit ettiklerini ve haksız vergi iadesi almalarının önüne geçtiklerini belirtti.

 Bu şirketlerin yeni mükellefiyet tesis etmelerini de zorlaştırdıklarını söyleyen Şimşek, "Bu sahte belge ticareti yapan kişiler yeni mükellef talebiyle geldiklerinde bütün birikmiş vergi borçlarınızı ödeyin ve 75 bin TL'den az olmaması kaydıyla bize teminat verin diyoruz" dedi.

Şimşek, tamamen sahte belge düzenlediğine ilişkin bu fiilleri gerçekleştirdiği belirlenen muhasebeci ve mali müşavirler hakkında da 3 yıl meslekten alıkoyma cezasını getirdikleri söyledi.

Şimşek konuşmasının ardından 1 Mayıs dolayısıyla bütün emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı. Ardından ise Gelir İdaresi Daire Başkanı Uğur Doğan her iki sistemi anlatan bir sunum yaptı.

"HİÇBİR ŞEKİLDE ŞUANDA İÇERİYE DÖNÜK BİR VERGİ AFFI GÜNDEMDE DEĞİLDİR"

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, varlık barışına ilişkin bir soru üzerine, "Varlık barışı bir vergi barışı değildir. Tek amacımız var, vatandaşlarımızın 70'li 80'li 90'lı yıllarda siyasi, ekonomik istikrarsızlık gibi kaygılarla yurtdışında park ettiği kaynakları ekonomimize kazandırmak için atılmış bir adım. Daha önce böyle bir adım atıldı, küresel kriz döneminde ciddi Türkiye'ye katkısı oldu. Çok başarılı bir uygulamaydı. Tekrar bunun başarılı olması için uygun bir zemin var. Daha öncede tekrarladım, dünya büyük bir bankacılık krizinden geçti. Çok sağlam gibi görülen ülkelerin sağlam olmadığı ortaya çıktı. İkinci olarak, son yıllarda G-20 bünyesinde OECD bünyesinde vergi cennetlerine yönelik çok ciddi bir mücadele başlatıldı. Eskiden olduğu gibi bu hesap gizliliği gibi, yani bir yerlerde görünmezlik, bir sır artık geçerli değil. O da ikinci faktör. Üçüncü faktör ise Türkiye bu krizinden yıldızlaşarak çıktı. Kim ne derse desin AB ile diğer ülkelerle karşılaştırdığınız zaman performans ortada" dedi.

 Bakan Şimşek, bu bahsedilen paraların gelişmekte olan ülkelerde olmadığını, çoğunun çok düşük getirili ülkelerde olduğunu ifade ederek, "Nereden bakarsanız bakın vatandaşın bu kaynakları Türkiye'de değerlendirmeleri için her türlü uygun ortam var" dedi.

Şimşek, hiçbir şekilde şuanda içeriye dönük bir vergi affının gündemde olmadığını ifade ederek, "Varlık barışı gündeme geldiği zaman, bunun içeriye yönelik olarak da yapılması hususunda tartışmalar yapıldı, ama nihai karar olarak sadece bu düzenlemenin yurtdışında bulunan varlıklarla sınırlandırılması kararı verildi" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde