Mehmet Şimşek: Afrin operasyonun ekonomiye etkisi son derece sınırlı

Mehmet Şimşek: Afrin operasyonun ekonomiye etkisi son derece sınırlı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Afrin operasyonun ekonomiye etkisi son derece sınırlı" dedi.

Mehmet Şimşek: Afrin operasyonun ekonomiye etkisi son derece sınırlı
16px
24px
22.01.2018 10:25
ABONE OLgoogle

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Yatırımcılara mesajım, rahat olsunlar. Bu sınırlı, etkili ve kısa sürecek bir operasyon. Türkiye’nin meşru, haklı bir davasıdır. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde terör kaynaklı şoklara karşı dayanıklılığını arttıracak bir operasyondur. Biz terör tehdidini sınırlamak, bertaraf etmek için bunu yapıyoruz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Hazine Destekli Kredi Garanti Uygulaması kapsamında özellikle yatırım ve ihracatçıları öne alan yeni kefalet limiti tahsisine ilişkin Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu A.Ş. arasındaki protokolün imza törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Şimşek, Zeytin Dalı Harekatı’nın bütçeye ve ekonomiye etkisinin son derece sınırlı olacağını söyledi.

"EKONOMİYE ETKİSİ SON DERECE SINIRLI"

Şimşek, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

“Türkiye terörle mücadelede yeni bir safhada. Suriye’ye yönelik daha kapsamlı operasyonu bu çerçevede değerlendirmek lazım. Türkiye, Suriye’de oluşan devlet boşluğu nedeniyle 2015 ortasından itibaren çok büyük terör tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Haklı olarak Türkiye kendi ulusal güvenliğine yönelen bu tehdidi minimize etmek için adım atıyor.

Türkiye burada herhangi bir maceraya girmiyor. Bu etkili, kapsamlı ve kısa sürecek, Türkiye’nin terörle mücadelede elini güçlendirecek, Suriye’deki Kürt, Arap ve Türkmen kardeşlerimizi terör örgütlerinin zulmünden kurtaracak bir operasyon. Bizim daha önce El Bab’ta yaptığımızdan çok farklı bir operasyon değil. Sürekli bir şekilde Kuzey Irak’tan gelen tehditlere yönelik yaptığımız operasyonlardan çok farklı değil. Piyasalara mesajım; bunun bütçeye, ekonomiye etkisi son derece sınırlıdır. Ulusal güvenlik konu olunca ne gerekiyorsa yapıyoruz kaynak anlamında ama bütçemiz güçlü.

Geçen sene çok ciddi vergi indirimlerine gidildi, çok güçlü bir takım destekler devreye sokuldu ve ona rağmen geçen sene bütçe hedeflerimizi tutturduk. Gerek bütçe açığımız, gerekse borcun milli gelire oranı son derece düşük. Borcun milli gelire oranı üçüncü çeyrek itibariyle yüzde 28.2’dir. Açıkta geçen sene merkezi bütçede milli gelire oran olarak yüzde 1.5’tir. Gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırdığınız zaman Türkiye’nin durumu son derece güçlüdür.

Kamu maliyesi, kamunun bilançosu oldukça güçlü. Önümüzdeki dönemde hem mali disiplini koruyacağız, hem reform yapacağız, hem de ülkemize yönelen tehditlerle en güçlü bir şekilde mücadele edeceğiz. Türkiye, bunların hepsini rahat bir şekilde yapar. Geçmişte bunun yapılabileceğini biz gösterdik. Piyasalarda bunu görüyorlar.”

"MEŞRU VE HAKLI BİR DAVA"

“Önümüzdeki dönemde de güçlü bir şekilde ekonomimizi şoklara karşı çok daha dayanıklı hale getireceğiz” diyen Şimşek, “Bu, yapısal reformlar ve doğru politikalar ile olacak. Dün gece 3 tane ayrı konuyu değerlendirmek üzere Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantımız vardı. Gündemimiz reform, Türkiye ekonomisini şoklara karşı daha dayanıklı yapmak, Türkiye’nin performansını, potansiyelini arttırmaktı. Yatırımcılara mesajım, rahat olsunlar. Bu sınırlı, etkili ve kısa sürecek bir operasyon. Türkiye’nin meşru, haklı bir davasıdır. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde terör kaynaklı şoklara karşı dayanıklılığını arttıracak bir operasyondur. Biz terör tehdidini sınırlamak, bertaraf etmek için bunu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

55 MİLYARLARLIK KEFALET LİMİTİNİ KAPSAYAN PROTOKOL İMZALANDI

Şimşek, "Biz bu dönemde cari açığı daha makul düzeyde tutmak için, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yatırımları ve ihracatı finansmanı önceliklendiriyoruz. Birazdan 55 milyarlarlık kefalet limitini kapsayan protokol imzalayacağız. İmalat sanayisi yatırımlarını önceliklendirdik. Dolayısıyla bu 55 milyar liranın 25 milyar lirası imalat sanayisi yatırımı. 15 milyar lirası da ihracatçıya. Dolayısıyla en az üçte ikisi ihracat ve imalat yatırımlarına. Bu ikisi çok önemli. Çünkü Türkiye'nin üretken kapasitesini artırması çok önemli. Bir anlamda biz yeni kefalet limitinin üçte ikisini üretene, yatırım yapana tahsis etmiş oluyoruz. Bu çok önemli. Önümüzdeki dönemde geri dönüşleri de tekrar kullandıracağız" diye konuştu. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde