Mehmet Nazif Günal, İpar Köşkü’nü niçin satışa çıkardı?

Mehmet Nazif Günal, İpar Köşkü’nü niçin satışa çıkardı?

İstanbul Çiftehavuzlar’da yaklaşık 117 yıllık bir geçmişe sahip olan ve yıllardır metruk halde boş duran İpar Köşkü, şu sıralar satış haberleri ile gündemde.

Mehmet Nazif Günal, İpar Köşkü’nü niçin satışa çıkardı?
16px
24px
09.11.2018 11:41
ABONE OLgoogle

Köşkü, 1997 yılında ünlü armatör Şadan Kalkavan ile MNG Holding’in patronu Mehmet Nazif Günal, 8.5 milyon dolara (o dönemin parasıyla 1.4 trilyon TL) Abidin Cevher Özden’den (Banker Kastelli) satın almıştı. Eşit hisseli köşk, geçtiğimiz günlerde 45 milyon dolara (270 milyon TL) yeniden satışa çıkarıldı.

Şadan Kalkavan ile Mehmet Nazif Günal, 2010’da gelen teklifler karşısında, köşk için 25 milyon euro (o dönemin kuruyla 52 milyon TL) istemişlerdi. Köşk’ün komşusu olan Büyük Kulüp, o dönem köşkü satın alma yönünde yoğun bir uğraş vermişti. Büyük Kulüp yönetimi köşke 15 milyon dolar teklif etmişti.   Tarihi köşk 270 milyon TL'ye satılık

Arkadaşımız Okhan Şentürk, köşkün yüzde 50 hissedarı olan Mehmet Nazif Günal ile köşkün satış sürecini konuştu. Köşkü kullanmadıkları için nakde çevirmek istediklerini söyleyen Günal, bu konuda şu bilgileri verdi:

 “İpar Köşkü’nün satış süreciyle merhum Şadan Kalkavan’ın yeğeni Nazım Kalkavan ilgileniyor. Köşkü rahmetli Abidin Cevher Özden’den hemşerimize yardım etmek amacıyla almıştık . Rahmetli Özden, ‘İşlerimin durumundan ötürü benden insanlar çekiniyor ve malımı kimse almıyor, Zor durumdayım, hemşerinize yardım ederseniz minnettar kalırım’ dedi. Biz de üzüldük ve o gün pahalı sayılacak fiyata aldık.” 

İpar Köşkü, 1901 yılında, Cemil Paşa (Topuzlu) tarafından Pera Palas, Müşir Zeki Paşa Yalısı gibi ünlü binaların mimarı Aleksander Vallaury'ye inşa ettirilmiş. Bu yüzden uzun yıllar ‘Cemil Topuzlu Paşa Köşkü’ diye bilindi. 30 dönümlük bir arazi içerisine, art nouveau tarzında inşa edilmiş olan köşk 1931’de Türkiye'nin ilk sanayicilerinden şeker kralı Hayri İpar'a satıldı. 1960 askeri darbesinde yurtdışına kaçmak zorunda kalan İpar, köşkü önce çocukları üzerine kaydettirmesine rağmen, ölümüne yakın kararını değiştirip karısı Emine Tevhide İpar'a devretti.

Abidin Cevher Özden, 1980 yılında köşkü üzerine geçirdi. O sırada oğul Ali İpar, altı ay önce annesinin hacir altına alınması davası açtığını belirterek, işlemlerin durdurulması için mahkemeye başvursa da dava sonuçlanana kadar Özden köşkün mülkiyetini aldı. Özden, 1980’de 70-90 milyon TL edecek köşkü 175 milyon TL ödeyerek satın aldığını, imar izni olmadığı için amacının ailesiyle burada oturmak olduğunu belirtse de, 1986 yılında Kadıköy Belediyesi'nden köşk için imar izni çıkarttı. Köşkün ıhlamur, çınar, kestane ve çam ağaçları içindeki geniş bahçesinde bir anda altı katlı altı blok yükseliverdi.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde