Mehmet Kutman, varlık yönetim şirketi alacak

Mehmet Kutman, varlık yönetim şirketi alacak

Global Yatırım Holding büyük yabancı ortakla güneş enerjisine girecek; yakında portföy şirketi alacak.

Mehmet Kutman, varlık yönetim şirketi alacak
16px
24px
03.11.2017 13:14
ABONE OLgoogle

Global Yatırım Holding Centricus ile yeni ortaklığının ardından enerji ve altyapı gibi kârlılığı daha yüksek alanlara odaklanacağı bir strateji benimserken, büyük bir yurtdışı ortak ile YEKA ihalelerine girerek güneş enerjisi santrali yatırımı yapmaya hazırlanıyor.

Şirket aynı zamanda daha düşük getirisi olan gayrimenkul, madencilik ve CNG ticareti gibi alanlardan çıkmayı planlarken; yurtiçinde büyük bir bağımsız portföy yönetim şirketinin satın almasını da yakında tamamlayacak.

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, yabancı yatırım fonu Centricus'un şirkete Haziran'da yüzde 31 ortak olmasının ardından "temiz enerji" ve altyapı alanına odaklanacaklarını ifade etti.

Birkaç ay öncesine kadar F.A.B. Partners adını kullanan Londra merkezli Centricus, alternatif yatırım alanında büyük ölçekli yatırımcılara hizmet veriyor. Kurucuları arasında Türk bankacı Dalınç Arıburnu'nun da bulunduğu Centricus geçen yıl ABD'li özel sektör tahvillerine yatırım yapan CIFC'i satın aldı. Teknolojiye yatırım yapan SoftBank Vision Fund'ın kuruluşunda da danışmanlık yaptı.

YEKA ihalelerine de atıfta bulunan Kutman, "YEKA'lardan ilkini kaçırdık. İkinci ihaleye büyük bir yabancı ortakla kesin gireceğiz. Teklifimiz de biraz farklı ve çok çok rekabetçi olacak" dedi. 

Türkiye, Nisan ayında açıklanan uzun vadeli enerji politikasına göre gelecek 10 yılda 10,000'er megawatt (MW) güneş ve rüzgar enerji santrali kurmayı amaçlıyor.

Kutman güneş enerjisinin yanı sıra doğal atıkların yakılması yöntemiyle enerji üreten biyokütle santrallerine 2020'ye kadar 500 milyon dolar yatırım yaparak 250 MW kapasiteye ulaşmak istediklerini söyledi. Şirketin şu anki kurulu gücü ise 17 MW.

Her bir santralin 12 ile 24 MW arasında kapasitesi olduğunu belirten Kutman, yatırımın finansmanı hakkında ise "EBRD ile finansman imkanları için ön görüşmeler yürütüyoruz" dedi.

Kutman ayrıca her biri 25 MW güce sahip güneş enerjisi santralleri kurmak için çeşitli Afrika ülkelerinde yürüttükleri görüşmelerin 4 veya 5'inde mutabakat zaptı aşamasına geldiklerini belirterek, "Kısa sürede inşa edilebilen santrallerin 2018 sonuna kadar devreye gireceğini düşünüyorum" dedi.

YAKIN ZAMANDA VARLIK YÖNETİM ŞİRKETİ ALACAK

Kutman, Centricus ile banka harici fon yönetim şirketlerinden birini satın almak istediklerini de söyledi.

Kutman "Centricus o sektöre inanıyor ve Türkiye'ye spesifik bir ilgileri var, büyümek istiyorlar... (Satın alacağımız şirketi) mevcut şirketimiz ile birleştirince Türkiye'nin banka harici en büyük asset management şirketi olacak."

Global Yatırım Holding'in hali hazırda yüzde 90'ına sahip olduğu Actus Portföy Yönetim Eylül sonu itibarıyla yönettiği 621 milyon lira tutarında fon ile, Azimut ve İstanbul Portföy'ün ardından Türkiye'nin banka dışı üçüncü büyük portföy yönetim şirketi konumunda bulunuyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde