Mehmet Cengiz'e 2 Milyar Dolarlık şok!

Mehmet Cengiz'e 2 Milyar Dolarlık şok!

Mehmet Cengiz’in sahte raporlarla ÇED Olumlu Kararı aldırararak Karabiga’da kurmayı planladığı enerji santralına yargı ‘dur’ dedi.

Mehmet Cengiz'e 2 Milyar Dolarlık şok!
16px
24px
24.05.2014 11:58
ABONE OLgoogle
İnşaatçı Mehmet Cengiz’in sahte raporlarla ÇED Olumlu Kararı aldırararak Karabiga’da kurmayı planladığı enerji santralına yargı ‘dur’ dedi. Avukat Erdem 1,7 milyar dolarlık projenin tamamen suya düşebileceğini belirtti

İnşaatçı Mehmet Cengiz’in, yönetmeliklere aykırı usullerle orman arazisi tahsis edilen, sahte raporlar ve yönetmeliklerin çiğnenmesi yoluyla ÇED Olumlu Kararı aldırılan Çanakkale’nin Karabiga beldesindeki termik santral projesine yargı ‘dur’ dedi.

Cenal Enerji Santralı’nın atık depolama sahası ile ilgili, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı’nın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davayı görüşen Çanakkale İdare Mahkemesi, hem şirket hem de Bakanlığın usulsüzlüklerine işaret ederek ÇED Olumlu Kararı’nın yürütmesini durdurdu. Çanakkale İdare Mahkemesi’nin kaleme aldığı gerekçede dikkat çekilen hususların, projenin tamamen iptaline yol açabileceğinin altını çizen Avukat Cömert Uygar Erdem, Cengiz Holding ve Alarko ortaklığındaki 1,7 milyar dolarlık projenin tamamen suya düşebileceğini belirtti.

BAKANLIK SAHTE RAPORLA SAVUNMUŞTU

ÇED Yönetmeliği’nin çiğnenerek santralın iptal edilen ÇED Olumlu Kararı yerine projenin 4’e bölünerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayına sunulduğu,  Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nün yurttaşlardan bilgi saklayarak orman arazisini santrala tahsis ettiği ve Bakanlığın santral hakkındaki davada sahte raporla savunma yaptığı BirGün’deki haberlere konu olmuştu. Karabiga Temiz Doğa Derneği ve yurttaşların Cenal Enerji Santrali’nin atık depolama sahasına karşı açtığı davada karar veren Çanakkale İdare Mahkemesi, kamuoyunun bu endişelerini dikkate aldığını gösterdi.

BAKANLIK KENDİ YÖNETMELİĞİNİ ÇİĞNEDİ

Mahkeme Cenal Enerji Santralı’na ait atık depolama sahası projesinin ÇED Olumlu kararının yürütmesini durdururken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kendi ÇED Yönetmeliği’ne uymadığının altını çizdi. Cenal Enerji Santralı’nın 2008 tarihli ÇED Yönetmeliği’ne tabi olduğunu hatırlatan mahkeme, “Tek proje şeklinde hazırlanması gerekirken, termik santral projesinin çevresel etkilerinin bütüncül olarak değerlendirilmesine imkân tanınmamasına sebebiyet verecek şekilde parçalara ayrılarak, ayrı ayrı projeler öngörüldüğü görülmektedir” değerlendirmesini yaptı. Mahkeme bu ifadeleriyle, santralın 4’e bölünen ve yargıya taşınan diğer kısımları hakkında da yürütme durdurma kararı alacağının ipucunu vermiş oldu.

MAHKEME SAHTE RAPORU İŞARET ETTİ

Atık depolama sahası projesi için hazırlanan ÇED Raporu’nda, “Resmi işlemlerde kullanılamaz” şerhi düşülen raporla ölçüm verilerinin sunulduğunu tespit eden mahkeme, raporlardaki tutarsızlıklara da dikkat çekti. Mahkeme, santralın iptal edilen ilk ÇED Olumlu Kararı’nda I. Sınıf, yani “tehlikeli atık” olarak değerlendirilen üretim atıklarının proje 4’e bölündükten sonra hazırlanan “Resmi işlemlerde kullanılamaz” ibareli raporda II. Sınıf’a, yani tehlikesiz statüye düşürüldüğüne vurgu yaptı. Atık depolama sahasının yapımına başlanılması ve işletmeye geçmesi halinde telafisi imkânsız zararların doğabileceğini belirten mahkeme, atık depolama sahası projesinin ÇED Olumlu Kararı’nın yürütmesini durdurdu. 3 Mart tarihinde oybirliğinde alınan karar, dün taraflara tebliğ edildi.

Proje çıkmaza girdi

Kararın önemini BirGün’e değerlendiren dava avukatlarından Cömert Uygar Erdem, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kendi yönetmeliklerine uygulamadığının mahkeme tarafından tescillendiğini vurguladı. Termik santral projelerini pek çok üniteyi kapsayan yapılar olduğunu belirten Erdem, “Karabiga’da kurulması planlanan proje hakkında 19 Temmuz 2013’te yürütmeyi durdurma kararı verilmesi sonrasında, aynı proje 4’e bölündü ve 4 ayrı ÇED süreci işletildi. ÇED başvurularının yapıldığı tarihte yürürlükte olan ÇED Yönetmeliği’nde entegre projeler için tek ÇED süreci işletilmesi zorunlu fakat 2 ÇED Olumlu Kararı, 1 ÇED Gerekli Değildir Kararı verildi. Mahkemeden, projenin 4’e bölünen ve yargıya taşınan diğer kısımları hakkında da yürütmeyi durdurma kararı vermesini bekliyoruz” diye konuştu.

ÇED RAPORU OYUNU YARGIDAN DÖNDÜ

Mahkemenin ayrı ayrı ÇED süreçleri yürütülmesine izin vermediğini ve Bakanlığa kendi yönetmeliğini hatırlattığını söyleyen Erdem, “4 Ayrı ÇED Süreci işletilmesinin mülga ÇED Yönetmeliği’nin 25. Maddesine açıkça aykırı olduğu söyleniyor. Ayrı ayrı rapor hazırlanan tesislerin bir tanesinin eksikliği, diğerlerini işlevsiz kılmaktadır. Karar, bir projenin ana ünitesine dahil birimler hakkında ayrı ÇED süreçleri işletilmesini engellemeyen, ÇED başvurularına ayrı ayrı ÇED Olumlu Kararı veren Bakanlığın yürütmekle görevli olduğu ÇED Yönetmeliği’ne aykırı davrandığını ortaya koyuyor” yorumunu yaptı.

SAHTE RAPOR SONU OLDU

ÇED Raporu hazırlanırken usulsüz rapor kullanıldığına da değinen Erdem, “Resmi işlemlerde kullanılması yasak olan rapor dayanak gösterilerek, atık depolama tesisinin 2. sınıf olduğu iddia edildi. Atık depolama tesisinin sınıflandırılması, tesisin yerleşim alanlarına uzaklığının belirlenmesi açısından da önemli. Alanın Karabiga’ya yakın mesafede olması, bir önceki yürütmeyi durdurma kararının gerekçelerindendi. Atığın tehlike düzeyini düşürerek bu gerekçeyi ortadan kaldırmak istediler. Bu veriler, termik santral kurulması planlanan alanda, yerleşim alanlarına yakınlığı nedeniyle termik santral kurulmasının hukuka aykırı olduğunu da ortaya koymakta” dedi.
Birgün
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde