Mega projeler bütçeyi zorluyor..

Mega projeler bütçeyi zorluyor..

Kalkınma Bakanlığı sayısı hızla artan Kamu-Özel İşbirliği modeliyle ilgili uyardı. Bakanlıkça projelerin finansal açıdan devlete büyük yük bindirdiği vurgulandı

Mega projeler bütçeyi zorluyor..
16px
24px
23.05.2017 07:52
ABONE OLgoogle

KAMU projelerinin Yap-İşlet-Devret, Yap-Kirala-Devret gibi modellerle özele sektöre açıldığı Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projesinde, yük devletin kasasına biniyor. Türkiye’de şu anda otoyol, köprü, havalimanı gibi değeri 53,7 milyar doları bulan 211 KÖİ projesi uygulamada.

Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda toplam sözleşme değeri 123 milyar doları bulan bu projeler için alyapı ihtiyacının devam ettiğinin altı çizildi.

Osmangazi Köprüsü'nde günlük zarar 4.5 Milyon TL

Özellikle Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi mega projelerde araç geçiş garantisinin sağlanamadığı ve devletin işletmeci şirkete fark ödediği biliniyor. Tüm bu sıkıntılar üzerine bizzat Kalkınma Bakanlığı’ndan uyarılar art arda sıralandı. Bakanlık, projelerin ileride bütçeye getireceği yükün iyi analiz edilmesini istedi, olası krizlere karşı ek finans kaynaklarının bulunmasını istedi.

SIKINTI YARATABİLİR

Bakanlık tarafından hazırladığı raporda dünyada yaşanan krizin bir süre daha finans piyasalarında etkisini sürdüreceğine işaret edilirken, “Ülkemizde halihazırda uygulama sözleşmesi imzalanmış proje stoku büyüklüğü dikkate alındığında önümüzdeki yıllarda kamu-özel işbirliği projeleri için uzun vadeli fon kaynağı sıkıntısının yaşanabileceği öngörülmektedir” tespiti yapıldı.

Bakandan Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıklaması: İşin ruhunda var, bu parayı ödeyeceğiz...

Bakanlık ayrıca kredi geri ödemelerinde gecikme yaşanmaması için bankaların dışında farklı finans kaynaklarının araştırılması gerektiğini bildirdi, önümüzdeki yıllarda bütçede yeni bir gider kalemi oluşturacak olan KÖİ projelerinin bütçeye etkilerine ilişkin de uyarıda bulundu. Raporda, “Bütçenin olası finansal krizlere karşı dayanıklı olması için kamunun gelecek yıllarda garanti, borç üstlenimi, kira ödemesi gibi nedenlerle oluşacak birikmiş yükümlülüklerinin iyi analiz edilmesi ve KÖİ projelerinin bu doğrultuda incelenmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık raporunda bir diğer vurgu ise projede rol alan birimlere oldu. KÖİ sürecinde yer alan birimlerin uzmanlık kapasitelerini geliştirmeleri gerektiği vurgulanan raporda, projeler için pilot bölge uygulamasının, ilerdeki sonuçlarını görmek açısından büyük önem arz ettiği belirtildi.

Turan Salcı/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde