Medyatik ambargo: Gigi Hadid var, onlar yok

Medyatik ambargo: Gigi Hadid var, onlar yok

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ile başlayan Katar'a siyasi ve ekonomik ambargonun savaşa dönüşmesinden korkuluyor.

Medyatik ambargo: Gigi Hadid var, onlar yok
16px
24px
05.07.2017 05:55
ABONE OLgoogle

Türkiye, Katar'ın yanında yer alarak bir anlamda bu coğrafyayı kapsayan ülkelerin çoğunu da karşısına aldı. Bilindiği üzere Katar'a karşı oluşturulan bloktaki ülkeler 13 maddelik bir talep listesi ilettiler.

İçinde Türk askerinin ülkede bulunmaması da vardı. Ancak dikkat çeken maddelerden biri de ülkede Katar merkezli veya Doha Yönetimi'nin fonladığı medya kuruluşlarının kapanma talebiydi.

Al Jazeera, Arabi21, Rassd, Al Arabiya, Al Jadeed ve Middle East Eye bu medya kuruluşlarından bazıları. Katar gerilimi sadece siyasi, ekonomik anlamda devam etmiyor. Bu olay medyaya da yansımış durumda. Bölgenin en önemli ekonomi yayınlarından Arabian Business, ambargo uygulayanların başında geliyor. Öyle ki her yıl ‘Dünyanın en etkili 100 Arabı' adlı listesinde bu yıl Katar'a ve Katarlı isimlere yer vermedi.

Gigi Hadid var, onlar yok

Geçen hafta açıklanan 2017 listesinde kimler var? Dünyanın en zengin isimlerinden Suudi Prens Al Waleed bin Talal, Fransızların efsanevi futbolcusu Cezayir asıllı Zinedine Zidane, Filistinli bir babadan dünyaya gelen model Gigi Hadid, Renault-Nissan'ın Başkanı Lübnanlı Carlos Ghosn, ünlü milyarder Carlos Slim listede dikkat çeken isimler…

Listede dünyanın birçok ülkesinde yaşayan Arap var ancak kişi başına gelirde dünyanın en zengin ülkesi olan Katar'a bu yıl ambargo konuldu.

Geçmiş yıllarda üst sıralarda kendine yer bulan Paris Saint Germain kulübünün patronu Nasser Al Khelaifi, dünyaca ünlü havayolu firması Qatar Airways'i yöneten Akbar Al Baker, dünyanın en büyük kamu fonlarından Qatar Investment Authority'nin kaptanı Ahmed Al Sayed, Qatar Petroleum'un Başkanı Saad Sherida Al Kaabi bu yıl listeye alınmadı.

Yani bir anlamda ataları Ortadoğu'da doğup, kendileri Batı'da yaşayan isimler listede yer alırken, Katar ve Katarlı ünlü ve güçlü isimler ‘En Etkili Araplar' listesine giremedi.

Akıllara şu soru da geliyor? Katar'ın sahibi olduğu futbol kulübü Paris Saint Germain'e ambargocu Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait Fly Emirates kulübü sponsor olmaya devam edecek mi? Çünkü hatırlanacağı gibi Qatar Foundation'ın sponsor olduğu Barcelona'nın Birleşik Arap Emirlikleri'nde formasını giymenin cezası 15 yıl olarak belirlenmişti.   Kerem Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde