Meditasyonun faydasız olduğu ortaya çıktı

Meditasyonun faydasız olduğu ortaya çıktı

Yapılan yeni bir araştırma, tansiyonu düşürdüğü, kalp hastalıkları, kaygı ve depresyonu önlediği düşünülen meditasyonun aslında kişileri sakinleştirmediğini ortaya koydu.

Meditasyonun faydasız olduğu ortaya çıktı
16px
24px
08.02.2018 14:45
ABONE OLgoogle

İngiltere, Yeni Zelanda ve Hollanda’dan dört bilim insanı, meditasyonun kişileri daha anlayışlı ve şefkatli hale getirmediğini öne sürdü. Uzmanlar, Scientific Report Dergisi’nde yayımlanan makale kapsamında 20 araştırmayı inceledi.

Gazete Habertürk'te yer alan habere göre; çalışmalarda değişik yöntem ve sıklıkta meditasyon yapanlara, düşünceli davranış, yaşanan ana odaklanma, sevgi, şefkat ve empati seviyelerini ortaya koyacak testler uygulandı. Ancak çoğu testte, meditasyonun kişilerin saldırganlık ve önyargılarında anlamlı değişiklik yaratmadığı sonucuna ulaşıldı. Verilerden yola çıkan uzmanlar meditasyonun kişileri sadece anlık olarak sakinleştirdiğine karar verdi. Dr. Miguel Farias, “Meditasyonun olumlu etkileri olduğunu söyleyenlerin hepsi taraflı” dedi.

Peki, uzmanlar ne diyor?

Psikiyatr Armağan Samancı: “Meditasyon ve diğer gevşeme teknikleri dediğimiz yöntemler, kişiye uzun süreli bir dinginlik vermiyor. Bu tip teknikler uygulandığı zaman beyinde izlenebilen dalga akımları sakinlik yönünde değişir. Ama bu değişim en fazla bir saat sürer. Sonra kişi yine davranış özelliklerine geri döner. Esas etki tarzını belirleyen insan beyninin yapısıdır.”

Transandantal meditasyon eğitmeni Vesile Baruh: “Meditasyonun kişinin saldırganlık ya da önyargı düzeylerinde değişiklik yaptırmayan türleri olduğu doğru. Transandantal meditasyon ise kalıcı etkiler bırakıyor. 700’den fazla araştırma var. Bu teknikte beynin patron olan ön dalgaları çalışıyor. Bütün beyin orkestra gibi düzen içine giriyor.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde