Meclis'te kabul edildi! Girişimciye-yatırımcıya kitle fonu

Meclis'te kabul edildi! Girişimciye-yatırımcıya kitle fonu

Kitle fonlaması sistemi, birçok sektörle ilgili projesi olan girişimci ve yatırımcıyı elektronik ortamda buluşturacak.

Meclis'te kabul edildi! Girişimciye-yatırımcıya kitle fonu
16px
24px
04.12.2017 08:55
ABONE OLgoogle

SPK tarafından kurulmasına izin verilecek platformlar, finansmana ihtiyacı olan girişimciye kaynak sağlamayı amaçlıyor. Dünya genelinde, bu yöntemle elde edilen fon miktarının 34,4 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’de uygulamaya geçirilecek kitle fonlaması sistemi, başta teknoloji odaklı yatırımlar olmak üzere, tüm sektörlerle ilgili projeleri elektronik ortamda yatırımcılarla buluşturacak. Böylece, finansmana ihtiyacı olan girişimcilerin fikirlerinin hayata geçirilmesi sağlanmış olacak. TBMM'de kabul edilen torba yasayla sermaye piyasası kurumlarına, kitle fonlanmasına aracılık eden ve elektronik ortamda hizmet veren kitle fonlama platformları eklenecek.

TABANA YAYILMASI AMAÇLANIYOR

Kitle fonlaması sistemi aracılığıyla tecrübe sahibi yatırımcılarla tecrübesiz yatırımcıların bir araya gelmesi sağlanacak. Başta teknoloji odaklı yatırımlar olmak üzere, tüm sektörlerde erken aşamada finansmana ihtiyaç duyan girişimcilere kaynak sağlamayı amaçlayan sistem, fikri bulunan ancak kaynağı yetersiz girişimcileri yatırımcılarla buluşturacak. Bu sayede sermaye piyasalarında kaynak toplanmasına imkan sağlanacak.

YATIRIMDAN UZAK KESİM İÇİN

Yatırım ortamından uzak duran kitleyi, tasarruflarını yatırıma yönlendirmeyi amaçlayan sistemle sermayenin tabana yayılması hedefleniyor.

Buna göre, kitle fonlaması faaliyeti kanuna göre, Sermaye Piyasası Kurulunca (SPK) kurulmasına izin verilecek kitle fonlaması platformları aracılığıyla gerçekleşecek ve kanunun izahname ya da ihraç belgesi hazırlama yükümlüğüne ilişkin hükümlerine tabi tutulmayacak. Bu platformların temel işlevi, fon arz edenlerle fon talep edenleri elektronik ortamda buluşturmak olacak.

Proje fikirlerine platform üzerinde yer verilecek. Katılmak isteyen fon sağlayıcılara yazılı ve görsel bilgiler sunulacak ve paranın ne şekilde yatırılacağı duyurulacak.

DÜNYA GENELİ 34 MİLYAR $

Toplanması beklenen fon tutarının tamamlanmasından sonra ilgili şirkete paranın aktarılması sağlanacak. Kitle fonlamasının en yaygın ve başarılı örnekleri ABD ve İngiltere’de bulunuyor. Kanada’dan Yeni Zelanda’ya birçok ülke kitle fonlamasını kullanarak geliştirmeye çalışıyor.

Sektörle ilgili çalışmalar yapan ve çeşitli veriler derleyen “Crowdsourcing.org” raporuna göre, dünya genelinde kitlesel fonlama yöntemiyle sağlanan fon miktarı 2015 yılı sonunda 34,4 milyar dolar olarak tahmin edildi. Yurt dışı düzenlemelerine bakıldığında ise toplanabilecek fon tutarıyla ilgili bazı sınırlamaların yer alması dikkati çekiyor. Örneğin şirketlerin son 12 aylık dönemde kitle fonlaması yoluyla toplayabilecekleri fon tutarı İtalya ve İngiltere’de 5 milyon avro iken Fransa ve ABD’de 1 milyon avro olarak düzenleniyor. Türkiye’de ise kanunda, bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde