Meçhul zenginlere çifte vergi

Meçhul zenginlere çifte vergi

Türk vatandaşlarının yurtdışında tuttuğu 130 milyar doların ülke ekonomisine kazandırılmasına yönelik çalışmada önemli bir adım daha atıldı.

Meçhul zenginlere çifte vergi
16px
24px
26.04.2013 04:40
ABONE OLgoogle

Türk vatandaşlarının yurtdışında tuttuğu 130 milyar doların ülke ekonomisine kazandırılmasına yönelik çalışmada önemli bir adım daha atıldı.

Maliye Bakanlığı tarafından bir hafta içerisinde hazırlanan ikinci varlık barışı düzenlemesi Meclis’e sunuldu. Türk işadamlarının yanı sıra gurbetçiler yurtdışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer varlıklarını yüzde 2 vergi ile yıl sonuna kadar Türkiye’ye getirebilecek.

Varlık barışı kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklar sebebiyle vergi incelemesi ve tarhiyatı ise yapılmayacak. TBMM Başkanlığı’na sunulan tasarı ile daha önce beyanda bulunmasına rağmen parasını getirmeyenlere de ikinci bir şans tanınmış oldu. Barış kapsamında yurtdışından 5,2 milyar lira getireceğini beyan eden Ali Türkan, daha önce tahakkuk eden vergisini ödemesi halinde düzenlemeden faydalanabilecek.

Ancak ikinci düzenleme için de yüzde 2 oranında vergi ödemesi gerekiyor. Yine 7,1 milyar liralık beyanı ile gündeme gelen meçhul zengin de düzenlemeden daha önceki vergisini ödeyerek faydalanabilecek. Buradaki temel şart paranın ya da varlığın 22 Nisan 2013 tarihi itibarıyla yurtdışında bulunması. Meclis’te kısa sürede yasalaşması beklenen tasarı ile ön plana çıkan bir diğer konu ise vergi incelemelerindeki istisna ile ilgili.

Yeni düzenleme ile KDV, Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi kazançları vergi incelemesinden muaf olurken aynı durum ÖTV, Damga Vergisi ve harç için geçerli olmayacak. Örneğin lüks araç satışından ÖTV kaçıran kişi barıştan faydalanamayacak.

    Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na göre, gerçek veya tüzel kişilerce 22 Nisan 2013 tarihi itibarıyla sahip olunan ve yurtdışında bulunan varlıklar 31 Temmuz 2013 tarihine kadar Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle, bankalara veya aracı kurumlara bildirilecek ya da vergi dairelerine beyan edilecek. Bu kıymetler, Vergi Usul Kanunu uyarınca defter tutan mükellefler tarafından beyan tarihini takip eden ay sonuna kadar kanuni defterlere kaydedilecek.

Tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlara ilişkin iştirak hisselerinin satışından doğan kazançları, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri iştirak kazançları, 31 Ekim 2013’e kadar elde edilenler de dahil olmak üzere, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2013’e kadar Türkiye’ye transfer edilmesi durumunda Gelir veya Kurumlar Vergisi’nden müstesna tutulacak. Bakanlar Kurulu bildirim ve beyan sürelerini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar uzatmaya yetkili olacak.Ekonomi yönetiminin yeni düzenlemeden beklentisi de 20 milyar lira civarında.

Ercan Baysal/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde