Mart kapıdan baktırdı, 4 vergi ödemesi bugün başladı

Mart kapıdan baktırdı, 4 vergi ödemesi bugün başladı

Mart ayıyla birlikte Emlak Vergisi, faturalara yansıyan Çevre Temizlik Vergisi, Kira Gelir Vergisi ve Değer Artış Vergisi ödemeleri başladı.

Mart kapıdan baktırdı, 4 vergi ödemesi bugün başladı
16px
24px
02.03.2016 06:24
ABONE OLgoogle
Habertürk'ün haberine göre, Mart ayının gelişiyle birlikte Emlak Vergisi ödemeleri de başladı. 1986 yılından beri belediyeler tarafından alınan Emlak Vergisi'nin ödemeleri taşınmaz sahipleri tarafından yapılıyor.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ NEREYE YAPILIYOR?

Emlak Vergisi ödemeleri söz konusu taşınmazların bağlı bulunduğu belediyeye, belediyelerin vergi tahsilatı yapan şubelerine, ilgili belediyenin hesabına (PTT ya da banka şubeleriyle) yapılıyor.

EMLAK VERGİSİ 2016 HESAPLAMA:

Emlak Vergisi artışı 10 Kasım 2015 tarihinde Resmi Gazete'de ilan edilmişti. Emlak Vergisi 2016 ödemeleri kapsamında toplam yüzde 5,58'lik ödeme yapılırken ilk ödemeler için bu yüzde 2,79 olarak belirlendi.

Kiracıların mükellif olmadığı Emlak Vergisi'nin hesaplaması şu şekilde yapılıyor. 2015 yılında 400 TL'lik ödeme yapan kişi 2016 yılında 411,16 TL'lik ödeme yapıyor.

2015 yılında konut alanların mükellefiyetleri 2016'da başlarken artıştan etkilenecekler.

Konutların vergi oranları şu şekilde;

- Büyükşehir sınırlarında binde 2;

- Büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.

İşyeri, dükkan emlak vergisi oranları şu şekilde;

- Büyükşehirde binde 4,

- Büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde;

- Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2,

- Büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1;

- Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6,

- Büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

ÖDEME YAPILMAZSA NE OLUR?

Emlak Vergisi ödemeleri yapmayanlar için taşınmaz sahibine gecikme cezası uygulanıyor.

EMLAK VERGİSİ'NDEN NASIL MUAF OLUNUR?

Emlak Vergisi muafiyeti için belli koşullar söz konusu. Bunlar;

- 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken sahibi olmak,

- Gelir sahibi olmamak,

– Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmamak

– Bir başka meskende hisse sahibi olmamak

– Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul-yetimler ve emekliler vergiden muaf olabiliyor.

YENİ İNŞA EDİLEN BİNADA EMLAK VERGİSİ UYGULAMASI:

Sahip olduğunuz dairenin bulunduğu bina yeniyse 5 yıl süre ile geçici muafiyet uygulaması yapılıyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.

KAT İRTİFAKLI KONUTLARDA EMLAK VERGİSİ UYGULAMASI:

GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro ve dükkân vergisi) ödeniyor.

* Kat irtifakı inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde satın almayı planladığınız dairenin hissesine düşen arsa tapusudur. Yani; inşaatı başlamamış ya da inşaat halindeki konut için müteahhit ile daireyi satın alan arasında yapılan anlaşmadır.

İŞYERİ OLARAK KAYITLI OLAN KONUT İÇİN EMLAK VERGİSİ UYGULAMASI:

Satın aldığınız konut tapuda işyer olarak görünüyorsa bunu düzeltmeniz gerekiyor. Ancak düzeltilmediği takdirde 'İşyeri Emlak Vergisi' ödemeniz gerekiyor.

EMLAK VERGİSİ ÖDEME TARİHLERİ 2016:

1 Mart tarihinde başlayacak olan Emlak Vergisi ödemeleri ilk aşamada nisan ve mayıs aylarında da devam edecek. Emlak Vergisi ikinci taksit ödemeleri ise kasım ayında gerçekleştirilecek.

* Eğer emlak vergisi muafiyetiniz hakkında bilginiz yoksa ve emlak vergisi ödemesi yaptıysanız emlak vergisi ödeme tutarınız belediye tarafından iade ediliyor. İade için belediye yaptığınız müracaatların sonunda düzeltilme yapılmaması ya da 60 gün içinde dilekçeye yanıt verilmemesi sonucunda Belediye Başkanlığı'na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi veriliyor. Belediye Başkanlığı'ndan 60 gün içinde yanıt gelmez ya da olumsuz yanıt gelirse takip eden 30 gün içinde vergi mahkemelerine dava açabilirsiniz.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ ÖDEMELERİ DE BAŞLIYOR!

Mart ayında başlayan diğer bir ödeme ise Çevre Temizlik Vergisi ödemeleri. Bu vergiden sorumlu olanlar konut ve işyeri kullanıcıları.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44'üncü maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ NASIL ÖDENİYOR?

Çevre Temizlik Vergisi ödemeleri taşınmazın türü ve grubuna göre hesaplanıyor. Konutlarda bu vergi su faturalarına yansıtılıyor. İşyeri ve diğer yapılarda ise ödemeler belediyelerde gerçekleştiriliyor.

ÇEVRE TEMİZLİK ÖDEMELERİNDEN KİMLER SORUMLU?

Çevre Temizlik Vergisi ödemelerini konut ya da işyeri sahipleri değil, kirada ise ödemeleri kiracılar yapıyor. Yani ödemeler söz konusu taşınmazı kullanan kişiler tarafından ödeniyor.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ HESAPLAMA:

Konutlara ait Çevre Temizlik Vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 27 kuruş olarak belirlenirken diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor.

Büyükşehir belediyelerinde uygulanan vergi yüzde 25 artırılarak hesaplanırken, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5 binden az olan belediyelerde yüzde 50 indirimli olarak uygulanıyor.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ SON ÖDEME TARİHİ:

Çevre Temizlik Vergisi birinci taksit ödemeleri mart, nisan ve mayıs aylarında yapılırken ikinci taksit ödemeleri ise kasım ayında Emlak Vergisi ile aynı dönemde ödeniyor.

KİRA GELİR VERGİSİ İÇİN DİKKAT!

Taşınmaz mal sahiplerini ilgilendiren Kira Gelir Vergisi 2015 yılı içinde dairesini kiraya vererek gelir elde eden kişiler için geçerli. 2015 yılı içerisinde evini kiraya verenlerin kira geliri 3 bin 600 TL'den, işyerini kiraya verenlerin kira geliri 29 bin TL'den yüksekse kira gelir vergisi ödemek ile mükellef oluyor.

Ödemelerin ilk taksitleri mart ayında, ikinci taksitleri ise temmuz ayında gerçekleştiriliyor. Vergi ödemesi yapmayan veya beyanda bulunmayan kimseler vergi cezası ile karşılaşabiliyor. İlk taksit ödemeleri için son tarih 25 Mart. Ödemeler ise Vergi Dairesi'nde yapılıyor.

* Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. Hakları kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamazlar. (Örnek olarak, işyeri kira geliri ile birlikte hak kira geliri de elde eden mükellefler, verecekleri gelir vergisi beyannamelerinde hak kira geliri yer aldığından dolayı gerçek gider yöntemini seçmek zorundadırlar.)

DEĞER ARTIŞ VERGİSİ'NİN SINIRI 11 BİN TL!

2015 yılında evini satan kimseler değer artış kazancı vergisi ile karşılaşabiliyor. Ancak bu vergiyi edinim tarihinden 5 yıl içerisinde satan kimseler ödüyor. Bu vergi için belirlenen istisna sınırı ise 11 bin TL.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde