Mars Film ve Mustafa Uslu’ya dolandırıcılık suçlaması

Mars Film ve Mustafa Uslu’ya dolandırıcılık suçlaması

‘Müslüm’ filminin ortaklarından ICNN Yapım, Mars Film’i ve yapımcı Mustafa Uslu’yu savcılığa şikayet etti. ICNN Yapım, Mars Film ve Mustafa Uslu’yu dolandırıcılıkla suçladı

Mars Film ve Mustafa Uslu’ya dolandırıcılık suçlaması
16px
24px
06.05.2019 12:01
ABONE OLgoogle

“Müslüm” filminin ortakları arasındaki ICNN Yapım şirketi, Mars Film’i ve yapımcı Mustafa Uslu’yu savcılığa şikayet etti. ICNN Yapım şikayet dilekçesinde, Mars Film’in, rızaları olmadan “Müslüm” filmini dağıttığını ve gişe gelirini ortak yapımcıya ödediğini iddia ederken, Mustafa Uslu’nun ise üçüncü kişilere kendini tek yapımcı olarak tanıtıp, elde ettiği geliri uhdesine geçirerek dolandırıcılık yaptığını öne sürdü. 2013 yılında vefat eden sanatçı Müslüm Gürses’in hayat hikayesinin anlatıldığı ve büyük ilgi gören “Müslüm” filmi yine bir davayla gündeme geldi.  

‘Dağıtımı dursun’

ICNN Yapım, CGV Mars Film ve “Müslüm” filminin yapımcısı Mustafa Uslu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Muhterem Nur'dan Müslüm filminin yapımcısına suç duyurusu

Dilekçede, filmin 26 Ekim 2018’de gösterime girdiği ve 11 haftada 83 milyon 708 bin 692 TL hasılat elde edildiği anlatıldı. 

Şikayet dilekçesinde, CGV Mars Film’in eser sahibi ICNN’nin yazılı izni olmadan, filmin diğer ortağı Dijital Yapım Evi ile yaptığı anlaşma ile eserin dağıtım ve yayımını yaparak suç işlediği, şikayetçi şirketin eser sahipliğinden kaynaklanan haklarına tecavüz edildiği belirtildi. Dilekçede, eserin dağıtım ve yayımının durdurulması, esere el konulması, Mars Film’in gişe hasılatını bulundurduğu banka hesaplarına bloke konulması talep edildi. 

‘Borcu yıkmak istedi’

Dijital Yapım yetkilisi Mustafa Uslu’nun ise ICNN’den gizleyerek ve kötü niyetli olarak üçüncü kişilere kendini tek yapımcı olarak tanıttığı belirtilen dilekçede, Uslu’nun üçüncü kişilerle yaptığı sözleşmelerden avanslar ve ödemeler aldığı, bu avans ve ödemeleri kendi uhdesine geçirdiği ancak filmin yapımıyla ilgili alacak talebinde bulunan üçüncü kişileri ise ICNN şirketine yönlendirerek borçları bu şirkete yıkmaya çalıştığı ifade edildi.  

4 milyon iddiası  

 

Mustafa Uslu’nun Mars Sinema Dağıtım Şirketi ile sözleşme yaptığı ve 4 milyon TL avans alarak uhdesine geçirdiği ve bu konuyu şikayetçi şirketten gizlediği anlatılan dilekçede, Uslu’nun hileli davranışlar içerisine girdiği, filmin jeneriğinde eser sahibi şirketin adını geçirmediği, eserin tüm mali haklarının kendisine ait olduğu algısını oluşturduğu anlatıldı. Mustafa Uslu’nun ayrıca “Müslüm” filminin Avrupa’da, Azerbaycan’da ve televizyonda dağıtım ve yayımına ilişkin şirketlerle sözleşme imzaladığı ve şikayetçi şirketten bunları sakladığı ifade edildi.

CİMER’e de başvurdular

ICNN şirketi savcılığa verdiği suç duyurusu dilekçelerinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) de başvurarak Mars Film’i şikayet etti. Şirket CİMER’e yazdığı dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Bizler yabancı sermayenin ülkemizde yatırımlar yapmasından yana olan iş adamlarıyız. Bu konuda devletimizin çalışmalarını sonuna kadar destekliyoruz. Ancak ülkemize geldikleri zaman buradaki vatandaşların haklarına ve hukuklarına da saygı duymalarını bekliyoruz. Bu noktada devletimizden beklentimiz, kendilerine yasalar neyi emrediyorsa ona göre tüm taraflara eşit şekilde davranmaları gerektiğinin hatırlatılmasıdır.”

Elif Altın/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde