Market piyasasında son satın alma

Market piyasasında son satın alma

Son dönemlerde özellikle yerel güçlü zincirlerle ilgili sürekli bir satın alma birleşme bilgileri fısıldanıyor.

Market piyasasında son satın alma
16px
24px
31.10.2014 15:19
ABONE OLgoogle
Market zincirlerinde kıyasıya rekabet devam ediyor. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde organize perakendenin yüzde 80’i 4-5 büyük zincirin elinde bulunurken Türkiye’de büyüklerin payı yüzde 20’yi geçmiyor.

Bu tabloya bakılırsa önümüzdeki yıllarda sektörde birçok satın alma ve birleşme kaçınılmaz görünüyor. Sektörde bunun işaretleri de geliyor. Şok, Dia, Onurex, A101, Makro, Uyum gibi birçok zincir ya el değiştirdi ya da birleşti. Son dönemlerde özellikle yerel güçlü zincirlerle ilgili sürekli bir satın alma birleşme bilgileri fısıldanıyor.

Bu çerçevede geçen hafta kulis sayfalarında perakende sektörüyle ilgili çok önemli bir kulisi size aktarmıştık. BİM’in yeni kurmaya çalıştığı File Market’in güçlü yerel zincir Onur Market ile masaya oturduğunu yazmıştık. Ancak geçen hafta bir araya geldiğimiz Onur Marketler Zinciri Genel Müdürü Cemal Özen ısrarla BİM ve File ile bir görüşmelerinin olmadığını vurguladı. Sektördeki haber kaynaklarımızın ise bu bilgide halen ısrarlı olduğunu belirtelim. 

Geçen yıl Onurex’leri Şok’a satan Cemal Özen, sektörde büyüme planları yaptıklarını, satmak bir yana satın alma girişimlerinin olduğunu belirtiyor. Özen, “Bizim ailenin yaptığı tek iş marketçilik. Bu sektörde hiç bir yerli oyuncu kalmayacak olsa en son biz çıkarız” diyor.

Özen, iki ay önce Trakya bölgesinde güçlü olan Efor Market’in 16 şubesini alarak 76 şubeye ulaştıkları bilgisini veriyor. 2014 yılını 2 bin 500 çalışan ve 550 milyon TL ciro ile kapatacaklarını belirten Özen, 2015 yılında da yüzde 30’luk bir büyüme öngördüklerini söylüyor.

Özen, “2015 yılında ilk defa İstanbul Anadolu Yakası’nda olmak için planlar yapıyoruz. Bazı market zincirleri ile satın alma görüşmeleri yapıyoruz. Ya satın alarak ya da kendimiz mağaza açarak İstanbul Anadolu yakasında olacağız” diyor.

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde