Maliye tarihinde yok! Kaynak Holding'e önce tebrik sonra baskın!

Maliye tarihinde yok! Kaynak Holding'e önce tebrik sonra baskın!

Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Kaynak Holding’i üç ay önce denetleyip tebrik eden Maliye, ‘vergi kaçırma’ şüphesiyle yeni bir denetim başlattı

Maliye tarihinde yok! Kaynak Holding'e önce tebrik sonra baskın!
16px
24px
28.03.2014 07:19
ABONE OLgoogle
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın, güvenlik güçleri eşliğinde cemaate yakınlığı ile bilinen Kaynak Holding’e yaptığı operasyonla ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıktı.

Holding için “aramalı inceleme kararı” çıkaran Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın, yaklaşık üç ay önce yani 17 Aralık’tan önce şirketim tüm hesaplarını inceledikleri ve bu inceleme sonucunda “büyük bir usulsüzlük” tespit edilmediği için holding yöneticilerine teşekkür edildiği belirlendi. Seçimlere üç gün kala yapılan söz konusu operasyon ise Maliye Bakanlığı içinde de rahatsızlığa yol açtı.

Kaynak Holding’e yapılan operasyonun perde arkası şöyle:
 
MALİYE TARİHİNDE YOK

Taraf’ın, Maliye Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, cemaatte yakınlığı ile bilinen Kaynak Holding’e yapılan vergi baskını kafaları karıştırdı. Başkanlığını Adnan Ertürk’ün yürüttüğü Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın güvenlik güçleri ile baskın düzenlediği holdingin yakkaşık üç ay öncede vergi incelemesine tabi tutulduğu bildirildi. İnceleme 17 Aralık’tan önce tamamlandı. Ve bu süreçte holdingin ve tüm grup şirketlerinin defterleri incelendi. Vergi denetim elamanları, bu incelemede “büyük bir usulsüzlük” tespit edemedi. Ve hatta bazı konularda holding yöneticilerine defterleri çok iyi tuttukları için teşekkür bile edildi.
 
ÜÇ AY SONRA İKİNCİSİ

Holding ile ilgili Maliye Bakanlığı denetim elemanları yaklaşık üç ay sonra yeni bir inceleme kararı aldılar. Maliye Bakanlığı yetkilileri, bu tür incelemenin Maliye tarihinde ilk olduğunu kaydettiler. Ve bu nedenle, Kaynak Holding’e yönelik yapılan inceleme bakanlık denetim elamanları içinde de rahatsızlığa yol açtı.
 
BİR DOST BAŞLATTI

Kaynak Holding’e yönelik ikinci bir vergi incelemesinin başlatılmasında ise bir ihbar mektubu etkili oldu. Grup içinden gönderildiği iddia edilen mektupta, grup şirketlerinin ve holdingin örtülü sermaye transferi yaptığına yönelik iddialar yer aldı. Mektuptaki iddialar, vergi denetim elamanları tarafından değerlendirildi. Ve yaklaşık üç-dört ay önce vergi kaçakçılığı tespit edemeyen vergi müfettişleri, “Kaynak Holding”te, olağanüstü vergi kaçırma suçunun olabileceği yönünde görüş bildirdi. Ve müfettişlerin bu yöndeki raporu üzerine, holdingin hesaplarına yönelik aramalı inceleme yapılması kararlaştırıldı. Ve mahkemeden de bu yönde karar çıkartıldı.
 
İMAJLAR ALINDI

Operasyonun “karapara” aklama suçu nedeniyle gerçekleştirildiği iddialarının ise doğru olmadığı öğrenildi. Söz konusu incelemenin tamamen vergi boyutuyla yürütüleceği ve bu esnada ek bilgi ve belge bulunursa incelemeye MASAK uzmanlarının da dâhil edileceği vurgulandı. Bu arada operasyon kapsamında yapılan baskında tüm bilgisayarların imajları alındığı ve bazı evrakların da fotokopilerinin çekildiği kaydedidi. Söz konusu evraklar ise incelenmek üzere Maliye’nin denetim birimlerine getirildi.
 
Koç’a da aynısı uygulanmıştı

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na bağlı ekiplerin Kaynak Holding’e yaptığı vergi incelemesinin bir benzeri de Koç Grubu’nun enerji şirketleri için başlatılmıştı. Gezi eylemlerinin ardından alınan bir kararla Koç Grubu’nun üç enerji şirketine aramalı inceleme kararı çerçevesinde baskın yapılmıştı. İncelemeler ise halen sürüyor.
 
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde