Maliye’nin mobil ekibi esnafın kabusu oldu

Maliye’nin mobil ekibi esnafın kabusu oldu

İcra dosyası sayısı hızla artarken Maliye, borçlu vatandaşı takip etmek için gezici ekip kurdu. Mobil icra ekipleri, borçluların korkulu rüyası oldu.

Maliye’nin mobil ekibi esnafın kabusu oldu
16px
24px
12.10.2015 04:56
ABONE OLgoogle
Tüketiciler başta olmak üzere küçük ve orta ölçekli sanayi işletmeleri ve esnafların canını yükselen döviz fiyatları  yakmaya başladı. Yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle geri ödenmeyen banka kredilerinin oranı giderek yükselirken, bankaların özel araçlar ve gayrimenkule yönelik icra kıskacı artarak devam ediyor.

İcra dosyalarının sayısı hızla artarken, artan dosyaları takipte zorlanan Maliye Bakanlığı çareyi  mobil icra araçlarını devreye almakta buldu. Son üç ayda icraya düşen ihtiyaç kredilerinde yüzde 15’lik bir artış gözlenirken, mobil icra araçları, burcundan dolayı icraya  düşen vatandaşların kabusu oldu.  Mart ayında 6.5 milyar olan takipteki borç miktarı haziran ayı sonu itibarı ile 7.8 milyar liraya yükseldi.

BANKALARDAN 11 BİN SATIŞ İLANI

2014 yılında toplam 6.2 milyar lira olan icralık ihtiyaç kredisi miktarının 2015’in 6 ayında 7.8 milyar liraya yükselmesi gidişatın vahametini ortaya koydu.  Bankaların internet sitesinde 11 bin taşınmazın satış ilanı yer alırken, binlerce taşıt ilanına her gün yenisi ekleniyor. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun raporuna göre, ihtiyaç kredisinin yanı sıra takibe düşen taşıt, konut gibi toplam kredilerin miktarı  2014 aralık ayına göre yüzde 25 arttı.

Haziran 2015 itibarıyla tüketicilerin bankalara olan kredi kartları borçları hariç, toplam kredi borcu 2014 sonuna göre 17 milyar lira artarak 291 milyara yükseldi. Haziran ayı itibarıyla vatandaşların taşıt kredisi borcu 6.4 milyar lira, konut kredisi borcu 138.3 milyar lira, ihtiyaçtan çektikleri kredilerin borcu ise 146.3 milyar lirayı geçti. 2014 yıl sonu itibarıyla vatandaşların bankalara 6.8 milyar lira taşıt kredisi, 125.7 milyar lira  konut kredisi, 141.7 milyar lira ihtiyaç kredisi borcu vardı.

Kredi borcunu ödeyemedi elemanları işten çıkardı

BanKAların küçük ve orta ölçekli sanayi tesisleri ile üretim atölyelerine verdiği kredilerin geri ödenmesinde büyük sıkıntıların yaşandığı kaydediliyor. Bankacılık çevreleri, geri ödenmeyen kredilerin daha çok küçük ve orta boy işletmeler ile üretim atölyelerinde görüldüğüne, ancak sıkıntının büyük işletmelere doğru yayıldığına dikkat çekiyorlar. İkitelli  Oto Sanayi Sitesi’nde otomobil bakım işi yapan Serkan Şahin, bankadan kredi çektiğini, döviz kurlarındaki artışın ardından işlerin durduğunu belirterek, “Yanımda çalışan elemanları işten çıkarmak zorunda kaldım. Kredi borcumu ödeyemedim. Her gün önümüzden icra araçları geçiyor, bunu gördükçe uykularım kaçıyor. İcra dairesinin adliye binasından çıkarak mobil araçlarla icra işlemi yaptığı söyleniyor” dedi.

Vatandaşların bankalara olan borçları nedeniyle yedieminlerde araçlar için yer kalmadı. İcradan satışa çıkarılan araç ilanları panoya asıldı.

Kredi borcunu ödeyemediğini belirten Serkan Şahin, “Gezici icra araçlarını gördüğümde uykularım kaçıyor” diye konuştu.

Aydın demir/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde