Maliye’nin e-müfettişi fiyasko oldu

Maliye’nin e-müfettişi fiyasko oldu

Maliye Bakanlığı'nın devreye soktuğu 'elektronik teftiş' sistemi bir yazılım hatası yüzünden fiyaskoya dönüştü.

Maliye’nin e-müfettişi fiyasko oldu
16px
24px
09.12.2008 09:44
ABONE OLgoogle

Sistemdeki boşluk, borcu olanların da 'vergi borcu yoktur' belgesi alabildiğini ortaya çıkardı. Gelir İdaresi sistemi hemen düzeltti.

VERGİDE elektronik teftiş sistemi uygulanmaya başlandıktan kısa bir süre sonra, sistemdeki bir yazılım hatası yüzünden uygulamayı tersine çevirdi. e-teftişin ilk ayağı olan Vergi Daireleri Denetim Bilgi Sistemi (VEDEBİS) kapsamında yapılan incelemeler sırasında, sistemdeki açık nedeniyle, vergi borçlularının da vergi dairelerinden 'vergi borcu yoktur' yazısı alabildiği anlaşıldı. Sistem, Ankara'daki pilot uygulamanın ardından İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir'de 30 vergi dairesinde uygulanıyordu.

İHALEYE BİLE KATILABİLİR

BORCU olanı borçsuz gibi gösteren sistemdeki aksaklık hakkında bilgi veren bir Maliye yetkilisi şunları söyledi: 'Şahıs vergi dairesine geliyor. Tahsilat şubesine giderek vergi borucunu ödemek istediğini söylüyor. Vergi borcu kadar olan tanhsilat fişini alıyor. Tahsilat fişi kesildiği anda sistemden şahsın vergi borcu düşüyor. 'Vergi borcu yoktur' yazısını alan şahıs, tekrar şubeye giderek borucunu ödemekten vazgeçtiğini belirtiyor. Şahıs bundan sonra işini halledebiliyor. Hatta ihaleye bile girebiliyor.' 

Gelir İdaresi sorunu çözdü

BU açığı farkeden Gelir İdaresi daha sonra da sistemdeki hatanın giderilmesi için çalışma başlattı ve açık ortadan kaldırıldı. Ancak elektronik teftiş sırasında, hiçbir vergi dairesinde 'tekerrür'den kaynaklanan bir cezaya rastlanmaması da dikkat çekti.

Aynı Maliye yetkilisi 'Aynı fiilin tekrarlanması halinde, bu fiile ilişkin cezaların tekerrür nedeniyle belli oranda artırılarak uygulanır. Ama VEDEBİS için vergi cezasına rastlanmadı' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde