Maliye, elektrikli aracın elektriğinden ÖTV alacak

Maliye, elektrikli aracın elektriğinden ÖTV alacak

Vatandaşın umut bağladığı elektrikli otomobiller de Maliye'nin vergi kıskacına girdi.

Maliye, elektrikli aracın elektriğinden ÖTV alacak
16px
24px
02.01.2011 20:11
ABONE OLgoogle

Aşırı yükselen akaryakıt fiyatları nedeniyle vatandaşın umut bağladığı elektrikli otomobiller de Maliye'nin vergi kıskacına girdi. Maliye Bakanlığı, önümüzdeki dönemde hızla yaygınlaşması beklenen elektrikli otomobillere Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), kullanılan elektriğe de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) getirmek için çalışmalara başladı.

ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK

Bugün gazetesinin haberine göre; halen akaryakıt ürünlerinin satış fiyatının yaklaşık yüzde 65-70'i ÖTV ve KDV'den oluşuyor. Elektrikli araçlar petrole dayalı akaryakıt ürünü kullanmadığı için yüklü vergi ödemek zorunda kalınmayacağı yönünde bir beklenti oluşmuştu. Ancak Maliye, altın yumurtlayan tavuk benzetmesi yapılan bütçenin en önemli gelir kalemlerinin başında gelen ÖTV gelirini kaybetmek istemiyor. Bu amaçla, elektrikli araçlar için kendine özel bir ÖTV sistemi üzerinde çalışmalar başlatıldı.

3 ALTERNATİF VAR

Maliye elektrikli araç ÖTV'si için üç vergileme sistemi üzerinde çalışıyor. Birinci alternatife göre elektrikli araçların yakıt pillerini evde şarj etmeleri yasaklanacak. Taşıtların sadece bu iş için kurulacak dolum tesislerinde şarj edilmelerine izin verilecek. Dolum tesislerinde kullanılan elektriğe de akaryakıt ürünlerine yakın bir tutarda maktu ÖTV eklenecek. Böylece elektrikli araçların kullandığı elektriğin vergisi akaryakıt ürünlerinkinden bir miktar düşük olmakla birlikte, talebi bu alana yoğunlaştıracak boyutta da cazip olmayacak.

YILDA 30 LİRA ÖTV ÖDE

İkinci alternatifte, evde doluma da izin verilecek. Bu sistemde de maktu bir vergilemeyle ÖTV geliri korunacak. Ancak bu yöntemin uygulanmasında teknik yetersizlikler henüz çözülemedi. Üçüncü alternatifte ise akaryakıt kullanan araçların yılda ödediği ortalama akaryakıt ÖTV tutarı yaklaşık ölçüde elektrikli araçlardan da tahsil edilecek. Bu durumda evde şarj serbest bırakılacak. Elektrikli otomobili olanlar, yıllık örneğin 3 bin lira yakıt ÖTV'si ödeyecek. ÖTV oranı düştükçe ya da arttıkça bu miktar da artacak.

KM HESABI

Bunları dışında araçların yılda yaptığı kilometrelerin belirlenmesi yöntemiyle vergileme de düşünülüyor. Ancak tüm bu hesaplama ve alternatiflerin vergi sistemine dönüşebilmesi için teknik düzeyde uzun bir çalışmanın gerektiği belirtildi.

MTV İÇİN YENİ HESAP

Elektrikli araçlarda ÖTV dışında MTV için de yeni vergileme sistemi gerekiyor. Elektrikli otomobillerde motor hacmi (cc) olmadığı için mevcut MTV sistemine uymuyor. Halen MTV, aracın yaşı ve motor hacmine göre hesaplanıp yılda iki taksit halinde tahsil ediliyor. Özellikle 2000 cc ve üzerindeki araçların MTV'si katlanarak artıyor. Elektrikli araçların gücü ise “ccî değil, KWS olarak belirleniyor. Maliye Bakanlığı, yaptığı çalışmayla elektrikli araçların MTV'sini diğer araçlara eşitleme ya da yaklaştırmayı hedefliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde