Maliye'den Starbucks'a acı fatura

Maliye'den Starbucks'a acı fatura

Türkiye'nin dev şirketlerine vergi cezası kesen Maliye, bir fatura da dünyaca ünlü kahve zinciri Starbucks'a çıkardı.

Maliye'den Starbucks'a acı fatura
16px
24px
23.10.2010 11:06
ABONE OLgoogle

Hesap uzmanları tarafından yapılan denetimlerde Starbucks Coffee'nin gümrüklü bölgede yaptığı satışlar hizmet olarak değerlendirilerek şirketten karşılığında vergi talep edildi.

İncelemenin tamamlanmasının ardından taraflar üç gün önce Ankara'da uzlaşma masasında bir araya geldi. Maliye'nin Starbucks mağazalarının sahibi dünyaca ünlü Shaya Grubu'nun temsilcileri ile Başkent'te yapılan uzlaşmadan anlaşmaya vardıkları öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre Gelir İdaresi Başkanlığı öncelikli olarak firmadan 2,2 milyon liralık vergi talep etti. Yapılan pazarlık sonrasında 1,2 milyon lira da uzlaşma sağlandı. Bu rakamın gecikme cezasının da eklenmesi ile birlikte bir miktar daha yükselebileceği dile getiriliyor.

Gümrüksüz bölgelerde yapılan mal alım ve satışlarının vergiden muaf olduğuna dikkat çeken Maliye kaynakları, "Starbucks Coffee'nin durumu ise farklı. Burada mal satışı değil hizmet satışı yapılıyor. Kanunlara göre sadece mal alım satımı vergiden istisna. Firma hizmet sunduğu için elde ettiği kârından vergi ödemesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

2002 yılından beri pek çok uluslararası markayı Türkiye'ye getiren Shaya dünyaca ünlü markalar ile Türk tüketicisine hizmet veriyor.

Shaya'nın Türkiye'de; gıda, hazır giyim, güzellik ve bakım perakendeciliği alanlarında 11 markası ve bu markaları sunduğu 200'ü aşkın mağazası bulunuyor. Starbucks Coffee, Topshop, Evans, Dorothy Perkins, The Body Shop, Peacocks, Claire's, Debenhams, Miss Selfridge, Topman, Le Pain Quotidien ve Next gibi dünyaca ünlü markalar Türkiye'de Shaya AŞ tarafından temsil ediliyor.

Ercan Baysal/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde