Maliye Bakanı dijital casusluk programını niçin aldıklarını açıkladı

Maliye Bakanı dijital casusluk programını niçin aldıklarını açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Xenon" adlı dijital casusluk programını satın alınıp alınmadığına ilişkin, şunları açıkladı...

Maliye Bakanı dijital casusluk programını niçin aldıklarını açıkladı
16px
24px
22.07.2014 13:02
ABONE OLgoogle
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Xenon" adlı dijital casusluk programını satın alınıp alınmadığına ilişkin, "Bu robot, internet ortamında gerçekleştirilen ticarete ilişkin bilgileri toplamaya ve bunları analiz etmeye yönelik arama motoru mantığında çalışan bir yazılım" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, soru önergesinde, "Maliye Bakanlığının, "Xenon' adlı dijital casusluk programını satın aldığı iddiası doğru mudur?" diye sordu.
Soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı, Gelir İdaresi Başkanlığının 2011 Aralık ayında "Elektronik Ticaretin İzlenmesi ve Mükellef Uyumunun Sağlanması" projesini başlattığını, projenin resmi açılışının 2012 Nisan ayında Türkiye Gelir İdaresi ile Hollanda Gelir ve Gümrük İdaresi tarafından yapıldığını söyledi.

Proje çerçevesinde, bilgi ve iletişim teknolojileriyle şekillenen ve hızla yaygınlaşan elektronik ticaret faaliyetlerindeki teknik vergi altyapısının oluşturulması, sektördeki faaliyetlerin izlenmesi ve ardından mükellefleri gönüllü uyuma davet ederek kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılmasının amaçlandığını belirten Maliye Bakanı, şöyle dedi:
"Sanal ortamda gerçekleştirilen bu faaliyetlerin izlenmesi ve denetlenmesi ise bu alanda geliştirilmiş özel bazı programların kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Elektronik ticaret siteleri ile ilgili tarama ve bilgi toplama işlemleri yapan Xenon web robotunun, yazılımı Hollanda ve İngiltere tarafından geliştirilmiş olup Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka ve İsveç Gelir İdareleri tarafından kullanılmaktadır. Bu robot, internet ortamında gerçekleştirilen ticarete ilişkin bilgileri toplamaya ve bunları analiz etmeye yönelik arama motoru mantığında çalışan bir yazılım olup, kullanıcının tanımladığı kelimelere göre internet sitelerini ya da elektronik ağ üzerinde çalışan sayfaları tanımaya yönelik tasarlanmıştır."

HOLLANDA GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINDAN 2 YIL SÜREYLE SATIN ALINDI

Maliye Bakanı, Gelir İdaresi Başkanlığı uzmanları tarafından kullanılmaya başlayan Xenon web robotunun, 89 bin Euro bedelle Hollanda Gelir İdaresi Başkanlığından 2 yıl süreyle satın alındığını, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2015 tarihleri arasında kullanılacağını söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde