Mali sorunlarla boğuşan Galatasaray'a 1 Milyarlık piyango

Mali sorunlarla boğuşan Galatasaray'a 1 Milyarlık piyango

Mali sorunlarla boğuşan Galatasaray, en büyük gelir umudu İstanbul Riva ve Florya arsaları için Emlak Konut GYO ile anlaştı

Mali sorunlarla boğuşan Galatasaray'a 1 Milyarlık piyango
16px
24px
30.06.2016 06:37
ABONE OLgoogle
Türkiye önceki akşam İstanbul Atatürk Havalimanı’nda patlayan bombaların etkisi altındayken, Galatasaray Spor Kulübü dün İstanbul Riva ve Florya’daki arazilerini değerlendirmek üzere TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO ile protokol imzaladığını duyurdu.

Projelerin hasılat paylaşımı modeliyle ihale edilmesi ve elde edilecek gelirin yüzde 80’inin Galatasaray’a verilmesi yönünde anlaşıldı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “İhaleyi kazanan firmanın vereceği arsa bedelinin yüzde 80’i Galatasaray’ın, yüzde 20’si bizim olacak. Bu yılın sonunda veya 2017’nin ilk çeyreğinde ihale sürecini başlatmayı öngörüyoruz” dedi. 

Kulübün uzun süredir gelir getirecek bir projeye dönüştürmek istediği 1 milyon 76 bin metrekarelik Riva ve 22 bin 627 metrekarelik Florya arsaları için devreye giren Emlak Konut GYO’nun ekspertiz çalışması yaptırdığını kaydeden Kurum, toplamda 508 milyon TL arsa değeri oluştuğunu ifade etti. Bu rakamın minimum bedel olduğuna dikkat çeken Kurum, “Yani, Galatasaray’a bu iki projeden en az 508 milyon TL kazanacağını taahhüt ediyoruz” açıklamasını yaptı. 

1 MİLYAR TL’Yİ AŞABİLİR 

Riva’da 869 bin metrekarelik konut imarlı arsa bulunduğunu, 200 bin metrekare civarı orman alanı olduğunu belirten Kurum, Florya Metin Oktay Tesisleri’nin içinde yer alan arsanın ise mevcut durumda imarı olmadığını söyledi. “Florya arsası bölge koşullarına uygun olarak imara açılacak” diyen Kurum, şöyle devam etti: “Burada kaç konut yapılabilir, nasıl bir proje olur, buna göre şekillenecek. İmzalanan protokolü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da destekliyor. Bizim için yüzde 20 gelir payı aldığımız önemli bir proje. Galatasaray da Emlak Konut GYO güvencesi ve know how’ını değerlendirecek.” 

Galatasaray’ın en az 508 milyon TL kazanacağı ifade edilen ihalelerde fiyatın daha yükseğe çıkacağı öngörülüyor. Özellikle 3’üncü köprü etkisiyle Riva’daki değer artışı ve arsa arzının kısıtlı olduğu Florya’daki konut talebi, kulübün projelerden 1 milyar TL’yi aşan gelir elde edebileceğini işaret ediyor.

1-Emlak Konut GYO, İstanbul Riva ve Florya arsalarında yapılacak projelerden Galatasaray’a en az 508 milyon TL gelir taahhüt etti

2-Riva’da bin 500 ila 2 bin arası konut üretilmesi planlanırken, halihazırda spor tesisi olan Florya için bölge koşullarına uygun imar çıkarılacak 

3-Plana göre, hasılat paylaşımı ihalesini alan firmanın arsa sahibine ödeyeceği gelirin yüzde 80’i kulübün, yüzde 20’si Emlak Konut GYO’nun olacak 

‘İMAR TAMAM, RUHSAT DA VAR’

Galatasaray’ın Riva arsasındaki son imar durumunu sorduğumuz Murat Kurum, “Mevcut şartlarda, arsada hiçbir imar sorunu yok. 1/5000 ve 1/1000’lik planlara uygun imar söz konusu. Hatta kulübün proje için aldığı ruhsat bile var. İsteseler kendi projelerini yapmaları için hiçbir engel yok” dedi. Kurum, imarlı arsada gerçekleştirilecek projede bin 500 ila 2 bin arası konuta yer verilebileceğini ifade etti. 

'ÖNCE BORÇLAR, YATIRIM SONRA'

Anlaşmanın açıklanmasıyla gözler Galatasaray’ın elde edilmesi muhtemel gelirle ilgili planlarına çevrildi. Habertürk’e konuşan Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, şu açıklamayı yaptı: “Öncelikle elbette borçları ödemeyi planlıyoruz. Ardından kalan parayla yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor. Şu parayı bir cebimize koyalım da...” 

Özbek, projeyi gerçekleştirmek için genel kuruldan yetki alınması gerektiğiyle ilgili eleştirilere de “Temmuz ayında Riva için gerekli yetkiyi almıştık. Florya için genel kurula danışacağız” yanıtını verdi.

2010'DA 375 MİLYON TL BEKLENTİYLE VİTRİNDEYDİ 

Galatasaray yılan hikâyesine dönen Riva projesi için 2010 yılında şirketlerden talep toplamaya çıkmıştı. Villa ve dairelerden oluşan 840 konutluk bir proje hazırlayan kulüp, ihaleyi en az 250 milyon dolar karşılığında vereceğini açıklamıştı. Dolar kurunun ortalama 1.5 TL olduğu 2010’da 250 milyon doların TL karşılığı yaklaşık 375 milyon TL ediyordu. Bugün de Riva için biçilen en düşük değer 389 milyon TL olarak belirlendi.

'BU PROJELERLE İLERİDE DAVALIK OLABİLİR'

Galatasaray’ın eski başkanlarından Faruk Süren, projenin gerçekleşebilmesi için genel kuruldan yetki alınması gerektiğini savundu. “Emlak Konut GYO idarecilerinin yerinde olsam, anlaşma için genel kurul onayını şart koşarım” diyen Süren, şöyle konuştu: “Aksi halde, bu projeler ileride sorunlarla karşılaşabilir; davalık olabilir. Riva ile ilgili verilen yetki, proje üretmek, üzerinde tartışmak için. Ancak, Riva’da veya başka bir mülkte proje inşa edilmesi için ayrıca kurul onayı gerekir. Neye göre yapıldı bu anlaşma, görmemiz gerek. Dolayısıyla, bu protokol şu an için ancak bir ön anlaşma olabilir. Bununla birlikte 2 arsanın da mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. En iyi şekilde bir proje geliştirilmeli ve tartışmalıyız. Bu muhakkak zaman alır; çünkü, Galatasaray çok sahipli bir müessese. Üyelerin hepsi birer sahip.”



‘ZAMANLAMA YANLIŞ’ 

Süren, protokolün, salı akşamı Atatürk Havalimanı’nda yaşanan ve 42 kişinin hayatını kaybettiği terör olayının ertesinde açıklanmasını da eleştirerek, “Zamanlama yanlış” dedi. Sosyal medyada da Galatasaray’a eleştiri yağdı. Twitter ve Facebook’ta yapılan yorumlarda milli yas ilan edilen günde böyle bir anlaşmanın duyurulması tenkit edildi.

'RİVA BORCU KARŞILAR ANCAK YATIRIM YAPILMAZSA 5 YILDA O PARA DA BİTER'

Galatasaray Emlak Konut GYO arasındaki anlaşma mali yapısı bozuk olan kulübün düze çıkması için son şans olarak görülüyor. Galatasaray elindeki en önemli değerlerini masaya koymuş durumda. Emlak Konut GYO ismini ve devletin gücünü koyacak. Riva ve Florya arsaları şirketlere hasılat paylaşımı yöntemi ile verilecek. Anlaşma detaylarına göre arsa bedelleri 508 milyon lira olarak belirlenmiş. Kulübün eline geçecek en düşük bedel bu tutar olacak. Ancak tabii ki ihalelere katılıma ve şirketlerin tercihine göre bu tutar artabilecek.

Florya tesislerinin yeri için henüz imar olmadığı için önce Riva’yı mercek altına alalım. Burada yaklaşık 2 bin konut yapılacağı belirtiliyor. Bu konutlardan 500’ünün villa olduğu ve ortalama 3 milyon liradan satıldığını geri kalan bin 500 konutun da 700 bin liradan satılabildiğini düşünelim. Projeden böylece toplamda 2 milyar 550 milyon liralık bir gelir sağlanacak. Emlak Konut GYO ihaleleri son dönemde yüzde 50 pay ile yapıldığı için 1 milyar 275 milyon lira ihaleyi alıp inşaatı yapan şirket ya da şirketlere gidecek. Geri kalan 1.2 milyar liranın yüzde 20’si de (255 milyon TL) Emlak Konut GYO’ya verilecek. Bu durumda Galatasaray iyi ihtimalle Riva’dan 1 milyar 20 milyon lira gelir sağlayacak.



5 YILLIK AÇIĞA BEDEL 

Peki bu para Galatasaray için ne anlama geliyor? Galatasaray’ın borcu 1 milyar 494 milyar lira. Ancak 524 milyon liralık alacaklarını düştüğümüzde geriye 970 milyon lira gerçek borç denilebilecek tutar kalıyor. Kulüp, Riva’dan elde ettiği 1 milyar lira ile borcun tamamını silebilir. Her ne kadar borç silindiğinde yıllık 80 milyon liralık faiz borcundan kurtulunması mümkün olsa da kulübün yapısı her yıl 132 milyon liralık zarar yaratıyor.

Eğer bu para sürekli gelir getiren bir projede değerlendirilmez ise 5 yıl sonra Riva’dan gelen para da kalmaz ve bu değer de Galatasaray’ın elinden çıktığı ile kalır. Bu yüzden başlangıçta 589 milyon lira olan kısa vadeli borcun bir kısmının kapatılması, geri kalan para ile sürekli gelir getiren bir yatırım yapılması kulüp yapısının sürdürülebilirliği açısından önemli. Borç kapatıldığında faiz giderlerinin azalacağı ve teminat açısından kulübün elinin rahatlayabileceğini de unutmayalım.

Florya ise doğru yönlendirildiğinde belki de Riva’dan daha büyük kazanç sağlayabilir. Galatasaray’ın Emlak Konut GYO’yu arkasına alma ihtiyacı sanırım en fazla Florya arsasının imar sorunu nedeniyle gelişti.

Menekşe Ataselim/Rahim Ak/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde