Mali sıkıntıya giren perakende devi iflasa mı gidiyor!

Mali sıkıntıya giren perakende devi iflasa mı gidiyor!

Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden biri, içine düştüğü mali sıkıntıyı aşamayınca konkordato talebinde bulundu. Mahkemece şirket için tedbir kararı alındı.

Mali sıkıntıya giren perakende devi iflasa mı gidiyor!
16px
24px
30.10.2017 11:22
ABONE OLgoogle

Türkiye'de Uyum ve Makro gibi 253 dev market zincirlerinin sahibi Makro Market OHAL sürecinde iflas erteleme yasak olduğu için konkordato başvurusunda bulundu. Mahkemece şirket için tedbir kararı alındı.

Makro Market’ten konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Özellikle son yıllarda perakende sektöründeki ve ülkemizdeki ekonomik gelişmeler, bizi de olumsuz etkilemiştir. Makro için bu geçici bir süreç olsa da çevremize olumsuz yansımaları oldu. Ödeme yapısı sürdürülemez hale geldi. Konuyla ilgili olarak daha detaylı bilgilendirme yapacağız.” ifadeleri kullanıldı.

Makro ve Uyum marketlerini bünyesinde bulunduran Makro Market A.Ş’nin Türkiye genelinde 253 mağazası bulunuyor.

6 bin kişinin çalıştığı Makro'nun cirosu 1.7 milyar lira.

15 İLDE 253 MAĞAZA

Makro Market, 1991 yılında, Songör ailesi tarafından kuruldu. Merkezi Ankara'da bulunan Makro, bir aile şirketi olup 6 ortaklı bir yapıdan oluşuyor. Türkiye'nin %100 yerli sermayeli en büyük gıda perakende markası olarak, bugün 7 ayrı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 15 ilde, 253 mağazaya sahip olan Makro Market, 215.000 metrekare müşteri alanı ve 5925 personeliyle, yılda 100 milyonun üzerinde müşterisine hizmet veriyor.

ÇALIŞANLAR: PARAMIZI ALAMADIK

Şirketin bazı çalışanları ise, son aylarda ücretlerini alamadıklarını kaydetti. Bazı çalışanların, fazla mesai ücretleri yanı sıra, tazminat alacaklarının olduğu kaydedildi. Bu arada, şirketin mali sıkıntıya girmesine neden olan konulardan birinin de kısa süre önce giriştikleri inşaat projesi olduğu öne sürüldü. Ankara Batıkent'te bulunan bin 675 dairelik projenin, şirketi mali güçlüğe sürüklediği öne sürülüyor. 

KONKORDATO NEDİR?

Konkordatoda, mali sıkıntıya giren şirket icra hukuk mahkemesine başvuruyor. İflas ertelemede süre 1 yıl olmasına karşın konkordatoda 3 aylık süre tanınıyor. Mahkemenin verdiği bu süre içinde atanan konkordato komiseri, alacaklılar ile masaya oturuyor.

Alacaklılara yapılan teklifte, borcun bir miktarından feragat etmeleri talep ediliyor. Alacak miktarının üçte ikisini temsil eden kişi ve kurumların sunulan teklifi kabul etmesi ile birlikte mahkeme konkordato kararı veriyor. Bu kararın tasdikini ise ticaret mahkemesi yapıyor. Ticaret mahkemesi alınan kararı tasdik ederse, borçlar belirlenen süre içinde ödeniyor. Ancak, mahkemenin, kararı tasdik etmemesi halinde şirket hakkında direkt iflas kararı veriliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde