Mal satacak komşu kalmadı, üretim yattı

Mal satacak komşu kalmadı, üretim yattı

Doğuş Otomotiv Başkanı Aclan Acar "İzmir ve Sakarya'daki üretimde amacımız komşulara ihracattı. Ancak civarda ülke kalmadı" dedi.

Mal satacak komşu kalmadı, üretim yattı
16px
24px
26.09.2014 16:00
ABONE OLgoogle
 Do­ğuş Oto­mo­tiv, ulus­la­ra­ra­sı GRİ stan­dart­la­rın­da ha­zır­la­dı­ğı "Ku­rum­sal So­rum­lu­luk Ra­po­ru"nu Al­man­ya'da­ki Volk­swa­gen üre­tim üs­sün­de açık­la­dı. Do­ğuş Oto­mo­tiv Baş­ka­nı Ac­lan Acar, bu top­lan­tı sı­ra­sın­da gün­cel açık­la­ma­lar da yap­tı.

GEÇEN YILIN YARISI BİLE DEĞİL

Yı­lın ilk 8 ayın­da oto­mo­tiv pa­za­rın­da­ki düşüşle il­gi­li yo­rum ya­pan Acar, bu senenin ilk 8 ayında otomobil satışlarının geçen yılın yarısına bile ulaşamadığını söyledi. Acar bu erimede Özel Tü­ke­tim Ver­gi­si'nin (ÖTV) ne­ga­tif et­ki­si­ne dik­kat çek­ti. Acar, "100 eu­ro­luk araç Tür­ki­ye'ye gel­di­ğin­de 300 eu­ro olu­yor. Da­ha da tu­ha­fı mul­ti­mil­yo­ner de dü­şük ge­lir­li de ay­nı ver­gi­yi ödü­yor. Ver­gi­ler özel­lik­le dü­şük ge­lir­li için çok ağır. ÖTV'de hak­ka­ni­yet prob­le­mi va­r” de­di.

Pa­zar­da­ki yüz­de 20 da­ral­ma­ya rağ­men ken­di pay­la­rı­nı yüz­de 3 ar­tır­dık­la­rı­nı ve yüz­de 21'e çı­kar­dık­la­rı­nı ifa­de eden Acar, bu yı­lın ilk 8 ayın­da 88 bin araç sat­tık­la­rı­nı açık­la­dı. Acar ay­rı­ca, ikin­ci el ara­ba sa­tı­şı ya­pan DO­D’­un 8 ay­da 14 bin ara­ca ulaş­tı­ğı­nı kay­det­ti.

ERBİL PAZARINI DONDURDUK

Bu­na rağ­men böl­ge­de­ki ge­liş­me­ler­den olum­suz et­ki­len­dik­le­ri­ni be­lir­ten Acar, şöy­le de­vam et­ti: "İz­mir'de 1200, Sa­kar­ya'da ise 1000 adet üre­ti­mi an­cak ya­pı­yo­ruz. Ama­cı­mız kom­şu­la­ra ih­ra­cat­tı. An­cak ci­var­da ül­ke kal­ma­dı. VW bi­ze Irak dis­tri­bü­tör­lü­ğü­nü ver­miş­ti. Biz de 2013'te Er­bil'de mer­kez aç­mış­tık. 70 ça­lı­şan var­dı, şim­di ora­yı don­dur­duk.” Tür­ki­ye'nin oto­mo­tiv­de­ki ye­ni ya­tı­rım ara­yış­la­rı­nı da de­ğer­len­di­ren Acar, Re­na­ult ve Fi­at'tan son­ra Av­ru­pa'dan oto­mo­tiv ya­tı­rı­mı gel­me­di­ği­ni ha­tır­la­ta­rak, şu ko­nu­la­ra dik­kat çek­ti:

"Or­ta­la­ma 17 mil­yon araç sa­tı­lan Av­ru­pa'da pa­zar 13 mil­yo­na ge­ri­le­di. İs­pan­ya ve Hol­lan­da'da pa­zar yüz­de 40 kü­çül­dü. Bu­ra­da­ki boş­lu­ğu­nu dol­dur­ma­dan Av­ru­pa­lı mar­ka­la­rın baş­ka bir ül­ke­de ya­tı­rım fik­ri şu an için müm­kün de­ğil.”

Doğuş Otomotiv Başkanı Acar, çevre ülkelerde yaşanan sıkıntıların sektörü olumsuz etkilediğini de belirterek, “Komşularımız arasında araç satacak ülke kalmadı” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde