Maktum hangi patronla flörtte?

Maktum hangi patronla flörtte?

Hangi patron, Grubun Dubai Şeyhi Maktum'un Türkiye'deki bankası TAIB için flörtte..

Maktum hangi patronla flörtte?
16px
24px
21.01.2011 07:35
ABONE OLgoogle

BDDK'dan yatırım bankacılığı izni için bir yıldır bekleyen Eczacıbaşı Grubu rotayı banka alımına çevirdi. Grubun Dubai Şeyhi Maktum'un Türkiye'deki bankası TAIB Bank'ı almak için görüştüğü belirtiliyor

Yaklaşık bir yıldır BDDK'dan yatırım bankacılığı lisansı için izin bekleyen Eczacıbaşı Grubu, rotayı Dubai Şeyhi El Maktum'un Türkiye'deki yatırımı TAIB Bank'a kırdı. Bankacılık kulislerinde fısıltı şeklinde konuşulan konu hakkında Eczacıbaşı Grubu ise yorum yapmak istemiyor. Grup, bu alandaki sorulara yatırım bankacılığı lisansı almak için başvurularını hatırlatmakla yetiniyor.

Buna karşın Ankara bürokrasisinin önemli isimlerine Eczacıbaşı'nın TAIB Bank'ı satın alması konusunu sorduğumuzda "Doğru yoldasınız" yanıtını alıyoruz. Ancak orada da çok gizli olduğu belirtilen görüşmeler hakkında bizimle paylaşılan fazla bilgi yok. O yüzden bugünlük sadece flört bilgisini paylaşabiliyorum. Bu arada Taib Bank ile ilgili bazı bilgiler verelim. Kuruluş tarihi 1987 olan Bahreyn merkezli TAIB Bank, Türkiye'nin ilk yabancı yatırım bankası (Yatırım Bank adıyla kurulmuştu) ünvanını elinde bulunduruyor. Yüzde 60 hissesi Dubai Holding'e bağlı Dubai Financial Holding'in. Bir başka deyişle bankanın büyük ortağı Türkiye'nin yakından tanıdığı Dubai Şeyhi El Maktum.

ÖZSERMAYESİ 27 MİLYON TL

Tek şubeli bankanın 27 milyon liralık özsermayesine karşılık 17 milyon TL'lik varlığı bulunuyor. Hemen hemen tüm bilanço verileri sıfır görünen banka halihazırda yeniden yapılanma çabaları içinde ve aktif değil. Bilançosunda 30 Eylül itibarıyla 2.4 milyon TL'lik dönem zararı görünüyor. Faaliyet raporunda yeniden yapılanma çalışmalarının sürdüğü belirtilirken bankanın bağlı ortaklığı TAIB Menkul Değerler de Eylül 2004'ten bu yana faaliyetlerini durdurmuş. SPK'dan yapılanma için süre uzatımları alan TAIB Menkul'e bu çerçevede Mart 2011'e süre verilmiş.

37 yıldır finansın içinde

Eczacıbaşı Grubu, finans sektörüne yabancı değil ve bu bilgi birikimini banka ile değerlendirmek istiyor. Grubun finans sektöründe 37 yıllık bir deneyimi var. 1973'te kurulan Eczacıbaşı Yatırım Holding Ortaklığı ile finans alanına adım atan grup, 1974 yılında hisselerini halka arz etti. 1983'te Sermaye Piyasası Yasası'nın çıkmasıyla birlikte Eczacıbaşı Menkul Değerler'e dönüştü. 1998'de Eczacıbaşı Yatırım Ortaklığı kurulurken, bu şirket de bir yıl sonra halka arz edildi. Portföy yönetimi, sigorta acenteliği de grubun işleri arasında bulunuyor.

Tarık Yılmaz/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde