Maktoum ve Sabancı ortaklığı sona erdi Jumeirah Grubu Pera Palace’tan çekildi

Maktoum ve Sabancı ortaklığı sona erdi Jumeirah Grubu Pera Palace’tan çekildi

İşte o ortaklık aradan geçen 5 yılın ardından geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız sona erdi.

Maktoum ve Sabancı ortaklığı sona erdi Jumeirah Grubu Pera Palace’tan çekildi
16px
24px
11.12.2017 08:05
ABONE OLgoogle

Biri Ortadoğu’nun en güçlü ailelerinden Al Maktoum, diğeri Türkiye’den Sabancı. Her iki aileyi de bir araya getiren Türkiye’nin ilk otellerinden Pera Palace olmuştu. İşte o ortaklık aradan geçen 5 yılın ardından geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız sona erdi.

2011’in Aralık ayında Al Maktoum Ailesi’nin yönettiği bölgenin en büyük turizm şirketlerinden Jumeirah’ın Türkiye’ye gelmeye karar verdiğini, Demsa’nın patronu Demet Sabancı’ya ait Pera Palace ile görüştüğünü yazmıştım. İki grup masaya oturdu ve 2012’den itibaren oteli işletme konusunda anlaştı.

O yazının üzerinden 4 ay geçti ve iki taraf ortaklık anlaşmasını imzaladı. Aradan geçen 5 yılın ardından iki taraf tekrar masaya oturdu. Bu kez işbirliğini sonlandırmak için… Alınan kararla Al Maktoum Ailesi’nin yönettiği Jumeirah, tarihi Pera Palace’tan çekildi.
 
Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı orada planladı 
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı çalışmalarını yaptığı, Alfred Hithcock’tan Kraliçe II. Elizabeth'e, Pierre Loti'den Jacqueline Kennedy’ye birçok ünlü ismi ağırlayan İstanbul Tepebaşı'ndaki Pera Palace, 1895 yılında kuruldu. 83 lüks odası bulunan otelin 101 numaralı odası modern Türkiye'nin kurucusuna ithafen Atatürk Müzesi'ne dönüştürüldü. Sürekli el değiştiren otelin 2005 yılına kadar sahibi Hasan Süzer’di. Süzer, oteli ünlü armatör İhsan Kalkavan’a 2005’te sattı, Kalkavan da 2011’in başında Demet Sabancı’ya…

Orient Express yolcuları için yapıldı

Orient Express’in yolcuları için inşa edilen Pera Palace’ın ünlü konukları arasında polisiye romanları ile bilinen Agatha Christie de var. ‘Orient Express’te Cinayet’ romanıyla tanınan Christie’nin kitabı ise aynı isimle şimdilerde beyaz perdede…

Bugünlerde turizm şirketleri yavaş yavaş İstanbul’daki bazı operasyonlarını sona erdiriyor. Steigenberger Maslak’tan, Edition Levent’ten, Hilton ParkSA Maçka’dan çekildi. Bodrum’da da bir oteli bulunan Jumeirah’ın İstanbul’daki varlığını sona erdirmesi turizmde İstanbul’da işlerin pek de iyi gitmediğini gösteriyor. Bir anlamda dünya otelcilik sektörünün yıldız markaları, teker teker kayıp gidiyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde