Mahmutbey Gişeleri'nde şimdi de fazla ücret kâbusu

Mahmutbey Gişeleri'nde şimdi de fazla ücret kâbusu

İstanbul trafiğinin en işlek noktalarından Mahmutbey gişelerde, trafik yoğunluğuna çare olarak gişelerin yerine konulan serbest geçiş sisteminde yaşanan sorun, vatandaşların tepkisini çekiyo

Mahmutbey Gişeleri'nde şimdi de fazla ücret kâbusu
16px
24px
17.01.2017 15:29
ABONE OLgoogle

İstanbul'da ilk olarak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde (FSM) uygulanmaya başlayan serbest geçiş sistemi, trafik yoğunluğuna çözüm olarak birkaç hafta önce Mahmutbey gişelerde de devreye alındı. Ancak aradan geçen zamanda trafik yoğunluğuna çare olması beklenen sistem, alınan fazla ücretler nedeniyle sürücülerin adeta kâbusu haline geldi. 

3 KAT FAZLA ÜCRET

Sistemin hatalı çalışması nedeniyle Mahmutbey gişeler - Avcılar gişeler arasında 2.75 TL olan geçiş ücretinin 9.75 olarak tahsil edildiğini belirten sürücüler, hatalı tahsil edilen ücretlerin iadesi konusunda da yetkililerden net bir cevap alamamaktan şikayetçi.

Sistemin uygulandığı diğer noktalarda HGS ve OGS geçiş hakkı olmasına rağmen sistemsel sorunlar nedeniyle fazla tahsilat yapıldığında, araçların plaka kontrolünün yapılmasının ardından ücret iadesi gerçekleştiriliyor. Mahmutbey gişeler için de bu şekilde bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu.

İLGİNÇ UYARILAR DİKKAT ÇEKİYOR

Gişeden geçiş sırasında tahsil edilen ücretin yazdığı tabelada ise alınan fazla ücretin sebebi olarak gösterilen ilginç uyarılar dikkat çekiyor. Uyarıların başında, 'U dönüşü’ ya da ‘giriş yok' geliyor. Otoyolda, yoğun trafik esnasında fiziken mümkün olmayan bu gerekçelerle kesilen cezalar sürücülerin tepkisine neden oluyor.

KARAYOLLARI'NDAN AÇIKLAMA

Karayolları Genel Müdürlüğü'ndne konuyla ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Mahmutbey gişelerinde yaşanan trafik sıkışıklığını azaltmak amacı ile yapılan Serbest Geçiş Sistemi kurulum çalışmaları, 22 Kasım 2016 tarihinde tamamlanarak hizmete girmiştir. Mahmutbey’deki OGS ve HGS Sistemleri kendi abonelerinden ücret tahsilatını yapmakta, bu sırada çifte ücretlendirmeyi önlemek için sistemler karşılıklı sorgulama gerçekleştirmektedir.

OGS abonesi olan araçlarda, araç giriş bilgileri OGS etiketinin üzerine yazılmakta olup, çıkış anında araç giriş bilgisi ücret toplama sistemi tarafından OGS etiketinden anında tespit edilmekte ve doğru ücret uygulanmaktadır. Ancak, HGS abonesi olan araçlarda, araç plaka bilgisi HGS etiketinden okunarak merkezde tutulan havuzundan sorgulanmaktadır. HGS etiketi okunamazsa, bu abonelerin plakaları kameralar tarafından tespit edildikten sonra yine aynı giriş bilgisi, havuzdan sorgulanmaktadır.

Giriş ve çıkış istasyonları arası mesafenin kısa olduğu zaman; HGS etiketli araçların giriş bilgisinin çıkış anında henüz merkeze gelmediği durumlar oluşabilmektedir. Böyle durumlarda, giriş bilgisi olmayan bu geçişler sistem tarafından “U dönüşü” veya “Giriş bilgisi yok” olarak değerlendirilmiş olsa da, daha sonra giriş bilgisine ulaşıldığında, yapılan tahsilat düzeltilmekte ve böylece vatandaş mağdur edilmemektedir.

HGS aboneleri için, giriş bilgisinin daha kısa sürede merkeze gönderilmesi ile ilgili sistem çalışmaları, halen devam etmektedir. Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde