Mahkemeyi bul, şirketi taşı, iflas erteleme iste

Mahkemeyi bul, şirketi taşı, iflas erteleme iste

Tasfiye Halinde Emlak Bankası’nın toplam alacağı 892 milyon TL. Sayın, borçluların mahkemelerden tedbir kararı aldırıp, iflas ertelemesi isteyerek ..

Mahkemeyi bul, şirketi taşı, iflas erteleme iste
16px
24px
21.03.2013 08:31
ABONE OLgoogle

Tasfiye Halinde Emlak Bankası’nın toplam alacağı 892 milyon TL. Sayın, borçluların mahkemelerden tedbir kararı aldırıp, iflas ertelemesi isteyerek kaçmasından yakınıyor

Tasfiye Halinde Emlak Bankası’na 100 milyon dolar borcu olan denizcilik sektöründe faaliyet gösteren bir grup, bankanın tespit ettiği ve üzerine haciz koydurduğu alacağı tedbir kararıyla durdurdu. Yasa gereği borçlunun adını açıklamayan Tasfiye Halinde Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, borçlunun bunu, bir kaç gün içinde kararı çıkaracağı mahkemenin bulunduğu bölgeye taşınarak yaptığını ve şimdi de iflas erteleme istediğini söyledi. “Bakalım hangi hakim Hazine’nin bu parasını borçludan almamıza karar verecek” diyen Sayın, şu bilgileri verdi:

“Emlak Bankası’nın borçlularından alacağı toplam tutar 892 milyon TL. Son zamanlarda borçlarını ödemekten kaçanların arasında iflas ertelemesi moda haline geldi. Eğer parası veya icraya konulmuş bir yeri varsa tehdit eder hale geldiler, “Eğer siz bunu bırakmıyorsanız ben iflas ertelemesi alırım” diyorlar.

‘İflas ertelemesini nasıl alırsın? Alacağımı ödeyebilmen için ortaya hakiki bir proje koyman lazım’ diyoruz değişen bir şey olmuyor.

Peki bu iflasa karar verenler hangi hakimler, hangi mahkemeler?

Öyle hal aldı ki hangi mahkemeden iflas ertelemesi alacaksa işyerini o mahkemenin alanına taşıyor. Taşınıyor bir gün sonra iflas ertelemesi alıyor. Hiç çekinmeden ‘Bak’ diyor, ‘Sen bana parayı bırakmazsan iflas ertelemesi alırım, sıfır alırsın’ diye bize yazı yazıyorlar.

Peki ne oluyor, iflas ertelemesi alıyor mu?

Alıyor...

Tasfiye Halinde Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın sorularımızı yanıtladı.

* Borcunu ödemeyenler hangi yollara başvuruyor?

İflas ertelemesi oyunu moda birinci sırada. İkincisi mallarını çok önceden kaçırarak başka şirketler kuruyor onların üzerinde çalışmaya devam ediyorlar. Kefil olmuş şirketlerin içlerini boşatıyorlar. Bir de yok oluyorlar, kaçıyorlar. Bir kişi var, yurtdışına gidip geliyor. Daha önce yurtdışı yasağı varken anlaşma yapmaya çalışıyordu. Ama şimdi federasyon başkanlığına devam ediyor, sürekli yurtdışına gidip geliyor, bize uğramıyor.

* Hazine’ye ödediğiniz toplam rakam nedir?

1 milyar 840 milyon TL aktardık. Harcamalarımızı tahsil ettiğimiz kredilerden yapmadık. Tasfiye Halinde Emlak Bankası’nın Hazine’ye hiç bir yükü olmamıştır. 

‘100 milyon doları ödemiyor şirketleri başkasının üstüne’

* Borcunu ödemek istemeyenler tedbir kararını nasıl alıyor?

100 milyon doların üstünde borcu olan bir borçlu var, denizcilik sektöründe çalışıyor. Biz parayı almak üzereyken erteleme kararı aldı. İflas ertelemesi kararı bu ayın sonunda verilecek. Ama benim alacağımı durdurdu. İflas ertelemesi için yerini taşıdı, Avrupa yakasından Anadolu yakasına taşıdı, orayı adres gösterdi. Mahkemeye bir proje sundu, hemen bilir kişi ayarladı. ‘Ben diyor bu parayı (Emlak Bankası’nın alacağı para için) alacağım, bunu çalıştıracağım, borçları ödeyeceğim.’ Peki parayı aldın sıfır ettin ne olacak?

* Borçlu kazanıyor, size ödemiyor mu?

Aslında gizli, her şey başkasının üstüne. Yaptığımız araştırmada öğrendik ki gemileri var, çalışıyor. Kargo gemileri. Malta kayıtlı.

Emlak Bankası bir kamu bankasıdır, her kuruşu Hazine’ye gidiyor. Mahkeme de milletin mahkemesi. Biz ‘Mahkeme bizden yana olsun’ demiyoruz, bizim istediğimiz adalet. Ve mahkemelerin kısa zamanda karar alması.Tedbir kararı aldırıyor, ondan sonra da iflas erteleme kararı alınanca biz paraya dokunamıyoruz.

Denizcilik sektöründen  153 firma borçluydu

Tasfiye Halinde Emlak Bankası’na borcu olan denizcilik firmalarının sayısı 153. 83’ü borcunu kapatmış. Kapatılan  borcun 132 milyon doları ana para, 26 milyon doları faiz. 17 firma ile protokol yapılmış. Toplam borç 98 milyon dolar. 35 milyon doları tahsil edilmiş, 63 milyon dolar edilememiş.

Kadife Şahin/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde