Mahkemeden Sözcü Gazetesi kararı

Mahkemeden Sözcü Gazetesi kararı

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi Sözcü Gazetesi yazarları, genel yayın yönetmeni ve sahibiyle ilgili kararı onadı.

Mahkemeden Sözcü Gazetesi kararı
16px
24px
13.10.2020 12:07
ABONE OLgoogle

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, Sözcü gazetesi ile ilgili verilen cezalarla ilgili kararını verdi.

Sözcü Gazetesi yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu sanıkların, “FETÖ'ye yardım” iddiasıyla aldığı ceza onandı.

Mahkemenin gazetecilere verdiği hapis cezaları şöyleydi:

Gazetenin yazarı Emin Çölaşan‘a 3 yıl 6 ay 15 gün

Gazetenin yazarı Necati Doğru: 3 yıl 6 ay 15 gün

Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz: 3 yıl 4 ay

sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin: 3 yıl 4 ay

sozcu.com.tr Haber Koordinatörü Yücel Arı: 2 yıl 1 ay

Muhabir Gökmen Ulu: 2 yıl 1 ay

Muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli: 2 yıl 1 ay

Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay’ın dosyası ise ayrılmıştı. Mahkeme, Mediha Olgun'un beraatına hükmetmişti.

Hapis cezalarınıın gerekçeleri

Mahkeme bazı sanıklar hakkında verdiği cezanın gerekçesini de kararında detaylı yer vermişti. 

Kararda, 3 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan sanık Emin Çölaşan ile ilgili mahkeme gerekçesinde, "suç konusunun önem ve değeri, sanığın toplumda tanınan gazeteci olması nedeniyle suça konu yazılarıyla örgüt lehinde toplumda oluşturduğu algının boyutu, böylelikle örgüte sağlanan fayda, sanığın kastının yoğunluğu, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı" ifadelerine yer verilmişti.

Necati Doğru hakkında verilen 3 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasının gerekçesinde, "15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra 17 Temmuz 2016'da toplumda tanınmış gazeteci olan sanığın yazmış olduğu 'Naylon Darbe' başlıklı yazıyla örgüt tarafından darbe girişiminden hemen sonra oluşturulan kontrollü darbe, tiyatro darbe gibi algılara hizmet eder şekilde örgüt lehine sağladığı algının boyutu, sanığın kastının yoğunluğu, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığının dikkate alındığı" denilmişti.

3 yıl 4 ay hapis cezası verilen Mustafa Çetin için "15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra  ve 17-25 Aralık 2013 tarihinden hemen sonra gazetenin internet haber sitesinin örgüte ait Zaman Gazetesi ve örgüte yakın diğer haber siteleriyle benzer şekilde haberler yapması, böylelikle Sözcü Gazetesi'ne ait internet sitesinin toplumda örgüt lehine algı oluşturma çabasına girişilmiş olması, internet haber sitesinin genel yayın yönetmeni olması nedeniyle yapılan haberlerden sorumluluğu" belirtilmişti. 

3 yıl 4 ay hapis cezası verilen Metin Yılmaz için "sanığın genel yayın yönetmeni olduğu Sözcü Gazetesi'nin 15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra ve 17-25 Aralık 2013 tarihinden hemen sonra gazetenin örgüt lehine yapmış olduğu haberler, bu haberlerin, Zaman Gazetesi ile benzer şekilde haberler yapması ve Sözcü Gazetesi'nin toplumda örgüt lehine algı oluşturma çabasına girişilmiş olması, genel yayın yönetmeni olması nedeniyle yapılan haberlerden sorumluluğu" dikkate alındığı söylenmişti. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde