Maden ruhsatları için 'özel' toplantı

Maden ruhsatları için 'özel' toplantı

Maden ruhsatları, Ankara’da masaya yatırıldı. İşte 3 bakan ve bürokratların katıldığı toplantıdan detaylar..

Maden ruhsatları için 'özel' toplantı
16px
24px
07.10.2013 08:46
ABONE OLgoogle

Maden ruhsatları, Ankara’da masaya yatırıldı. 3 bakan ve bürokratların katıldığı toplantıda, ‘maden ruhsatlarının tek elde toplanması’ tartışıldı. Bunun için şirket kurulması gündeme geldi. Ayrıca mevcut maden ruhsatları da ayrıntılı bir şekilde konuşuldu.

Türkiye’nin maden zenginlikleri ve ruhsatları, Ankara’da ‘ÖZEL’ toplantıda masaya yatırıldı. Başbakanlık’ta kısa bir süre önce yapılan toplantıda maden sektörü; mevcut rezervler, ruhsatlar ve maden sektörüne yatırım yapan yerli-yabancı şirketler konuşuldu. Başbakanlık çevrelerinden edinilen bilgiye göre toplantıya 3 bakanla birlikte ilgili bürokratlar katıldı.

Sektörün geleceğinin konuşulduğu toplantıda maden ruhsatlarını tek elde toplayacak yeni bir şirket kurulması fikri de gündeme geldi. Bazı katılımcılar maden ruhsatlarının tek elde toplanması konusunda rahatsızlığını dile getirdi.  Enerji Bakanlığı da toplantıda bir sunum yaptı. Toplantıda ayrıca, bütün kamu taşınmazları için verilen ruhsatların (Maden dahil ) tek bir  izne bağlanması, ruhsatlandırma sürecini olumsuz etkilediği gündeme taşındı.

Türkiye, yeraltı zenginliklerini henüz ekonomiye kazandıramadı. Enerji Bakanlığı ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) verilerine göre 2012’de en fazla maden üretimi 391,5 milyon ton ile agrega (mıcır, çakıl, kırılmış taş, kum) ait. En fazla maden üretiminde kömür 81,2 milyon ton ile ikinci ve krom 11,8 milyon ton ile üçüncü sırada yer aldı. Aynı dönemde en fazla devlet hakkı tahakkuk eden maden sıralamasında ise altın 90,1 milyon lira ile birinci oldu. Altını 84,1 milyon lira ile kömür ikinci sırada ve 73,3 milyon lira ile kalker üçüncü sırada izledi.    

3 bakan ve bürokratlar katıldı

Ankara’da maden sahaları ve ruhsatlarıyla ilgili yapılan toplantıya 3 bakan katıldı. Ayrıca toplantıda ilgili bürokratlar da hazır bulundu. Madenlerle ilgili zaman zaman rahatsızlıkların da gündeme geldiği toplantıda daha fazla nasıl gelir elde edileceği konuşuldu. Enerji Bakanlığı da toplantıda ayrıntılı bir sunum yaptı. Toplantıda, maden ruhsatlarının tek elden kontrolü ve ruhsatların verilmesi için bir şirket kurulması konusu da gündeme geldi. Öne çıkan bir diğer görüş ise, madenlerle ilgili milli bir politika oluşturulması oldu. Başbakanlık çevreleri, madenlerin kısa süre içerisinde tekrar görüşüleceği bilgisini verdi.

Öte yandan Enerji Bakanlığı’na göre madencilik, ekonomik kalkınmayı başlatan öncü sektörlerin başında geliyor. Özellikle savunma sanayiinin temel hammaddelerini sağlayan madencilik, stratejik öneme sahip. Ayrıca madencilik, birim sermaye başına en yüksek katma değer yaratan, sanayi ve hizmet sektörlerine göre daha fazla istihdam sağlayan bir yatırım alanı konumunda bulunuyor.

Ruhsatlar yeni izne bağlandı

Türkiye maden ruhsatları, son zamanlarda sıkça konuşulmaya başlandı. Yerli-yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği sektör, yeni mevzuat değişiklikleriyle hareketlendi. Ancak, sektör kamu taşınmazlarıyla ilgili son yayınlanan genelge sonrası (2012-15 sayılı genelge) ‘İzinlerin tek elden verilmesi ve sürecin uzaması’ nedeniyle yavaşlama sürecine girdi.

İlgili genelgeyle ‘Kamu kurum ve kuruluşları (Belediyeler ve il özel idareleri hariç) ile sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait şirketlerin, kendi mülkiyetlerinde veya tasarruflarında bulunan taşınmazlarıyla ilgili olarak; kamu kurum ve kuruluşları, vakıf, dernek veya bunların şirketlerine, gerçek veya tüzel kişilere; satış, kira, irtifak, takas, tahsis, devir vb. her türlü tasarrufa yönelik işlemleri için” izin alınması şartı getirildi.

İsmail Altunsoy/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde