Macaristan'a kayısı Anadolu'dan gitmiş

Macaristan'a kayısı Anadolu'dan gitmiş

Macaristan'ın Corvinus Üniversitesi Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Julia Halasz başkanlığında yürütülen çalışmada, Macaristan'a kayısının Anadolu'dan gittiği belirlendi.

Macaristan'a kayısı Anadolu'dan gitmiş
16px
24px
17.05.2011 12:58
ABONE OLgoogle

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Ercişli ile Macaristan'ın Corvinus Üniversitesi Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Julia Halasz başkanlığında yürütülen çalışmada, Macaristan'a kayısının Anadolu'dan gittiği belirlendi. 

     Ercişli ile Halasz başkanlığında yürütülen, Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün de içinde yer aldığı çalışmada, Türk ve Macar kayısılarının genlerinin büyük ölçüde benzer olduğu, Macaristan'a kayısının Anadolu'dan gittiği belirlendi. 

     Ercişli, yaptığı yazılı açıklamada, daha önce Macar kayısısının Avrupa grubunda bulunduğunu zannettiklerini, ancak yaptıkları genetik çalışma sonucunda, Macaristan'daki kayısıların Türk kayısılarıyla aynı gene sahip olduğunu, dolayısıyla İran-Kafkas grubunda bulunduklarını tespit ettiklerini belirtti. 

     Kayısının dünyaya Çin'den yayıldığı ve 4 ekocoğrafik gruba ayrıldığını belirten Ercişli, yapılan araştırmalarda, Türk ve Macar kayısı çeşitlerinin aynı geçmişe sahip olduğunu belirlediklerini ifade etti. 

     Ercişli, Türk kayısısının Macaristan'a 1526-1686 yılları arasında gelmiş olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti. 

     Bu arada, çalışma sonuçlarının, bahçe bitkileri alanında en saygın dergilerden biri olan ''Journal Of The American Society For Horticultural Science'' dergisinde yayımlandığı bildirildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde