MÜSİAD da asgari ücret konusunda isyan etti!

MÜSİAD da asgari ücret konusunda isyan etti!

Hükümetin kararlarına büyük destek veren Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, bu kez asgari ücret konusunda isyan bayrağını çekti...

MÜSİAD da asgari ücret konusunda isyan etti!
16px
24px
17.12.2015 06:37
ABONE OLgoogle
Tokat'a gelen Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, asgari ücrette yüzde 30 zam beklentisinin küçük ve orta işletmeleri büyük sıkıntıya uğratacağını söyledi.
 
"Eğer hiçbir şekilde işverenin üzerindeki bu yükün azaltılması söz konusu olmazsa özellikle küçük işletmelerimiz ve orta işletmelerimiz bundan en büyük zararı görecektir" diyen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Tokat Şubesinin açılına katılmak üzere kente geldi.

Açılış sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Olpak, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi ile ilgili olarak, "Rusya kriziyle ilgili hükümetimizin çözüm için görüşmeleri var. Ticaret açısından değerlendirdiğimizde bizim Rusya’ya toplam ihracatımız 3 milyar dolarlar seviyesinde. Az demek istemiyorum, ama Rusya'nın bize ihracatı bunun 3 katından fazla. Bunu iki taraflı değerlendirmemiz lazım. Bu krizin bize yansımasını orta vadede çok uzatılmadan çözülebileceği kanaatindeyim. Rusya bize uyguladığı konuları özellikle domates gibi belirli noktalarda tedirgin edecek. Belki bir miktar çiftçiyle muhatabı artırmaya yönelik şeyler seçiyor, ama uzun vadede kendisinin de bize yaptığı ihracat kaybından dolayı onların da etkileneceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla biz Rus pazarını tamamen kaybedip ondan sonra başka pazar arama şeklini birinci öncelik olarak görmüyoruz. İkinci olarak bakıldığında Türkiye 150 milyar dolar müracaat gerçekleştiriyorsa 3 milyar dolar bunun içerisinde elbette önemlidir. Bu da yüzde ikiye gelir ve bunu bir şekilde telafi edebiliriz" dedi. 

İSTİHDAM KAYBI YAŞAYABİLİRİZ 

Asgari ücret ile ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşme yaptıklarını açıklayan Olpak, şöyle konuştu: "Biz kendi kurumum adına söyleyebilirim hem Başbakanımızla hem Cumhurbaşkanımızla görüşmeler yaptık. O görüşmelerde çalışan eline geçecek olan net bin 300 lira herhangi bir tartışma konusu değil. Ama takdir edilirki yüzde 10'lar civarında bir zam beklentisi varken bir anda yüzde 30'luk biz zam beklentisi özellikle küçük ve orta işletmelerimizi büyük sıkıntıya sokacak. Sayın Başbakanımıza sayın bakanlarımıza, başbakan yardımcılarımıza ifade ettiğimiz rakamlara girmek istemiyorum ama bunun sürdürülebilirliği önemlidir. Bize bu anlamda elimizdeki yükü kamunun belirli bir kısmını karşılamasını arzu ediyoruz. Henüz görüşmeler tamamlanmadı. Hükümet de bu konuya sıcak bakıyor. Hükümet de bu artışın hızlı bir artış olduğundan dolayı piyasayı farklı bir şekilde etkileyebileceğini düşünüyor. İstihdam kaybı yaşabiliriz, bunu bir tehdit olarak söylemiyorum, kayıt dışına kaçış olabilir. Bu gerçekleri ciddi bir şekilde değerlendiriyorlar. Ben makul bir çözüm bulunacağını düşünüyorum. Eğer hiçbir şekilde işverenin üzerindeki bu yükün azaltılması söz konusu olmazsa özellikle küçük işletmelerimiz ve orta işletmelerimiz bundan en büyük zararı görecektir." 

TERÖR TİCARETİ ETKİLİYOR 

Güneydoğu'da yaşanan terör olaylarının ticareti etkilediğini belirten Olpak, "Ticaretin olabilmesi için orada huzur ve güvenliğin olabilmesi lazım. O bölgede şuan insanların önceliği ticaretten önce insanların canlarıyla ilgili. Sokağa çıkma yasağı dönem dönem uygulanıyor biliyorsunuz. Böyle bir dönemin olduğu yerde orada ticaret etkilenmedi diye bir şey demek söz konusu değil, etkilendi. Etkilenmekten çok daha ileri orada şubelerimiz var üyelerimiz var onlarla görüşüyoruz. Yapılabilen nakit satışın dışında zaten vadeli satışların tahsilatı gibi konuları da kalmamış durumda. Burada olayın çözümü yapılırken iki yönlü de gidilmesi lazım evet teröre karşı etkin bir şekilde mücadele sürdürülürken, yöre halkına insanlara karşı yapılmaya çalışıldığı gibi şefkatli gidilmeli. Yani eğer terör şehirlere inmişse o mücadelede sivil halka zarar vermeyecek şekilde hareket edilmelidir. Bizim görebildiğimiz kadarıyla da hükümet ve güvenlik güçleri bunu yapmaya çalışıyorlar. Yani bu mücadeleyi sürdürürken sivil halk bundan en az şekilde etkilenen tarafında olsun diye. Zor bir süreç ticaret evet kötü bir şekilde etkileniyor" diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde