MİT'in yakaladığı BAE ajanıyla ilgili detaylar ortaya çıktı

MİT'in yakaladığı BAE ajanıyla ilgili detaylar ortaya çıktı

MİT'in yakaladığı Birleşik Arap Emirlikleri ajanıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.

MİT'in yakaladığı BAE ajanıyla ilgili detaylar ortaya çıktı
16px
24px
21.10.2020 06:23
ABONE OLgoogle

MİT’in yakaladığı Birleşik Arap Emirlikleri Ajanı’nın 45 yaşındaki Filistin asıllı Ürdün vatandaşı Ahmed Mahmoud Ayesh Al Astal olduğu ve şahsın Türkiye’deki Müslüman Kardeşler faaliyetlerine karşı istihbarat topladığı öne sürüldü.

TRT Haber ve TRT World’ün haberlerine göre, söz konusu kişi 45 yaşındaki Filistin asıllı Ürdün vatandaşı Ahmed Mahmoud Ayesh Al Astal.

Haberlere göre BAE ajanı Al Astal 7 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteriyor.

Haberlerde şu ifadeler yer alıyor:

“Müslüman Kardeşler'in düşünce kuruluşuna Birleşik Arap Emirlikleri karşıtı gazeteci kılıfı ile sızdı, bilgi ve belge topladı. Aslında Türkiye'deki BAE karşıtlarını raporladı.

Dubai ajanı, Türkiye’nin tüm dünyada özellikle İslam coğrafyasındaki ilişkilerine ilişkin bilgi aktardı.

İç ve dış politikaya ilişkin gelişmeleri Dubai'deki üslerine aktardı.

Türkiye'deki Araplarla ilgili şahsi bilgilerin de yer aldığı raporlar hazırladı. Servis bunun karşığında Al Astal'a aylık 20 bin lirayı bulan ödemeler yaptı.

Birleşik Arap Emirlikleri Ajanı El Astal, 15 Temmuz'u ve yeni bir darbe girişimi olasılığını raporladı.

BAE Ajanı, MİT'in operasyonu ile 3 gün önce yakalandı. Onu yönlendiren istihbarat ajanı Ebu Ali de tespit edildi. O da Türkiye'yi uluslararası alanda zor durumda bırakacak veri araştırması yapıyordu, Türkiye aleyhine istihbarat topluyordu.”

DÖKÜMANLAR ELE GEÇİRİLDİ İDDİASI

DW Türkçe’de yer alan habere göre de, Washington Post gazetesine konuyla ilgili açıklama yapan bir Türk yetkili, söz konusu şahsın gazetecilik yaptığını ve Türkiye’de siyasi gelişmelerin yanı sıra sürgünde yaşayan Arap muhalifler hakkında bilgi topladığını ifade etti. Haberde ise casuslukla suçlanan Ahmed el-Astal'ın, "Türkiye'nin Müslüman dünyası ile ilişkileri, dış politika girişimleri ve iç politik" konularına yoğunlaştığı ifadeleri yer aldı.

Üst düzey bir güvenlik görevlisi de Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Türk yetkili birimlerinin söz konusu kişinin BAE ile ilişkisini belgeleyen çok sayıda dökümanı ele geçirdiğini belirtti.

Astal'ın ifadesinde suçunu itiraf ettiği ve bu hafta mahkemeye çıkacağı bildirildi.

AİLESİ SUÇLAMALARI REDDETTİ: AA’DA ÇALIŞMIŞTI

Astal'ın Gazze'de yaşayan ailesi oğullarının 25 Eylül'de Türkiye'de kaçırıldığını öne sürmüştü. Aile, Astal'ın Türkiye'ye taşınmadan önce bir süreliğine Birleşik Arap Emirlikleri'nde çalışan bir gazeteci olduğunu ve Türkiye'de de aralarında Anadolu Ajansı'nın (AA) da bulunduğu çok sayıda kurumda çalıştığını savundu.

Ailenin, salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye "şeffaf davranmamakla" suçlanarak, ifadenin baskı altında alındığı öne sürüldü.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden ise henüz konuya ilgili bir açıklama yapılmadı.

Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde