MHP'den ekonomide yüzde 5.2 büyüme sözü

MHP'den ekonomide yüzde 5.2 büyüme sözü

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), “3 Mayıs Türkçülük Günü”nde seçim beyannamesini açıkladı.

MHP'den ekonomide yüzde 5.2 büyüme sözü
16px
24px
04.05.2015 05:22
ABONE OLgoogle
“Toplumsal Onarım ve Huzurlu Gelecek” başlıklı beyanname 256 sayfadan oluşuyor. “Bizimle Yürü Türkiye” sloganıyla hazırlanan beyannamenin sunuş bölümü “Akıl tutulmasından akıllı devlete”, “Çağın dinamiklerine milli bakış”, “Küresel güç Türkiye vizyonu” İktidar anlayışımız, temel görüş ve hedeflerimiz”, “Demokrasi anlayışımız ve temel haklar”, “Politikalar”, “Geleceğin birlikte inşası” başlıklarından oluşuyor.
Politikalar başlığı altında maddeler halinde partinin seçim vaatleri yer alıyor. “Adalet” başlığının ardından “Kamu Yönetimi”, “Ekonomik Hedef ve Politikalar”, “Ulaştırma”, “Güvenlik ve Savunma Politikası” ve “Dış politika” başlıkları yer alıyor.

MHP PARLAMENTER SİSTEMDEN YANA 

MHP seçim beyannamesinde “Anayasa ve Başkanlık” sistemi tartışmalarına da yer ayırdı. Anayasa için bir “‘Toplum Sözleşmesi” olmalı ifadesi kullanıldı. “Partimiz Anayasa’nın genel sınırlama hükümlerinden daha çok, genel koruma hükümlerine yer vermesini, özgürlükleri esas almasını ve bir “Toplum Sözleşmesi” niteliğinde olmasını gerekli görmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter milli devlet yapısını esas alan parlamenter sistemi demokratik siyasi sistemin sürdürülebilmesi bakımından gerekli görüyor ve Türk milletine en uygun yönetim şekli olarak değerlendiriyoruz. Anayasa ihtiyacını toplumsal gereklilikler yerine devleti ve milleti parçalanmaya götürecek bir sistem değişikliğine endeksleyen siyasi yaklaşımı reddediyoruz” denildi.
Aynı başlık altında şu ifadeye de yer verildi:
 
“Cumhuriyetin temel niteliklerini tahrip eden, Türkiye’nin ülkesi ve milletiyle bölünmezliğini tehdit eden, yolsuzluk ve usulsüzlüğü teşvik eden yasal ve idari düzenlemeler kaldırılacak ve oluşan tahribatı onarıcı yeni düzenlemeler hayata geçirilecektir.”

“TERÖRLE MÜCADELE” BAŞLIĞI 

MHP’nin seçim beyannamesinde “Terörle mücadele” başlığı altında ise “Terörle müzakereye derhal son verileceği” vurgulandı. Bu başlık altında şu ifadelere yer verildi:
“Terörle mücadeleye derhal son verilecek, etkili bir mücadele yöntemi ihdas edilecektir. Yürütülecek kararlı bir mücadele ile bölücü terör, uluslararası uzantıları dahil olmak üzere en kısa sürede kesin olarak bitirilecektir. Milli güvenliğimizi tehdit eden her terör örgütü ile mücadele kapsamında örgütlerin içeriden ve dışarıdan elde ettikleri finansman, insan gücü ve lojistik destek engellenecektir. Bölgesel tehditler de dikkate alınarak dış politika ile birlikte güvenlik politikaları geliştirilecektir.”

Beyannamede ‘terörü sona erdirme hedefi’ doğrultusunda atılacak adımlardan biri ise “Halkla ilişkiler ve toplumsal bilinçlendirme faaliyetine önem verilecek” olarak tanımladı. Bu doğrultuda devletle vatandaşın kucaklaştırılacağı, sosyal yapı üzerindeki bölücü, ayrıştırıcı etkilerin yok edilmesinin sağlanacağı ve ayrıca ihtiyaç duyulan yasal ve idari düzenlemelerin yapılacağı, “ülke güvenliğinin bu güne kadar olduğu gibi sadece belli teşkilatların görevi olarak algılanmayacağı topyekün bir mücadelenin söz konusu olacağı belirtildi.
 
“YOLSUZLUKLA AMANSIZ MÜCADELE”

MHP 7 Haziran seçimleri için bildirgesinde “Yolsuzlukla mücadele, siyasi ve ahlaki yozlaşmanın önlenmesi” başlığına da yer verdi. Bu başlık altında yolsuzluklarla amansız bir şekilde mücadele edileceği, rüşvet ve yolsuzluğu caiz gören anlayışa son verileceği, yolsuzluğa zemin hazırlayan mevzuatın değiştirileceği belirtildi.

DOKUNULMAZLIK
 
Dokunulmazlıklar ile ilgili ise, “Milletvekilli dokunulmazlıkları kaldırılarak kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılacaktır. Milletvekillerinin yapamayacakları işlerin, parlamento faaliyetlerinde etkinlik sağlanması ve TBMM’nin saygınlığı çerçevesinde değerlendirilmesi benimsenecektir. Yüce Divan yetkisinin ve görevinin, yargılamanın adil, bağımsız ve ihtisas sahibi mahkeme tarafından yapılması anlayışı içinde tanzimi esas olacaktır.” denildi.
 
‘ÖZERKLİĞE İZİN VERİLMEYECEK’

Yerel yönetimlere özerklik tartışmasına da seçim beyannamesinde yer verildi. Yerel yönetimler ile ilgili bölümde “Hizmet yönünden yerel yönetimin federasyon ve benzeri bölgesel yönetimlere dönüştürülmesine izin verilmeyeceği” belirtildi. Bu başlık altında, “Hizmetin vatandaşa daha yakın ve hızlı ulaştırılmasını amaçlayan hizmet yönünden yerinden yönetim yapısının, siyasi yerinden yönetime dönüştürülmesine hizmet edecek hiç bir düzenleme ve çabaya fırsat verilmeyecektir. Bazı belediyelerin fiili durum yaratarak yasaları çiğnemesine izin verilmeyecektir” denildi.

CEMEVLERİNE DEVLET YARDIMI

Seçim beyannamesinde Alevilerin sorunlarına ve partinin çözüm için izlemeyi hedeflediği politikalara da yer verildi. “Milli Birlik ve Bütünlük Projesi gerçekleştirilecek” başlığı altında “etnik, inanç ve mezhep temelinde ayrışma yaşanmaması için Alevi İslam inancını benimseyen vatandaşlarımızın inanç ve kültür temelli sorunları Alevi inanç önderleri, Alevi İslam’ın çatı kuruluşları ve akademik çevrelerin katkı ve katılımıyla çözüme kavuşturulacaktır. Bu amaçla öncelikle, Cemevi gerçeği siyasi kaygılardan uzak, cami-cemevi karşıtlığına dönüştürülmeden kabul edilecek ve inanç ve kültür hayatının bir unsuru olan Cemevlerine devlet yardımı yapılacaktır” denildi.

ALEVİLİK
 
Beyannamede Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Alevi İslam inancını da bünyesinde temsil edecek şekilde yeniden yapılandırılacağı belirtildi. “Aleviliğin öncelikle nitelikli eğitim ve kadro ihtiyacını karşılamak amacıyla “Türkiye Alevilik Araştırmaları Merkezi” kurulacaktır. Alevi inanç önderlerinin akademik seviyede eğitilmesi için İlahiyat Fakültelerinde “Tasavvuf İlimleri Bölümü” kurulacaktır. Milli Eğitim Bakanlığınca din derslerinin, müfredatına, doğrudan Alevi toplumunun katılımıyla şekillenmiş doğru, objektif ve bilimsel bilgiler dahil edilecek, su amaçla “Özel İhtisas Komisyonu” kurulacaktır.” denildi.

“NET ASGARİ ÜCRET 1400 TL; EMEKLİYE 2 ASGARİ ÜCRET TUTARINDA DESTEK” 

Çiftçiye mazotun 1,75 TL’den satılacağının belirtildiği seçim beyannamesinde emeklilere iki aylık asgari ücret tutarında “Emekli Destek Ödeneği” verileceği belirtildi.

“Her yıl Mart ve Eylül ayı içinde ‘Emekli Destek Ödeneği’ adı altında iki aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapılacaktır. Böylelikle ortalama bin liranın altında aylık alan emekli kalmayacaktır” denildi.

MHP net asgari ücreti ise 1400 TL’ye çıkarmayı vaat etti. Bu rakamın asgari geçim standardı düzeyi dikkate alınarak belirlendiği belirtilen seçim beyannamesinde, hane halkı geliri asgari ücret tutarını geçmeyen asgari ücretlilere, belirlenecek büyük şehirlerde 100 lira şehir içi ulaşım desteği de verileceği ifade edildi.

YILLIK 5.2 BÜYÜME SÖZÜ

Seçim bildirgesine göre birinci iktidar dönemi olarak ifade edilen 2015-2019 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 5.2 büyüme ve 700 bin yeni istihdam hedefleniyor. İkinci iktidar dönemi olarak tanımlanan 2019-2023 yılları arasında ise yüzde 6.6 büyüme ve 1 milyon 25 bin yeni istihdam sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.

ÇALIŞANLARA KADRO SÖZÜ

Kamu yönetimi başlığı altında ise personel rejiminin yeniden düzenlenmesi, kamuda çalışan taşeron işçiler, 4-C’lilerin yanısıra vekil, sözleşmeli ve geçici statüde çalışanların kadroya geçirileceği belirtildi. Ayrıca ek ödemelerin emekli aylığına yansıyacağı, emekli ikramiyesinde yıl sınırının kalkacağı, vekil imam ve müezzinlere kadro verileceği belirtildi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde